Tips & Lijstjes

Top 10 steden met de meeste bijzondere bezienswaardigheden van Europa

We kennen allemaal de bekendste toeristische trekpleisters, zoals het Colosseum in Rome, de Eiffeltoren in Parijs en het Park Güell in Barcelona. Al deze highlights zijn een symbool van de desbetreffende stad en staan bekend als een must-see. Maar is het nog wel leuk om urenlang in een rij te staan met vele andere toeristen om die ene plek te bekijken?

Daarom heeft Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, onderzocht in welke stad in Europa de meeste verborgen schatten te vinden. Bij verborgen schatten moet je denken aan plekjes waar de locals graag komen en die voor toeristen moeilijk te vinden zijn. Als toeristen ze al vinden, is dat vaak door toeval of ze krijgen een tip van een andere reiziger. Voor deze ranking zijn verschillende geheime plekjes onderzocht die tussen de 50 en 500 Google-beoordelingen hebben en daarbij een score hebben van 4,8 tot 5 sterren. Op deze manier is de selectie betrouwbaar, de verborgen plekjes zijn dan niet te bekend en de reizigers zullen zeer verrast zijn.

1. Moskou, Rusland – 23 verborgen schatten

In de prachtige hoofdstad van Rusland liggen 23 verborgen plekken die je als reiziger kunt bezoeken. Veel toeristen zijn bekend met het Rode Plein, het Kremlin of het Bolsjoi Theater. Moskou heeft echter veel meer unieke plekken.

Podpolnaya Tipgrafiya 1905-1906 gg: is een oude drukkerij die onder de grond zit. Het was een misleidend pand, wat zich meer dan 100 jaar voordeed als een groothandel in Kaukasische producten, zoals op het uithangbord staat. Eigenlijk was het een zaak waar revolutionaire pamfletten gedrukt en verspreid werden tijdens de eerste Russische Revolutie van 1905 tot 1907. Het meest eigenaardige aan deze geheime drukkerij is dat het politiebureau vlakbij is. Tegenwoordig kan je als toerist het museum bezoeken.

Sechenov Museum on the History of Medicine: Moskou herbergt de oudste medische Universiteit in heel Rusland. Veel toeristen hebben hier geen idee van, maar de universiteit ligt in de wijk Chamovniki. De universiteit staat er sinds 1758 en het is tegenwoordig een museum waar een hoop spullen uit de medische wereld tentoongesteld staan. Ook kun je veel informatie krijgen over de ontwikkeling van de geneeskunde in Rusland.

Stanislavsky House: Op de eerste verdieping bevindt zich Stanislavsky House, ofwel het oude huis van de theaterregisseur Konstantin Stanislavsky. Deze plek is al jarenlang onzichtbaar, maar je kan hier alles over het leven van theaterregisseur ontdekken. Hij was de grondlegger van het theater en had zelfs zijn eigen acteertechniek die de Stanislavksy-methode wordt genoemd.

2. Sint-Petersburg, Rusland – 16 verborgen schatten

Nummer twee van de lijst bevindt zich ook in Rusland. Deze mooie stad was vroeger de hoofdstad van het Keizerrijk. Tegenwoordig kun je hier veel leuke hotspots bezoeken zoals de Hermitage en de Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus. Maar ook in Sint-Petersburg zijn er verborgen schatten:

De Narva Triomfboog: Deze boog is een monument dat symbool staat voor de Russishe overwinning op Napoleon. Het is een kleurrijke boog in het centrum van de stad. Een kleine insider-tip: binnenin de mogen bevindt zich een klein wapenmuseum.

Dom Arkhitektora: Als je als toerist niet weet dat dit er zit, dan loop je er zo voorbij. Dom Arkhitektora wordt ook wel het “Huis van de Architecten” genoemd en is opgestart in 1932. Het huis zelf is gebouwd in de 18e eeuw en destijds ontworpen door bekende architecten. Het landhuis brengt een rijke geschiedenis met zich mee en daarom is het zo interessant.

Lev Gumilev’s Museum en Memorial Apartment: In het centrum van de stad en om precies te zijn in de wijk Tsentralny vind je het museum van Lev Gumilev. Dit was een Sovjet-historicus, etnoloog en antropoloog. Hij heeft veel tijd van zijn leven doorgebracht in gevangeniskampen en deze plek is zijn thuis geweest in de jaren voor zijn dood.

3. Kiev, Oekraïne – 9 verborgen schatten

Naast Rusland ligt het land Oekraïne en ook hier zijn vele verborgen schatten te vinden, vooral in de hoofdstad Kiev:

Art Kvadrat: voor dit juweeltje hoef je de stad niet eens uit. Dit is een theater dat compleet berust op improvisatie en live entertainment. Het bestaat als sinds 1991 en het is zeer populair omdat zowel de acteurs als het publiek helemaal bij het theater betrokken worden.

Software & Computer Museum: In dit museum vind je alles over de voorgeschiedenis van computers en spelcomputers. Zo staan hier bijvoorbeeld de allereerste nintendo’s tentoongesteld, zodat je jeugd weer kunt herbeleven.

Victoria Museum: Als je van mode houdt, ben je bij dit juweeltje echt op je plek. In het centrum van Pecherskyi vind je dit museum, waar je de geschiedenis van de Victoriaanse stijl kunt leren kennen.

4. Berlijn, Duitsland – 7 verborgen schatten

Berlijn is een alternatieve stad met een rijke geschiedenis. In totaal zijn er 7 verborgen juweeltjes te vinden in deze stad. Elke toerist brengt wel een bezoekje aan de Brandenburger Tor, de Rijksdag en de Berlijnse Muur, maar met deze tips duik je net wat dieper Berlijn in.

Filmrauschpalast: dit is een hele bijzondere bioscoop. De bioscoop bevindt zich in een oude fabriek in de wijk Moabit. Het is goedkoop en er is geen reclame voor of tijdens de film. En nog een leuke tip: in de zomer is dit zelfs een open air bioscoop!

Theater im Keller: dit theater ligt niet echt in Berlijn, maar in Neukölln. Er worden meer dan 100 voorstellingen per jaar gedaan. Onder lokale bewoners en toeristen zijn vooral de travestieshows heel populair omdat ze zo origineel zijn.

SALZIG Berlin: wie al een keer in Berlijn is geweest, zal weten dat de Berlijnse Street Art heel bekend is. In SALZIG Berlijn wordt werk van lokale street artists tentoongesteld. Het is dan ook een knusse kunstgalerie.

5. Londen, Engeland – 7 verborgen schatten

De typische toeristenplaatjes van Londen zijn bij de Big Ben, de London Eye en het Buckingham Palace. Ook Londen heeft veel meer te bieden dan dit.

Howard Griffin Gallery: vlakbij Hyde Park, in de wijk Mayfair, staat de opvallende kunstgalerie Howard Griffin. De sfeer is heel informeel en gezellig en er zijn veel street art tentoonstellingen.

The Castle Cinema: deze bioscoop ligt vlakbij Olympic Park. Sinds 1913 bestaat deze bioscoop en het heeft al vele eigenaren gekend. Tegenwoordig is het een prachtige bioscoop met een loungebar.

Parasol Unit: Dit is een hippe en creatieve stichting die er niet op uit is om winst te maken. Ze houden zich bezig met de hedendaagse kunst in de wijk Hoxton. Ze presenteren zichzelf aan echte kunstliefhebbers.

6. Boedapest, Hongarije – 6 verborgen schatten

In de bruisende stad Boedapest komt alles samen: je kan hier veel kunst bekijken, maar je kan ook een heerlijke dagje ontspannen in de Széchenyi Spa. Heb je geen behoefte aan mensenmassa’s? Dan zijn hier tips voor je:

Stúdió K Szinház: Dit is een klein theater, niet ver buiten het centrum. In dit theater worden originele voorstellingen gegeven. Het is een afgelegen, maar intieme plek, waardoor het heel knus is.

Arnold Gross: Dit is een kunstgalerie die je echt zal verbazen. Terwijl je geniet van de zelfgemaakte kunst kun je een heerlijke kopje koffie drinken. Er hangt ook veel werk van lokale kunstenaars. Deze galerie, waar ook een restaurantje bij zit, ligt in het culturele district van Újbuda.

Koller Galeria: Koller Galeria is echt een must als je in Boedapest bent. Dit is een hele kleine kunstgalerie die volhangt met schilderen en beeldhouwwerken. Om de galerie ligt een exotische thuis met hele mooie sculpturen.

7. Wenen, Oostenrijk – 5 verborgen schatten

Op een terechte zevende plaats staat het wonderschone Wenen. Veel toeristen zoeken hun weg naar Schönbrunn en het Belvedere Museum, maar er is nog zoveel meer te zien in de Oostenrijkse hoofdstad!

