Europa Kroatië

Weer eens wat anders, een stedentrip Zagreb!

Stedentrip_zagreb

Onze stedentrip Zagreb was een onderdeel van onze 2 weekse reis die begon in Boedapest vorig jaar zomer en eindigde in Split en Brac. 2 Nachtjes verbleven we in de hoofdstad van Kroatië, in eerste instantie om de lange reis tussen Boedapest en de Plitvice meren op te breken, maar eenmaal in de stad aangekomen vielen we echter in de ene positieve verassing na de andere. Vandaar dan ook dit artikel met tips over Zagreb. Omdat Zagreb een top stedentrip kan zijn voor de ervaren stedentrippers, maar ook voor de minder ervarene die er eens lekker een paar dagen tussen uit willen.

Zodra we aankwamen in ons hostel (Hostel Old-Lab) werden we direct getrakteerd op een shotje Rakija, een traditioneel drankje uit Kroatië, door de gastvrouw van ons hostel. Die kon maar vast binnen zijn. Aangezien wij met de trein vanuit Boedapest naar Zagreb gingen en de treinreis erg lang had geduurd vanwege de strenge grenscontrole tussen Hongarije en Kroatië kwamen we pas laat in ons hostel aan. We zijn na dat shotje nog even kort de stad ingelopen voor een snelle eerste indruk, een paar boodschappen, nog een shotje en toen snel naar bed. De volgende ochtend zijn we vroeg op pad gegaan met een enorme bagage aan tips om de stad in 1 dag te bezichtigen, ook weer gekregen van onze fijne gastvrouw uit het hostel. Die tips deel ik uiteraard graag.

Zagreb in 1 dag

Eigenlijk is het vrij gemakkelijk te doen om deze stad in 1 dag te bezichtigen, dus ook als tussenstop zoals wij Zagreb aan hebben gedaan is het ideaal, maar ik zou toch aanraden 1 of 2 dagen extra te blijven. Vrijwel overal kun je plattegrondjes krijgen met daarop alle toeristische bezienswaardigheden van de stad en de handigste route om ze allemaal te zien. Wij begonnen onze route in de botanische tuin (Botanicki vrt) naast het Centraal Station, de tuin is dagelijks geopend vanaf 9.00, van tevoren kun je nog ergens een lekker ontbijtje scoren en deze hier in alle rust opeten. Een blik op het kaartje laat je vervolgens zien hoe te lopen naar de volgende toeristische sight.

Het voordeel aan deze uitgestippelde wandelroute vond ik dat je zelf makkelijk kan bepalen of je lang blijft staan bij een bezienswaardigheid of dat je erlangs loopt op weg naar de volgende, de stad is namelijk niet al te groot en de route is dan ook eenvoudig in enkele uren te lopen, maar als je er liever langer over doet en overal naar binnen wilt kun je er net zo makkelijk een hele dag of zelfs langer vooruit trekken. De route loopt in een ronde rondom en door het centrum dus je kan ook op ieder moment even een stop maken en een drankje pakken op een van de terrasjes in het gezellige oude centrum.

Kabeltrein Zagreb

Vanuit de botanische tuin loop je namelijk via het Mimara Museum en het Kroatische Nationale Theater alweer terug de stad in. Even tijd voor een lekker bakje koffie op het Petar Preradovic plein en dan door naar de blauwe kabeltrein om naar de bovenstad van Zagreb te gaan. Dit leuke treintje brengt je in een minuutje naar de bovenstad van Zagreb.

Bovenstad Zagreb

Lotrscak toren Zagreb

Van onze lieve gastvrouw uit het hostel hadden we de tip gekregen om iets voor 12 uur in de middag bij de Lotrscak toren te zijn, hier wordt namelijk iedere dag om stipt 12 uur een kanonschot gelost. Iets wat in 1876 werd ingevoerd en dus nog altijd iedere dag gebeurt. Zoals op de foto hierboven te zien gebeurt het ook daadwerkelijk met een kanon vanuit de toren. Vergeet zeker niet even te genieten van het mooie uitzicht over de stad voor je de route weer vervolgt op weg naar misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid van Zagreb: De St. Marcuskerk.

Bovenstad Zagreb


Sint Marcuskerk Zagreb

De Sint-Marcuskerk kenmerkt de stad al sinds de 13e eeuw met haar kleurrijke dak en 2 wapens erop afgebeeld. Het linker wapen staat voor Kroatië, Dalmatië en Slavonië en het rechterwapen is het embleem van Zagreb.

Štrukli – Traditioneel Kroatisch eten 

Als je de route vervolgt zoals deze staat aangegeven loop je als het goed is via de Krvavi Most straat weer een leuk gebied in vol gezellige terrasjes en eettentjes. Wij kregen de tip om alles uit onze korte stedentrip te halen en een traditioneel Kroatisch gerecht te bestellen, namelijk Štrukli. Dit kun je eten in het kleine restaurantje met de naam: La Struk in een smal steegje genaamd Skalinska Ulica en laat dat steegje nou net op de route liggen.

Stedentrip Zagreb

Kathedraal en benedenstad

De kathedraal van Zagreb, de Sint Stefanus Kathedraal, zie je hierboven al een klein beetje terugkomen en is de eerstvolgende bezienswaardigheid tijdens je wandeltocht door Zagreb. Deze kathedraal is zeker een bezoekje waard, let er wel op dat je geen korte broeken mag dragen als je naar binnen wilt. Aangezien wij er in de zomer waren en dit niet van tevoren wisten konden we eerst terug naar het hostel en ons omkleden  voor we naar binnen konden gaan. Het voordeel van het compacte en gezellige centrum van Zagreb is gelukkig wel dat alles op een steenworp afstand ligt en je dus ook weer snel terug bent.

Aangezien we met de kabeltrein naar de bovenstad zijn gegaan gingen we ervan uit dat we ook weer met een soortgelijk treintje of op een andere manier naar de benedenstad moesten gaan, maar niks bleek minder waar. Vanaf het moment dat je vanaf de Lotrscak toren de route vervolgt loop je namelijk alleen nog maar naar beneden, maar zonder grote hoogteverschillen waardoor je het bijna niet door hebt. Zo kom je dus vanzelf weer op het Jelacicplein, het centrale plein waar zo ongeveer alle straten op uitkomen. Op het Jelacicplein vind je dan ook de grote ketens als de Mc. Donalds etc. wil je echter wat traditioneler eten loop dan vooral vanuit het centrale plein de wat kleinere straatjes in de buurt in.

Als je de ronde nog helemaal wilt afmaken loop je vanaf het centrale plein nog een stukje zuidelijker om zo uit te komen bij het Centraal Station van Zagreb, een prachtig oud gebouw uit 1891 en zeker de moeite waard om eens goed in je op te nemen.

Dat was ons rondje Zagreb. Wat ons betreft mag een stedentrip naar de Kroatische hoofdstad dus zeker niet ontbreken op je travellist, ben jij er al eens geweest of staat het op de planning?

 

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie