Europa Kroatië

Vakantietip: een rondreis door Kroatië

Kroatië is zo veelzijdig en er zijn zoveel leuke steden en stranden dat het moeilijk is om één stad te kiezen waar je heen wil. De oplossing daarvoor is: meer steden doen! Rondreizen door Kroatië is namelijk super makkelijk en betrouwbaar. Vorige zomer reisde ik twee weken door Kroatië en bezocht ik in totaal vier steden.

Pula

Misschien ken je Pula door het beroemde amfitheater, omdat dit één van de best bewaarde amfitheaters ter wereld is. Wij waren er toevallig met het Pula Film Festival zonder dat we het wisten. Tijdens het Film Festival wordt het amfitheater de grootste openluchtbioscoop ter wereld! ’s Avonds in de haven vindt er ook nog een grote vuurwerkshow plaats. Zorg dat je er vroeg bij bent, want het kan er heel druk worden. Het centrum van Pula is een lange, nauwe straat met veel boetiekjes, restaurantjes en cafés. De zijstraten van de hoofdstraat leiden je naar kleine pleintjes, waar je lekker kunt eten. Tip: ga eten bij Old City Bar en bestel hier de hamburger. Dit was de beste burger die ik ooit heb gegeten. Wil je lekker een dagje naar het strand? Dan kun je met de bus naar Playa de Stoja of Playa de Verudela. Stoja is wat rustiger en minder toeristisch, waardoor ik het daar leuker vond. Je kan hier ook een kano huren en de andere baaitjes verkennen.

Kroatië

Rijeka

Niet iedereen kent deze kleinere stad in Kroatië, maar het is zeker de moeite waard om hier langs te gaan. Veel mensen slaan deze stad over, maar ik vond het er geweldig. Beklim de trappen naar het Trsat Kasteel op de heuvel. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Neem wel genoeg drinken mee, want je gaat het warm krijgen tijdens de klim. Rijeka is klein, maar er is genoeg te doen. Je kunt over de pier wandelen, die ongeveer 1 kilometer lang is. Als je de pier in de avond bewandelt, heb je uitzicht op de stad met vele lichtjes. Aan de hoofdstraat Korzo heb je vele verschillende eettentjes. De Kroatische keuken is deels Italiaans, dus ze kunnen hele goede pizza’s maken. Pizzeria Bracera vond ik echt een aanrader!

 Kroatië

Zadar

Zadar staat bekend om de culturele bezienswaardigheden. Om de nodige cultuur te snuiven, maakten we hier een stop. Zo heb je hier bijvoorbeeld de prachtige kerk van Sint Donatus en de Sint Anastasias kathedraal. Mocht je geen zin hebben om te lopen, dan rijdt er een kleine treindoor de stad die je overal heen brengt. Als je over de boulevard van Zadar loopt, vind je hier het zee-orgel. Dit is een muziekinstrument, waarvan de melodie wordt bepaald door de golven die er tegenaan komen. Het is heel bijzonder om te zien! Om lekker te eten kun je het beste naar het Narodni Trg Plein gaan. Hier vind je heel veel restaurants en terrasjes.

Kroatië

Dubrovnik

Wie verslaafd is aan Game of Thrones heeft er vast weleens van gehoord dat dat Dubrovnik één van de filmlocaties van deze serie is. Verbaas je er dan ook niet over als je veel Game of Thrones-fans ziet rondlopen. Maar ook voor degenen die nog nooit een aflevering van de serie hebben gezien (zoals ik), is Dubrovnik een leuke stad! Het historische centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. De hele stad voelt als één grote filmset, omdat het er zo mooi is. De stad is daarnaast een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Kroatië, dus je wordt regelmatig lastiggevallen met aanbiedingen voor rondvaarten of rondleidingen. Als je er geen behoefte aan hebt, kun je ze gemakkelijk afwimpelen en je eigen weg vervolgen. De stadsmuren van Dubrovnik zijn populair, omdat je er een wandeling overheen kunt maken. Midden op de dag is het heet en druk, dus je kan het beste wat vroeger opstaan. De hele stad bestaat uit nauwe straatjes, behalve Stradun, de centrale straat in het centrum. Hier vind je veel boetiekjes, restaurants en cafés.

Kroatië

Al met al was de rondreis een groot succes. Maak je niet te druk over de bussen, want je kan gewoon naar het loket lopen en een kaartje kopen. Ze sturen je vervolgens naar de juiste bus toe. Het reizen met de bus vond ik zelf totaal niet erg, want het uitzicht tijdens de reis is heel mooi.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie