Duitsland Europa

Tips voor een weekend Berlijn

Brandenburger Tor

Berlijn is al jaren een van de meest bezochte steden voor Nederlanders. In slechts enkele uurtjes rijden over de Duitse ‘autobahn’, wat toch al wat sneller gaat dan de Nederlandse snelweg, bevind je je in deze prachtige stad waar meer dan genoeg te doen is. Voor zowel jong als oud. Ik ben hier nog niet zo heel lang geleden heen geweest, maar kijk nu eigenlijk alweer uit naar de volgende trip naar de Duitse hoofdstad. Omdat hier meer dan genoeg te doen is. In dit blog lees je tips voor een weekend Berlijn.

Het voordeel van een citytrip Berlijn is dat er niet perse een ideale reisperiode is, zelf ben ik nu twee keer in Berlijn geweest, eenmaal in het voorjaar en eenmaal in de zomer, maar ook de winter en herfst zijn ideale momenten voor een stedentripje Berlijn.

Berlijn is wel een stad met vele gezichten, daarom wil ik in dit artikel de bezienswaardigheden benoemen die iedereen die naar Berlijn gaat sowieso gezien moet hebben. In mijn andere Berlijn blog zijn tips voor een alternatieve citytrip Berlijn te lezen.

Tip 1 voor een weekend Berlijn: Huur een scooter

Tip weekend Berlijn scooter

Dit is eigenlijk iets waar ik zelf niet zo snel op zou komen, gelukkig bedacht een van mijn medereizigers dat dit wel eens een handig idee zou kunnen zijn. Normaal ben ik een groot fan van metrosystemen, maar in dit geval vond ik de scooter eigenlijk wel een ideale uitkomst. Zelf hoefde ik (gelukkig voor het overige verkeer) niet te rijden en achterop de scooter kon ik lekker om mij heen kijken en de stad eens vanaf de weg bekijken. Maar het grootste voordeel was toch wel dat we konden stoppen waar we wilden en vanwege de diversiteit van Berlijn zagen we hierdoor leuke plekjes die we anders wellicht niet gezien hadden. Nadeel is wel dat je goed je route moet bekijken want je rijdt nog wel eens fout. Al vind ik verdwalen op een vreemde plek eigenlijk nooit een nadeel, maar dat is natuurlijk ook persoonlijk. 🙂

Maar dan misschien nog wel belangrijker als je op zoek bent naar tips voor een weekend Berlijn:

Wat te doen in Berlijn?

Want ja, als je die scooter dan hebt gehuurd moet je natuurlijk wel weten waar je zoal heen moet rijden. Hier enkele tips welke in ieder geval niet mogen ontbreken tijdens een weekend berlijn

  • De branderburger Tor

Brandenburger Tor Berlijn

De Branderburger Tor kennen we uiteraard allemaal van de plaatjes, maar is ook zeker het bezoeken waard. Dit iconisch bouwwerk bevindt zich op een drukke plek in de stad en is een mooi fotomomentje.

  • Holocaust monument

Holocaust Monument Berlijn

Berlijn en de Tweede Wereldoorlog zijn natuurlijk in alle opzichten met elkaar verbonden. Bereid je voor een weekend Berlijn dan ook voor op soms confronterende beelden. Waarom nou precies dit aantal stenen er staan zijn de nodige discussies over gevoerd en volgens mij niet helemaal bekend, maar een bezoek aan het Holocaust monument mag nou eenmaal niet ontbreken tijdens je trip naar Berlijn. Het monument leent zich daarnaast uitermate voor hele mooie foto’s. Helaas lijkt niet iedereen zich tijdens het maken van mooie foto’s te beseffen dat het om een monument gaat om het ondenkbare aantal doden uit de oorlog te gedenken waardoor het soms net een speeltuin lijkt. Iets om rekening mee te houden dus.

  • Reichstagsgebäude (Rijksdaggebouw)

Rijksdaggebouw Berlijn

Op loopafstand van de Brandenburger Tor en het Holocaust monument vind je het Rijksdaggebouw. Weer een mooi fotomomentje en een gebouw met een rijk verleden. Zo is het gebouw bijvoorbeeld in 1933 zwaar beschadigd door een, waarschijnlijk door een communist aangestoken, brand waardoor de noodtoestand werd uitgeroepen en Hitler aan de macht kon komen. Na lange tijd werd in 1971 besloten dat dit gebouw niet meer in gebruik genomen mocht worden voor de politiek omdat het gebouw gezien werd als symbool voor de verdeelde hoofdstad. Voor iedereen die meer te weten wilt komen over de geschiedenis van Berlijn dus zeker een must-see.

  • Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie Berlijn

Nu we toch nog bezig zijn met de geschiedenis van Berlijn mag Checkpoint Charlie uiteraard niet ontbreken.  Deze voormalige grensovergangspost is helaas moeilijk goed op te foto te krijgen omdat het een van de drukte toeristische plekken van de stad is. Checkpoint Charlie was de grensovergang tussen de Amerikaanse en Russische sector in de stad tijdens de oorlog en voor buitenlanders de enige plek om met rijdend vervoer Oost-Berlijn in te komen. Pas na de val van de muur in 1989 werd Checkpoint Charlie officieel opgeheven. ‘Helaas’ is wat je vandaag op de foto kunt zetten slechts een replica omdat in 1990 de officiële post tot de laatste steen (of plank) is afgebroken.

  • East Side Gallery

East Side Gallery Berlijn

Dit is de plek waar je het langste, nog originele, stuk Berlijnse muur kunt vinden. De geschiedenis van de Berlijnse muur behoeft uiteraard weinig uitleg, hier weet iedereen die een halve les geschiedenis op de middelbare school heeft gevolgd het bestaan vanaf. Daarom mag een bezoek aan een stuk van de Berlijnse muur dan ook zeker niet ontbreken tijdens een weekendtripje naar Berlijn.

  • Sachsenhausen

Mocht je iets langer de tijd hebben en beschikken over de mogelijkheid om het stuk van 35 kilometer naar dit voormalige concentratiekamp af te leggen dan zou ik zeggen: Zeker doen! In dit concentratiekamp zijn vermoedelijk 30 tot 50 duizend mensen omgekomen gedurende de oorlog en we kunnen dus zeker spreken van een belangrijk stukje geschiedenis. Ondanks dat veel van het kamp vernietigd is zie je hier nog erg veel dingen terug die je onder ogen brengen hoe gruwelijk deze tijd is geweest. Zo is er onder andere de originele ingang met de welbekende tekst ‘Arbeit Macht Frei’, vooral beroemd van de poort en foto’s van Auschwitz, maar dus ook hier aanwezig, ook vind je er enkele cellenblokken die je een goede indruk geven van hoe het leven in een kamp er uit zag. Stel je dus wel in op een minder plezierige dag, maar wel een die je lange tijd bij zal blijven.

  • Potsdamer platz / Sony center

Even genoeg van al die geschiedenis en oorlogsmonumenten? Dan is dit stukje modern Berlijn een ideale uitvalsbasis. Hier vindt je de gezellige terrasjes, een mooi stukje gras om in de zomer languit op te liggen, maar ook het beroemde Sony center. Een zeer beroemd gebouw in Berlijn dankzij de opvallende architectuur, maar ook vanwege de vele filmpremières die hier plaats vinden.

Dit zijn slechts een klein aantal tips van dingen die je zeker moet doen in een weekendje Berlijn. Ik weet echter ook zeker dat ik nog vele dingen vergeten ben. Weet jij nog bezienswaardigheden die je ook zeker niet mag overslaan? Laat dan even een reactie achter hieronder!

 

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie