Duitsland

Top 10 bezienswaardigheden in Duitsland

Duitsland is groot en divers en heeft daarmee voor ieder wat wils. Of je nu van een toffe stedentrip houdt, graag een mooie wandeling maakt, van kunst en cultuur houdt én voor wie graag op strandvakantie gaat. We hebben 10 plekken in Duitsland voor je op een rij gezet die je zeker moet bezoeken.

Slot Neuschwanstein

Misschien heb je je al eens vergaapt aan de prachtige foto’s van Slot Neuschwanstein. En terecht, want dit kasteel is echt een sprookje en waarschijnlijk de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Duitsland. Slot Neuschwanstein ligt in het zuiden van Beieren en werd gebouwd in 1869. Een bijzonder element van het kasteel is de grot met kleine watervallen en kleurrijke verlichting.

De Dom van Keulen

De Dom van Keulen is een behoorlijk imposant gebouw: het is de grootste kathedraal van Duitsland en ook één van de grootste van Europa. Toen de kathedraal in 1880 gebouwd was, was het zelfs het hoogste gebouw ter wereld. De klokken van de Dom wegen maar liefst 24.000 kilo en zijn de grootste ter wereld.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn en werd gebouwd in de achttiende eeuw. Het is de enige oude stadspoort die bewaard is gebleven. Tegenwoordig is deze poort het symbool voor verenigd Duitsland. Na de Koude Oorlog werd de omgeving rondom de poort weer helemaal opgebouwd en kreeg het zijn allure weer terug.

Berlijnse muur

Waar de Brandenburger Tor symbool staat voor het verenigde Duitsland, staat de Berlijnse muur juist symbool voor de tweedeling die het land tot 1989 kende. Er zijn diverse stukken van de muur bewaard gebleven als herinnering. Bijvoorbeeld aan de Mühlenstrasse, waar een stuk van 1.200 meter muur nu is voorzien van street art. Ook aan de Bernauer Strasse is nog een stukje van de muur terug te vinden. Er zijn diverse fietstours te volgen door de stad, die je meenemen langs deze plekken.

Meer tijd om Berlijn te verkennen? Bekijk hier al onze tips voor een weekend Berlijn.

Het eiland Rügen

Een strandvakantie naar Duitsland: het is misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar het kan zeker! Het eiland Rügen ligt aan de Oostzee en door de gunstige ligging kun je er al vanaf juni goed zwemmen en op het strand liggen. Maar het eiland heeft meer te bieden dan alleen 60 kilometer aan stranden. Bijvoorbeeld de tot wel 120 meter hoge krijtrotsen van Nationalpark Jasmund, een aantal fraaie kastelen en bosrijke gebieden.

Bodensee

De Bodensee ligt op de grens van Duitsland, Liechtenstein en Oostenrijk. Het is één van de grootste meren dat in feite bestaat uit drie delen: de Obersee, de Untersee en een verbindingskanaal. Dit reusachtige zoetwatermeer is omringd door schattige, oude dorpjes. In het meer ligt het eilandje Mainau, dat door de vele bloemen en bomen een mediterraan karakter heeft.

Saarschleife

Je kent vast wel de Horseshoe Bend in de Verenigde Staten, de hoefijzervormige bocht in de rivier Colorado. Duitsland heeft zijn eigen Horseshoe Bend, genaamd Saarschleife. Deze bocht in de rivier de Saar heeft heel veel weg van de beroemde bocht in de Colorado rivier.

Trier

Trier is de oudste stad van Duitsland en werd 16 jaar voor Christus gesticht. Er zijn nog veel overblijfselen uit die tijd te bewonderen en dat maakt Trier zeker het bezoeken waard. Zo staan de stadspoorten, die tussen 186 en 200 na Christus werden gebouwd, nog altijd overeind. Ook is er nog een deel van het oude amfitheater te bekijken en zijn er nog diverse oude bruggen bewaard gebleven.

Garmisch Partenkirchen

Dit Beierse dorpje is bekend geworden vanwege de Olympische Winterspelen in 1936. Sindsdien hebben veel mensen Garmisch Partenkirchen weten te vinden. Hier vind je ook de hoogste berg van Duitsland. De Zugspitze is maar liefst 2.962 meter hoog. Hoewel Garmisch Partenkirchen niet echt een wintersportplek meer is, kun je hier bijvoorbeeld wel erg mooie wandelingen maken.

Zwarte Woud

Met 3.600 vierkante kilometer is het Zwarte Woud het grootste natuurpark van Duitsland. Het dankt zijn naam aan de donkere bossen met dennenbomen. In dit natuurgebied vind je diepe dalen, beekjes en veel planten- en diersoorten die je op weinig andere plekken tegen zult komen. Je kunt hier dus goed wandelen en je ogen uitkijken. Maar bereid je goed voor: door de afwisselende omgeving, variëren de weersomstandigheden ook van Scandinavisch tot mediterraan.

Gerelateerde berichten