Nederland

Top 10 dagjes uit en uitstapjes in Nederland

Heb je behoefte om er even tussenuit te gaan? Dat kan ook gewoon in Nederland! Met de 10 uitjes in dit artikel kun je er lekker op uit en genieten, in eigen land.
Naast dat het betaalbaarder is dan een vakantie, is het ook ècht leuk om nieuwe plekken te ontdekken in Nederland door een dagje weg te gaan.
Nederland heeft, naast de bekende stad Amsterdam, veel andere mooie historische en moderne steden die een bezoekje waard zijn voor een leuk uitje of een dagje weg. Omdat Nederland klein is, reis je makkelijk het land door. In een paar uur ben je aan de andere kant van het land, of je nu met de auto gaat of met het openbaar vervoer. Een voordeel van het openbaar vervoer in Nederland is dat het zo goed geregeld is. Ga je met de trein, dan kun je, in slechts één dag, een groot deel van Nederland zien. Hieronder lees je de top 10 uitjes en dagjes weg, in eigen land.

1. De Apenheul

De Apenheul ligt in Apeldoorn en is zowel voor kinderen als voor volwassenen ontzettend leuk. Wat de Apenheul zo bijzonder maakt, is dat de apen los lopen. Zo kunnen ze hoog in de bomen zitten, maar ook boven je langs lopen, vlak naast je of zelfs voor je voeten. Misschien klinkt het saai: alleen maar apen, maar doordat ze los rondlopen en zo dichtbij komen, worden alle kinderen ontzettend enthousiast. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten apen, die je kunt bewonderen. Zowel grote als kleine en bijzondere apen. Naast de verschillende soorten apen, is er ook een aantal andere dieren te bewonderen. In de Apenheul staat een klein Afrikaans dorpje waar kinderen kunnen klimmen en verdwalen en er is een speeltuin met een klimpark, waar touwladders tussen de bomen hangen. Daarnaast kunnen kinderen een speurtocht doen, zo is het dagje uit niet alleen leuk, maar ook leerzaam!

2. Het Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is een groot museum, waar kinderen van alles zelf kunnen ervaren. Ze hoeven zich niet alleen te vermaken met kijken en luisteren, want er staan ook treinen waar je zelf in kunt klimmen. Daarnaast staan er oude en beroemde treinen van vroeger die het waard zijn om te bewonderen. Verder kun je met een koptelefoon, in een aparte ruimte een leuk pad volgen. Het Spoorwegmuseum is ook leuk om in de kerstvakantie te te bezoeken, dus als je geen tijd hebt in de zomervakantie, kun je dit uitje ook nog even bewaren tot de wintertijd.

3. Vliegtuigen spotten op Schiphol

Ook zonder vliegticket voor een vakantie, is het leuk om naar Amsterdam te gaan en op Schiphol vliegtuigen te spotten. Het panoramaterras op Schiphol is daar de perfecte plek voor. Er staat ook een Fokker 100 vliegtuig die je van binnen kunt bekijken. Dit is een oude KLM Cityhopper, waarin je kunt doen, en het lijkt, alsof je een passagier bent die meevliegt of zelfs piloot.
Het is even zoeken, maar tussen vertrekhal 1 en 2 kun je met de trap of de lift naar de derde verdieping gaan, waar het terras zit. De openingstijden zijn, van april tot en met half oktober, van 07:00 uur ‘s ochtends tot 21:00 uur ‘s avonds. In de winter zijn de openingstijden anders. De periode tussen de laatste zondag in oktober tot eind maart is het dek van 09:00 uur ‘s ochtends tot 17:00 uur in de middag geopend. Het dek kan soms gesloten zijn uit veiligheidsoverwegingen, zoals bij storm of in de winter bij sneeuw of ijzel.
In de aankomsthal, op Schiphol Plaza, zijn veel winkels. Bij de winkel Planes@Plaza staat een vliegtuigromp, waar je in kunt. De motor kun je goed van dichtbij bekijken en je kunt plaatsnemen in de cockpit. In deze winkel kun je ook modelvliegtuigen, vlieggadgets en vliegtuigspeelgoed kopen.
Het is misschien niet genoeg voor een dagje weg, maar als je onderweg bent en langs Schiphol komt of het als kleiner uitje doet, is het zeker de moeite waard om vliegtuigen te spotten en een vliegtuig van binnen te bekijken. Zeker omdat het gratis is, is het een perfect uitje.

4. Attractiepark Slagharen

Het vroegere Ponypark Slagharen is veranderd naar Attractiepark Slagharen. Het pretpark is leuk en overzichtelijk. Slagharen is niet heel groot, maar je kunt er wel heel veel doen, dat maakt het leuk om naartoe te gaan met kinderen.
Naast alle buitenattracties, is er een zwemparadijs met allerlei spectaculaire glijbanen. Als je naar Attractiepark Slagharen gaat kun je dus het pretpark en het zwemparadijs combineren, waarmee het al helemaal een bijzonder dagje uit wordt.
Wil je er ècht even tussenuit? Het attractiepark heeft namelijk een Vakantiepark, waar je kunt overnachten. Dit park is op loopafstand naast het pretpark. Bij overnachting op het Vakantiepark, heb je alle dagen van je verblijf gratis entree en kun je onbeperkt het Attractiepark in.

5. Madurodam

De Nederlandse miniatuurstad Madurodam ligt in Den Haag. Het is een leuk park voor jong en oud en zeer geschikt voor (opgroeiende) kinderen. Naarmate kinderen ouder worden, veranderen ook hun interesses, waardoor ze steeds andere dingen in Madurodam leuk vinden. Dit maakt het park geschikt om meerdere keren te bezoeken. In Madurodam kun je onder andere de miniatuurtreinen, vliegtuigen en bekende gebouwen bekijken, maar er zijn ook veel andere dingen te doen. Zo kun je een filmpje maken, waarbij het lijkt alsof je over het land heen vliegt. Ook kun je je eigen beats maken als DJ of zelf windenergie opwekken.
Soms zijn er tijdelijke tentoonstellingen in Madurodam en het park heeft sinds de zomer een nieuwe attractie, genaamd Nieuw Amsterdam. Nieuw Amsterdam is een indoor familieattractie, waarin je teruggaat in te de tijd. Je beleeft hier het Nieuw Amsterdam uit de zeventiende eeuw: het huidige New York. Handig van deze familieattractie, is dat het binnen is, voor als het regent. Madurodam is dus ook leuk als het weer wat wisselvallig is.

6. Blijdorp

Naar de dierentuin gaan is altijd leuk. In Blijdorp, één van meest bekende dierentuinen van Nederland, kun je dan ook urenlang doorbrengen. Het perfecte dagje uit! De dierentuin is op zijn leukst als het droog is, omdat je dan de meeste dieren ziet. Ook op een regenachtige dag is Blijdorp nog steeds zeker de moeite waard om heen te gaan, er is binnen namelijk ook veel te zien. Binnen kun je de Amazonica bewonderen en het Oceanium. Daarnaast is er een gerenoveerde binnenspeeltuin, genaamd Biotopia. Blijdorp is leuk voor jong en oud en zeker een goede optie, ook met de allerkleinste kinderen.

7. Utrecht met de grachten en oude herenhuizen

Utrecht is ideaal voor een dagje uit. Je reist in drie kwartier tot een uur met de trein van Amsterdam naar Utrecht. Utrecht heeft kenmerken van Amsterdam, maar is zeker niet hetzelfde. Het grachtensysteem is vergelijkbaar met die van Amsterdam, maar een stuk kleiner.
Wandel rond de grachten van Utrecht, bewonder de prachtige herenhuizen en bezoek de Kathedraal. De bouw van de Kathedraal begon in 1253, maar was in de 16e eeuw nog niet af. Een hevige storm in 1674 heeft de toren geïsoleerd van de rest de Kathedraal, dit heeft men nooit gerepareerd, waardoor het een fascinerend gebouw is geworden.
Utrecht is een universiteitsstad, een aantal mooie gebouwen is dan ook verbonden aan de universiteit, zoals het Universiteitsmuseum. Je kunt ook de botanische tuinen van de Universiteit bezoeken. Deze zijn in 1639 gemaakt en de tuinen hebben planten van over de hele wereld. Utrecht lijkt een minder populaire stad van Nederland, maar de stad is zeker de moeite waard om te bezoeken.

8. De Efteling

Een van de bekendste uitjes in Nederland is toch wel de Efteling. Het park is 365 dagen per jaar geopend en je kunt er zelfs overnachten. Een bezoekje aan de Efteling is niet goedkoop, maar wel een must als je er nog nooit bent geweest. Er is zoveel te doen en te beleven, dat het park leuk is voor zowel jonge als oudere kinderen en volwassenen.

9. Combi van Den Haag en Scheveningen

Den Haag heeft een aantal van de beste Nederlandse kunstmusea en in het Mauritshuis staat één van de bekendste schilderijen van het land: Het meisje met de Parel.
Een hele andere kant van Den Haag ontdek je met een fietstocht van nog geen twintig minuten naar het strand van Scheveningen. Hier kun je ontspannen aan de zee of deelnemen aan avontuurlijke activiteiten. In Den Haag zijn veel ambassades gevestigd, daardoor biedt de stad eten aan van over de hele wereld en hoor je meer verschillende talen dan in Amsterdam. De gevarieerde sfeer en rust zijn, naast de bezienswaardigheden, voor internationale bezoekers aantrekkelijk.

10. De windmolens op de Kinderdijk

Nederland staat bekend om zijn windmolens, die in de vorige eeuwen essentieel waren om het land boven water te houden. Ons land ligt grotendeels onder de zeespiegel en bestaat gedeeltelijk uit land dat is teruggewonnen. Tegenwoordig hebben moderne pompen de meeste windmolens vervangen.
Op de Kinderdijk, dichtbij Rotterdam, staan negentien windmolens dichtbij elkaar, die goed bewaard zijn gebleven en op de wereld erfgoedlijst van Unesco staan. Een bezoek aan de Kinderdijk is gratis, maar je kunt tegen betaling een boottocht maken of naar de musea in twee windmolens om te horen hoe gezinnen hier woonden met het lawaai van de molens. Een paar cafés op het terrein serveren drankjes en tosti’s. Bij de ingang zijn restaurants voor een uitgebreidere lunch.

Gerelateerde berichten