Tips & Lijstjes

Top 4 bijzondere Europese Nationale Parken

Wist je dat wandelen in de natuur een positief effect heeft op je brein? Voor mij geldt dit zeker! Alle dagelijkse hectiek kan ik dan echt even vergeten. En wat is er fijner dan een mooie tocht door een nieuw te ontdekken paradijsje tijdens je vakantie?

1. Krka Nationaal Park (Kroatië)

Zwemmen bij een waterval, dat lijkt me echt heel vet. Iets dat ik nog nooit heb gedaan. Niet voor niets staat dit park dan ook hoog op mijn bucketlist, dit is namelijk één van de weinige parken waar het kan.

Krka Nationaal Park heeft twee ingangen: de Lozovac-ingang en de Skradin ingang. Vanaf Lozovac bewandel je in 2 tot 3 uur het hele gebied. Je raadt het al… goede wandelschoenen zijn onmisbaar, vooral door de kleine kiezelsteentjes.

Kies je voor de Skradin ingang; dan ga je met de boot naar het park en sta je binnen 5 minuten voor de overweldigende Skradinski Buk waterval. Maar er valt nog veel meer te ontdekken. Via houten vlonders wandel je langs prachtige uitzichtpunten en kleine stroomversnellingen. En ga je in het najaar dan is dit park helemaal bijzonder. Een stuk van het bos is dan bezaaid met kleine paarse bloemetjes. En bij wie toveren bloemen nou geen lach op het gezicht. Bij mij in ieder geval wel.

Nu terug naar de reden dat ik naar dit park wil: het zwemmen bij de waterval. Want hoe vaak krijg je deze kans? Het schijnt dat je zelfs de stroming van de waterval kan voelen. Ik zie mezelf al helemaal ronddobberen daar.

Goed om te weten: de shuttlebussen en boottours naar het park worden alleen aangeboden van april tot en met oktober.

2. Samaria kloof (Kreta)

Ga jij net als ik een sportieve uitdaging niet uit de weg? Dan moet je de Samaria Kloof op Kreta gezien hebben. Ik overdrijf niet als ik zeg dat het één van de meest indrukwekkende natuurparken is die ik tot nu toe heb bezocht.

Een aardige conditie is wel nodig, het is best een intense wandeling. De route is 16 km lang en je bent zo’n 4 uur aan het lopen. Wandelschoenen zijn dus ook hier essentieel. Alhoewel, tijdens de tocht zag ik ook mensen op sandaaltjes en zelfs hakken. Daar viel mijn mond van open, ik kan me niet voorstellen dat zij de eindstreep hebben gehaald zonder gezwikte enkels.

Het avontuur begint met een afdaling van zo’n 1200 meter. Best pittig, maar te doen. Eenmaal in de kloof aangekomen begint de spannende tocht van 16 km. De rotswanden worden steeds spectaculairder, en via bruggetjes en loopplanken loop je over watertjes. Op sommige plaatsen is de kloof slechts 4 meter breed en zijn de rotswanden maar liefst 500 meter hoog.

Onderweg kom je verschillende watertappunten tegen. Superfijn om je flesje bij te vullen. Je hoeft dus geen liters water mee te sjouwen.

3. Parque Rural del Nublo (Gran Canaria)

Dit is het grootste natuurgebied op Gran Canaria en door UNESCO erkend als biosfeerreservaat. Het park telt zo’n 308 soorten planten en schimmels. Wij zijn tijdens onze vakantie op Gran Canaria met onze huurauto naar dit park gereden. Tijdens de route kom je de meest gave uitzichtpunten tegen en de geur van de oude dennenbomen blijft je altijd bij.

Eén van de bijzonderheden van dit park is rots Nublo. Je waant je hier gewoon op Mars, echt waar! Je moet wel even wandelen en een klein beetje klimmen en klauteren om er te komen, maar als je eenmaal boven staat is het uitzicht fantastisch.

Maar wat is de uitstekende Nublo rots eigenlijk? Die hebben we even opgezocht. Het blijkt een vulkanische steen van ongeveer 80 meter hoog, tevoorschijn gekomen door natuurlijke erosie van het omringende materiaal.

Vroeger werd het gezien als heilige plaats, maar tegenwoordig is het een romantische plek waar je samen met je geliefde geniet van de zonsondergang. Zoek je nog een originele plek om je partner ten huwelijk te vragen? This is it!

4. Nationaal Park Timanfaya (Lanzarote)

Van Mars gaan we naar de maan. Of in ieder geval een plek die er erg aan doet denken. Het Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote met zijn woeste vulkanisch maanlandschap staat hoog op mijn lijstje van plekken die ik de komende jaren wil bezoeken.

Het nationaal park is vernoemd naar het eerste dorp dat tijdens de vulkaanuitbarstingen van 1730-1736 is weggevaagd, Timanfaya. In totaal zijn er hier zelfs maar liefst elf dorpen van de aardbodem verdwenen door diverse uitbarstingen. Dat kun je je toch bijna niet voorstellen?

Verspreid in dit surrealistische maanlandschap liggen 25 kraters en meer dan 100 vulkaankegels. Gelukkig heeft de mens dit gebied grotendeels met rust gelaten waardoor het nog bijna helemaal onaangetast is. Onder leiding van een gids mag je dit uniek stukje landschap bewonderen.

Een leuk weetje: in het park is een eetgelegenheid met een grill boven een zes meter diep gat in de grond waar het maar liefst 350° C is. De aardwarmte zorgt al honderden jaren voor een continu hete luchtstroom waarin het restaurant al haar vlees barbecuet. Een hapje in dit restaurant zal ik zeker niet overslaan als ik Timanfaya bezoek.

Gerelateerde berichten