Third Man Museum: dit museum staat volledig in het teken van de beroemde film “The Third Man”, wat zich afspeelt in het naoorlogse Wenen. Als je een filmliefhebber bent is dit een walhalla voor je! Je vindt het museum in het universiteitsdistrict.

Gala Hal van de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek: veel toeristen kennen de Nationale Bilbiotheek wel, maar ze weten niet wat voor verborgen juweeltje er binnenin zit. De Gala Hal is echt ontzettend groot en het 20 meter hoge plafond is fascinerend. Bij de hal zit ook een koepel die is beschilderd met maar liefst 200.000 boeken. Echt fantastisch!

Schlosstheater Schönbrunn: dit kleine theater is ontzettend mooi en je kan hier veel verschillende soorten concerten en toneelstukken bijwonen. Deze verborgen schat ligt vlak achter het Schönbrunn Paleis.

8. Barcelona, Spanje – 4 verborgen schatten

Barcelona staat bekend om tapas, strand en de indrukwekkende architectuur van Gaudí. Bekende trekpleisters van de stad zijn de Sagrada Familia, Park Güell en Casa Batlló. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken:

Circo Raúl Legacy: vlakbij het strand van Barcelona vind je deze verborgen schat. Dit is een circus wat is opgezet door een professionele acrobaat, gemaakt Raúl Legacy. Het is een circus voor jong en oud en je vindt het op Plaça de L’Ictineo. Er zijn voorstellingen van clowns en acrobaten.

Galeria Maxó Petritxol 18: Deze originele kunstgalerie geeft je de mogelijkheid om een perfect souvenir mee naar huis te nemen. Je vindt hier onder andere kunstwerken met 3D-kaders.

Teatro de los Sentidos: Wil je een surrealistische en originele ervaring meemaken? Dan moet je echt een bezoekje brengen aan Teatro de los Sentidos. De tijd staat hier even stil en je wordt als publiek erg betrokken bij de voorstelling.

9. Zagreb, Kroatië – 3 verborgen schatten

In Zagreb gaan massa’s toeristen naar de Sint Stefanuskathedraal of ze gaan naar de begraafplaats van Mirogoj. Zagreb bezit ook een heleboel bezienswaardigheden die niet zo bekend zijn, maar die wel de pure charme van de stad laten zien.

Image of war: In dit museum vind je oorlogsfotografie. Er zijn tentoonstellingen over de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog van 1991 tot 1995. De foto’s zijn niet alleen maar gemaakt door echte fotografen maar er zitten ook particuliere foto’s bij. Dit is zodat de bezoeker de oorlog vanuit meerdere perspectieven te zien krijgt.

Summer Stage Tuškanac: Middenin een bebost gebied zie je ineens dit openluchttheater, wat ontworpen is door de beroemde architect Kazimir Ostrogović uit Kroatië. Kijk zeker even op het programma welke films wanneer draaien, want dan ben je op tijd om een filmpje mee te pakken.

Backo Mini Express: In het centrum van Zagreb staat dit museum met modeltreinen. Het klinkt misschien niet zo interessant, maar mede door de special effects heb je de tijd van je leven hier! Je ziet hier vooral kinderen die met hun ouders komen, maar de ouders hebben misschien nog wel meer lol met het herbeleven van hun jeugd.

10. München, Duitsland – 3 verborgen schatten

Tot slot de stad München, die onder andere het beroemde Oktoberfest herbergt. Ook vind je hier een van de grootste stadsparken ter wereld, genaamd Englischer Garten. Hieronder vind je nog meer tips om München optimaal te ontdekken:

Alexander Krist Theater: Sendlinger Tor is een levendige wijk in München en hier vind je een apart, origineel theater. Alexander Krist geeft hier grappige magische shows. De sfeer is intiem en informeel, maar ik beloof je één ding: na het zien van een show geloof je in magie.

Der Tu Film: Voor een kleine 3 euro kun je hier al voorstellingen bezoeken. Deze bioscoop ligt in de universiteitsbuurt en na het bekijken van een film kan je direct door naar de kroeg, want die zijn er genoeg te vinden in deze wijk.

KUNSTLABOR: Dit is een groots project van het Museum of Urban and Contemporary Art. Ze geven hierbij ruimte voor creativiteit aan een hoop internationale kunstenaars. Er zijn 50 zalen en elke zaal is voor één kunstenaar. Ze maken de meest originele kunstwerken in een verlaten gebouw in Laim. Laat je onderdompelen in deze geweldige grensverleggende kunst.

Gerelateerde berichten