Nederland

De 6 mooiste plekken om te varen binnen Nederland

In Nederland kun je in de zomer heerlijk varen. Met een picknickmand en een fijn gezelschap is het op het water namelijk puur genieten. Nederland heeft gelukkig ook veel prachtige vaarroutes, dus je kunt bijna overal wel een leuk boottochtje maken. Ben jij daarom ook nog op zoek naar inspiratie voor je volgende vaartocht? In dit artikel delen we de zes mooiste plekken waar je in Nederland leuk kunt varen!

1. De grachten in Amsterdam

Onze hoofdstad is natuurlijk de allermooiste plek in Nederland om een dagje te varen op een zomerse dag. De gehele grachtengordel in Amsterdam is open voor hobby-vaarders, dus je kunt op eigen houtje door de stad cruisen. Vanaf de grachten krijg je een heel ander perspectief op de statige herenhuizen, historische pakhuizen en oude kerken. Vaar vervolgens door naar het open water op het IJ, want langs het IJ vind je talloze fijne plekjes om aan te meren voor een lunch.

2. Nationaal Park de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een natuurgebied in Noord-Brabant vol met water. Het is dus de ideale plek als je een vaartochtje wilt maken. In de Biesbosch kom je helemaal tot rust, want vanaf je bootje kun je genieten van de zingende vogels, warme zonnestraaltjes en kabbelend water. Je kunt hier op je eigen boot varen of een bootje huren, maar mee met een rondvaartboot behoort ook tot de mogelijkheden. Let er wel op dat je een stille boot hebt, mocht je je eigen boot meenemen. De Biesbosch is namelijk een beschermd natuurgebied en dus mag je hier niet teveel lawaai maken. Als je een boot met motor hebt, dan mag je slechts in een aantal aangewezen gebieden in de Biesbosch varen. Er is een speciale vaarkaart verkrijgbaar in het park waarop aangegeven staat in welke gebieden je wel en niet mag komen met verschillende typen boten.

3. De Elfstedenroute

Het is ruim twintig jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst werd gehouden, in 1997 om precies te zijn. Gelukkig kunnen we ook zonder barre vrieskou de prachtige en beroemde route van deze schaatstocht afleggen, maar dan wel per boot! Je start dan, net zoals de schaatsers zouden doen, in Leeuwarden en je eindigt je boottocht in Bonkevaart. Deze Elfstedenroute brengt je langs de prachtige natuur en idyllische Noord-Nederlandse steden. We raden dan ook echt aan om onderweg te stoppen en te genieten van typisch Hollandse snacks zoals wafels, poffertjes en pannenkoeken! Verder kun je ook aanmeren bij interessante musea zoals het Fries Museum en het Scheepvaartsmuseum. De Elfstedenroute is dus een afwisselende en mooie route die nooit hoeft te vervelen!

4. Giethoorn

Wist je dat Nederland ook zijn eigen Venetië heeft? Het pittoreske Giethoorn heeft namelijk wel wat weg van de Italiaanse waterstad! Het Nederlandse Giethoorn bestaat uit een compleet netwerk aan kanalen die het dorp bijeen brengt. Vanaf je bootje kijk je uit op idyllische boerderijen en prachtige huizen met tuinen vol mooie bloemen en planten. Vaar daarna meteen door naar Nationaal Park Weerribben Wieden, waar je kunt genieten van mooie natuurmonumenten. Er zijn in Giethoorn en omgeving ook verschillende vakantieparken aan het water waar je kunt verblijven, waarvan sommige inclusief sloep.

5. Haarlem

Als je een mooie stad wilt bezichtigen vanaf het water, maar Amsterdam toch net iets te druk vindt, dan is Haarlem een goed alternatief. De mooie Haarlemse binnenstad biedt overzichtelijke routes om te varen en de grachtjes worden afgewisseld door verrassende natuurgebieden. Naast de gezellige binnenstad kun je namelijk ook langs de Mooie Nel, het Spaarne en talloze oude molentjes varen!  Woon je Haarlem en wil je zelf een boot aanschaffen? Kijk dan eens naar boten van Invictus of Antaris.

6. Bergen

Bergen is een dorp in Noord-Holland en hier kun je per boot allerlei kanten op. Je vaart hier namelijk langs prachtige natuur en komt dan onder andere de rietkragen van het Bergermeer en Egmondmeer tegen. Ook kun je er lekker picknicken in de weilanden en daarnaast uiteraard een bezoekje aan Bergen zelf brengen. Bergen is van oudsher een kunstenaarsdorp en tegenwoordig zit het vol met gezellige restaurants en terrassen, waar je onder het genot van een hapje en een drankje jouw vaartochtje kunt afsluiten.

Gerelateerde berichten