Europa Hongarije

Een rustige vakantie in Hongarije aan het Balatonmeer

balatonmeer

Bij een vakantie in Hongarije denk je misschien snel aan de prachtige hoofdstad Boedapest. Het binnenland van Hongarije is echter ook zeker de moeite waard! Hier vind je bijvoorbeeld het grootste meer van Midden-Europa, namelijk het Balatonmeer. Wij combineerden vier dagen Boedapest met vier dagen Balatonmeer en dat was heerlijk.

Tickets kopen

Het kost wat tijd om je treinticket te regelen. Het centraal station van Boedapest staat niet bepaald bekend als een station met korte wachttijden als je een ticket wil kopen. Bij ons ging het gelukkig wel makkelijk. Vooral bij de tickets voor de internationale treinen, bijvoorbeeld naar Kroatië, stond een hele lange rij. Voor binnenlandse treintickets konden we meteen doorlopen. Hoewel we ons ten zeerste afvroegen of de man in het loket überhaupt wist waar we naartoe wilden, liepen we een halfuur later met twee tickets in onze handen naar buiten. We kochten de tickets twee dagen van tevoren, om problemen op het station te voorkomen, maar het is ook mogelijk om op de dag zelf een kaartje te kopen. Voor een ticket betaal je ongeveer 7 euro om 2 uur met de trein te reizen. De desbetreffende trein is niet moeilijk te vinden. Vraag in de trein zelf nog wel even aan de lokale reizigers of de trein naar jouw bestemming gaat. Dan weet je zeker dat je goed zit!

balatonmeer

Dorpjes aan het meer

Het Balatonmeer staat bekend als de zee van Hongarije. In de zomermaanden warmt het water lekker snel op, omdat het vrijwel overal ondiep is. Er liggen oneindig veel stranden en steden aan het meer, waardoor je heel veel keuze hebt over waar je je vakantie wil spenderen. Wil je je bijvoorbeeld voor een paar dagen onderdompelen in de cultuur? Ga dan naar Keszthely. Heb je juist meer behoefte aan uitgaan en feesten? Dan is Sofiók de plek voor jou. Er zijn in de zomer veel openluchtfeesten. Wij gingen voor de rust, dus we kozen voor Balatonföldvár; een klein, schattig dorpje. We sliepen in een AirBNB in een oud hotel, waar nu allemaal kleine appartementjes in zitten. Het centrum van Balatonföldvár bestaat eigenlijk uit een boulevard met allemaal eettentjes en één hele grote haven. Je kan de hele middag aan het meer liggen, slenteren over de boulevard, ijsjes eten, zwemmen in het meer, de haven bekijken en eten bij het lekkerste gyrostentje van Balatonföldvar.

 

Roadtrip

Vier dagen in één dorpje verblijven is leuk, maar na vier dagen heb je het wel weer een beetje gezien. Een alternatief om meer te ontdekken van de omgeving is om een roadtrip te maken langs de andere dorpjes aan het Balatonmeer. Zo kun je bijvoorbeeld een scooter huren. Dat kost wel de nodige moeite, omdat je goed moet kijken welke voorwaarden waar gelden. Daarom kan je ook ervoor kiezen om met de bus of trein langs de dorpjes te reizen. Dat kost wel wat meer tijd, maar het is erg leuk! Zo kun je bijvoorbeeld de cultuur snuiven in Keszethely, wat de oudste stad aan het Balatónmeer is. In deze stad staat een van de mooiste bezienswaardigheden van het meer, namelijk het Festetics Slot. Dit is een kasteel dat toebehoorde aan de rijke familie Festetics, die een paar honderd jaar over de stad regeerden. In het centrum van de stad vind je veel restaurants en winkeltjes. Het centrum is niet groot, net zoals bij de meeste andere steden langs het meer, maar het is knus en gezellig.

balatonmeer

Eten en drinken

Aan het Balatonmeer verdiep je je wat meer in de lokale cultuur. Veel inwoners vertrekken in het weekend naar het meer om van het warme weer te genieten. Om je meer onder te dompelen in de cultuur, kan je ook de traditionele gerechten van Hongarije proeven. Zo zal je overal tentjes vinden die Lángos verkopen. Langós is deeg dat gebakken is olie. Vervolgens bestrooien ze deze lekkernij met kaas, zure room en nog allerlei ingrediënten die je zelf mag kiezen. Om te drinken is het zeker een aanrader om Pálinka te proeven. Dit is een sterke drank, namelijk een vruchtenbrandewijn. Rondom het meer wordt er veel Pálinka zelf gestookt. Deze zelfgestookte drank is vaak wat sterker, maar wel echt de moeite waard om te proberen!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie