Azië Tips & Lijstjes

Met een peuter op duikvakantie, kan dat?

Duiken Bunaken Indonesie

Dit is een gastartikel geschreven door Lisa van Flip Flop Globetrotters.

Het ligt niet zo voor de hand om op duikvakantie te gaan als je kinderen nog heel jong zijn. Maar tijdens onze reis van 10 maanden door Zuid-Oost Azië ontdekten wij dat het eigenlijk best heel goed kan. We vertellen je waar wij allemaal zijn geweest en geven je tips om een leuke duikbestemming uit te zoeken.

Mijn vriend en ik hebben allebei in 2001 onze duikbrevetten gehaald. Ik in Australië op het Great Barrier Reef en hij op Koh Tao in Thailand. We kenden elkaar toen nog niet. Maar sinds we elkaar in 2002 leerden kennen, hebben we negen van de tien duiken samen gemaakt. We hebben op heel wat mooie plekken gedoken, zoals bijvoorbeeld vanaf het omgebouwde boorplatform van SeaVentures bij Sipadan in Maleisisch Borneo en bij Similan in Thailand met een liveaboard. We hebben ook ons eigen vakantiehuisje in Dahab, Egypte, waar je hele mooie kantduiken kunt maken. 

perfecte-camouflage-zwart-witte-garnaal-op-veerster-dauin-filipijnen

Een jaar op reis met een dreumes

In december 2014 besloten mijn vriend Maurice en ik om een jaar op reis te gaan met ons zoontje. Toen we eind maart 2015 vertrokken was onze kleine man 18 maanden oud. De eerste twee maanden verbleven we in ons eigen huisje in Dahab en daarna trokken we nog acht maanden door Indonesie (Bali en Sulawesi), Vietnam, Sri Lanka, Thailand en de Filipijnen. Natuurlijk konden we als fervente duikers een aantal van ’s werelds mooiste duikbestemmingen niet links laten liggen. En daar hebben we geen seconde spijt van gehad!

Niet meer samen duiken

We schreven op ons blog al eens eerder over wat er verandert als je met een kind reist. De grootste verandering wat duiken betreft was dat we niet meer samen konden duiken. We vonden het namelijk belangrijk dat altijd één van ons bij onze kleine wereldreiziger bleef. We hebben dus goed gekeken naar bestemmingen waar je op duikdagen niet de hele dag met de boot weg was. Dat is leuk als je met z’n tweetjes bent, maar natuurlijk niet als je partner en kind aan wal achterblijven. En er moet natuurlijk voor degene die niet duikt ook wat te doen zijn.

lipah-bay-amed-bali

Duikvakantie met kinderen, waar moet je op letten?

Als je je duikvakantie leuk wil houden, zowel voor degene die duikt als voor de kinderen, dan moet is het handig als je let op de volgende dingen:

 • Zoek een duiklocatie waar de duikstekken niet te ver uit de kust liggen of waar je kunt kantduiken. Het is ideaal als je in de ochtend twee duiken kunt doen en begin van de middag weer terug bent aan wal.
 • Zoek een duikbestemming waar naast het duiken ook andere dingen te doen zijn, zodat degene die aan wal blijft met de kids zich niet hoeft te vervelen
 • Zoek een accommodatie met een zwembad of dichtbij een strand waar je met kinderen goed kunt zwemmen. Meer hadden we eigenlijk niet nodig om onze kleine te vermaken.
 • Zijn je kinderen iets ouder en kunnen ze al zwemmen, dan is leuk om een locatie te zoeken waar je vanaf het strand mooi kunt snorkelen
 • Als je het belangrijk vindt om met z’n tweeën te kunnen duiken, zoek dan een hotel met een kids club of een duikcentrum dat oppas aanbiedt

Duiklocaties waar wij zijn geweest

We hebben tijdens deze lange reis met onze dreumes veel minder gedoken dan we altijd deden toen we nog met z’n tweetjes waren. Maar toch zijn we op een aantal prachtige duiklocaties geweest.

 • Dahab, Egypte
 • Amed/Tulamben, Bali, Indonesie
 • Nusa Lembongan, Bali, Indonesie
 • Unawatuna, Sri Lanka
 • Manado/Bunaken, Sulawesi, Indonesie
 • Alona Beach, Bohol, Filipijnen
 • Moalboal, Cebu, Filipijnen
 • Dauin, Negros Oriental, Filipijnen

De USAT Liberty bij Tulamben (Bali, Indonesië) is een fantastische duikstek. Bunaken (Sulawesi, Indonesië) staat in de top van ’s werelds beste duikbestemmingen vanwege de prachtig begroeide rif wanden. Moalboal komt regelmatig voorbij in het blad Duiken en het macro leven langs de kust van Dauin (Negros Oriental, Filipijnen) is ook wereldberoemd.

hele-sterke-stroming-maar-prachtig-gamat-bay-nusa-lembongan-indonesie

Welke duikbestemmingen zijn geschikt met kinderen?

Van alle duiklocaties waar we zijn geweest zijn vooral Dahab, Egypte, Nusa Lembongan bij Bali en Moalboal in de Filipijnen erg geschikt om met een gezin naartoe te gaan. Op Bunaken boekten we een bungalow bij Happy Gecko Resort. Wat een fijne plek! Voor de deur kun je bij hoogtij heerlijk zwemmen en snorkelen en bij laagtij beestjes zoeken in de mangrove. De sympathieke Nederlandse eigenaresse Willeke bood spontaan aan om op ons zoontje te passen. Hij was erg op zijn gemak bij haar en haar twee kids, dus dat durfden we wel aan. Wat was het fijn om weer samen te kunnen duiken!

Conclusie

Reizen met kinderen is heel anders dan als stel of solo reizen, maar zeker niet minder leuk. Dat geldt ook voor duikvakanties. Misschien dat je wat minder duiken maakt dan je normaal zou doen, maar wat ons betreft woog dat niet op tegen de prachtige duiken die we deze reis wel hebben gemaakt. Er zijn hele leuke duikbestemmingen waar je je ook als niet-duiker prima kunt vermaken en waar ook genoeg te doen is voor kinderen. Wij hopen natuurlijk dat onze kleine man later ook kan en wil gaan duiken. Zodra hij kan zwemmen gaan we hem leren snorkelen en vanaf 8 jaar kan hij met PADI Bubblemaker in het zwembad ervaren hoe het is om echt te duiken.

Als je het leuk vindt om meer te lezen over de duikbestemmingen waar we zijn geweest, kijk dan eens op ons blog http://flipflopglobetrotters.com/tag/diving/

zeepaardjes-zien-we-altijd-graag-dauin-filipijnen

Dit is een gastartikel geschreven door Lisa van Flip Flop Globetrotters, lijkt het je leuk om ook eens een gastblog te schrijven voor op Thank God I Travel. Laat het dan vooral even weten! We staan altijd open voor leuke en inspirerende verhalen!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie