Europa

Het oosten is in Skopje dichterbij dan je zou denken

Tapijten in Skopje, Macedonië

Droom je van een reis naar het oosten? Het is in de prachtige stad Skopje in Macedonië dichterbij dan je denkt. Pittoreske bazaars en prachtige moskeeën zijn kenmerkend voor deze stad. Ook beelden, monumenten en fonteinen zijn letterlijk overal te vinden; de stad is een droom voor reizigers.

Hoe kom je in Skopje?

Skopje is de hoofdstad van Macedonië (officieel F.Y.R.O.M. of Voormalige Joegoslavische Republiek Van Macedonië) en ligt in het noordelijke deel van het land. Het land zelf is te vinden in het zuiden van Europa in een regio genaamd de Balkan. Het land grenst aan Griekenland in het zuiden, Servië en Kosovo in het noorden, Bulgarije in het oosten en Albanië in het westen. Er komen is makkelijker dan je denkt, want vanaf Eindhoven Airport vertrekken veel vluchten naar het internationale vliegveld van Skopje. Het heeft ook een gigantisch internationaal busstation die elke dag vele bussen ziet komen en gaan.

Een mix van geloof

Ook al is Skopje beroemd om zijn prachtige moskeeën, Moslims vormen slechts een derde van de totale bevolking. Dit maakt de Islam de op-één-na meest beoefende religie in het land, het Orthodoxe Christendom staat op plek één. Dit heeft ertoe geleid dat Skopje zowel prachtige moskeeën als mooie orthodoxe kerken heeft. De Mustafa Pasha moskee is de mooiste moskee in de stad en staat zelfs bekend als een van de mooiste moskeeën ter wereld! Meningen over de mooiste kerk zijn verschillend, maar ik zou zeker zeggen dat dit de nieuwe Orthodoxe Kerk van de Heiligen Constantijn en Helena is. De bouw hiervan heeft veel civiele, politieke en religieuze kritiek veroorzaakt, maar het resultaat mag er zijn!

de nieuwe Orthodoxe Kerk van de Heiligen Constantijn en Helena

De nieuwe Orthodoxe Kerk van de Heiligen Constantijn en Helena

De bazaar

De bazaar is een oud doolhof waar walmen van het lekkerste eten en gebeden van de Islam je omringen. Het is de plek waar tapijtmakers van de hoogste klasse, imams en lokale ambachtslieden elkaar ontmoeten. En het is de plek waar de ziel van Skopje zich bevindt. Hier rinkelen de straatstenen met het geluid van kinderen die rennen naar hun scholen in eeuwenoude gebouwen, wapperen waslijnen vol kleren aan verrotte balkonnetjes en lollen honden op de marmeren straten. Het is een plek waar je terug gaat in de tijd.

De bazaar van Skopje

De bazaar van Skopje

De geboorteplek van Moeder Teresa

Wist je dat Moeder Teresa is geboren in Skopje? En niet alleen is ze hier geboren, ze is er ook gedoopt. De Macedoniërs zijn trots op dit culturele erfgoed en hebben daarom een gedenkhuis gebouwd voor de zogenaamde moeder van het geloof. Het is een speciale plek die je niet kunt missen wanneer je Skopje bezoekt. Ga ook eens naar binnen, het is prachtig! Zo is er bijvoorbeeld een kapel met prachtig metaalwerk.

Het gedenkhuis van Moeder Teresa

Het gedenkhuis van Moeder Teresa

Beelden, beelden, beelden

De stad Skopje is berucht om zijn hoeveelheid beelden; ze zijn echt overal! Ze zijn geplaatst voor een overheidsproject genaamd ‘Skopje 2014’. Dit grote bouwkundige project heeft veel kritiek ontvangen vanaf het moment dat het begon en deze kritiek zal niet snel stoppen. Sommige mensen noemen het ‘stedelijke vernieuwing’ terwijl anderen het nationalistische kitsch noemen; er valt iets te zeggen voor beide opvattingen. Ook nu zijn er nog regelmatig protesten om te voorkomen dat er nog meer belastinggeld naar deze beelden gaat. De lokale bevolking kan er soms ook wel om lachen: ‘Zelfs de zoon van de dochter van de vriend van de tante van Alexander de Grote heeft een eigen beeld’, vertelde iemand mij grappend.

Het Alexander de Grote Monument in Skopje

Het Alexander de Grote Monument in Skopje

‘Zelfs de zoon van de dochter van de vriend van de tante van Alexander de Grote heeft een eigen beeld’, vertelde iemand mij grappend.

Ik ben verliefd geworden op deze stad en ik weet zeker dat jullie het ook geweldig zullen vinden!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie