Nederland

Top 5 wind- en watersporten dichtbij Amsterdam!

Watersport is voor veel mensen een grote bron van vermaak in de zee. Je hoeft echt niet naar het buitenland om leuk te kunnen watersporten, want de stranden vlakbij Haarlem en Amsterdam bieden ook veel mogelijkheden om lekker te bewegen in het water!

1. Surfen

Aan de kunst rond de omgeving van Haarlem en Amsterdam doe je net alsof je in Byron Bay bent. Hier zijn namelijk veel surfscholen te vinden waar je zowel lessen kunt volgen als surfbenodigdheden kunt huren. Het maakt dus niet uit als je nog nooit gesurfd hebt en een beginner bent, of juist al jarenlang ervaring hebt en een gevorderde surfer bent!

Beste periode om te surfen: Normaliter loopt het surfseizoen van april tot oktober en de zomer is de beste periode voor beginners om te leren surfen. Gevorderden kunnen ook het water op in de lente of herfst, want dan zijn de golven vaak wat hoger en de wind iets spannender. Zorg er wel altijd voor dat je geschikte uitrusting bij je hebt als je in koudere periodes wilt gaan surfen. Denk dus bijvoorbeeld aan handschoenen gemaakt van neopreen, een cap en speciale surfschoenen.

2. Kajakken op zee in een kano of rubberboot

Brandingkanoën vanwege de robuuste golven vaak enorm spannend, dus deze sport is vooral weggelegd voor echte waaghalzen. Je kunt op verschillende manieren kajakken op zee, want je kunt bijvoorbeeld met een kano op een golf gaan surfen, maar een uitgebreide tocht met de kajak of raften op zee in een rubberboot is ook mogelijk.

Beste periode om te brandingkanoën: Lente, zomer en herfst.

3. Kitesurfen

Kitesurfen is de laatste jaren steeds populairder geworden. Eigenlijk is kitesurfen gewoon een sensationelere versie van windsurfen, alleen gebruik je bij kitesurfen een vlieger in plaats van een zeil. Met deze vlieger kun je grote sprongen en bewegingen maken! Het is dan ook belangrijk dat je eerst een beetje gaat oefenen voordat je echt de zee in gaat. Gelukkig bestaan er scholen die lesgeven aan zowel beginners als gevorderden.

Beste periode om te kitesurfen: De meeste scholen zijn het hele surfseizoen (april-oktober) geopend, maar gevorderde kitesurfers kunnen eigenlijk het gehele jaar door het water op. Uiteraard is het ‘s zomers het prettigst om te kitesurfen, maar de lente- en herfstperiode bieden ook fijne uitdagingen voor gevorderden.

4. Blokarten

Blokarten doe je eigenlijk niet in de zee, maar aangezien het enorm leuk is om te doen, vinden wij dat deze sport ook een plekje in onze top 5 verdient! Blokarten wordt ook wel strandzeilen genoemd, dus je scheurt met een kart (voorzien van een zeil) langs de kust. Je hoeft je niet aan regeltjes, files of overig verkeer te houden, dus het is de ideale activiteit voor echte avonturiers!

Beste periode om te blokarten: Tijdens de zomer. Smeer je goed in met zonnebrandcrème en sjees over het zand!

5. Stand Up Paddling (SUP)

Stand Up Paddleboarden (ook wel suppen genoemd) is nog relatief nieuw, maar steeds meer mensen hebben deze leuke sport al ontdekt. Zoals de naam al een beetje verklapt, heb je voor SUP een surfboard en een peddel nodig. Verder is het ook handig als je goed evenwicht kunt bewaren, want de kunst is om je staande te houden op dit surfboard! De meeste surfscholen bieden tegenwoordig ook sup-lessen aan, dus het is zeker de moeite waard om eens een proeflesje mee te doen.

Beste periode om te suppen: als je een absolute beginner bent, dan kun je het beste op een warme zomerdag in een extreem windstille zee suppen. Af en toe een ongeplande duik in de zee hoort erbij en maakt het suppen alleen maar leuk!

Gerelateerde berichten