Nederland

Top 5 leukste bezienswaardigheden in de Achterhoek

De Achterhoek is een mooi gebied in de provincie van Gelderland. Er is veel groen te vinden, dus je kunt er heerlijk de rust opzoeken. Daarnaast zijn er ook veel gezellige dorpen en steden. Dankzij de ruimte, het groen en de sereniteit in de Achterhoek komen mensen hier graag om even bij te komen van het drukke dagelijkse leven. Een stukje wandelen of fietsen rondom de Lochemse berg is dan ook echt heerlijk om te doen in de Achterhoek. Voor de cultuurliefhebbers zijn er ook diverse musea zoals Villa Mondriaan en Museum MORE te vinden. Kortom, de Achterhoek is zeker een bezoekje waard, want er is veel variatie qua bezienswaardigheden. Daarom hebben we in dit artikel 5 leuke trekpleisters in de Achterhoek voor je verzameld!

1. De Lochemse Berg

De Lochemse Berg is eigenlijk geen echte berg, maar een hoge heuvel in het gelijknamige dorp. De heuvel is bijna 50 meter hoog (49,2 meter om precies te zijn) en is het hoogste punt in de omgeving tussen de dorpen Lochem en Barchem. Op de top staat een uitkijktoren, al is deze helaas niet toegankelijk meer voor publiek. Wel kun je het gebouw zelf natuurlijk van buiten bewonderen en de omgeving is sowieso prachtig om te zien. Er zijn allerlei wandelroutes te vinden in dit gebied. Heuvels worden hier afgewisseld met veel bos. Er wonen ook veel dieren zoals vossen, reeën en eekhoorns. Daarnaast zijn er ook diverse vogels te vinden, dus vogelspotters vinden het hier ook zeker leuk!

2. Nationaal Landschap Winterswijk

Het Nationaal Landschap Winterswijk is een natuurgebied rondom de plaats Winterswijk. Het bestaat uit perceeltjes en essen met veel bomen, velden en boerderijen eromheen. Wandelen en fietsen is hier dus volop mogelijk. In totaal zijn er meer dan 300 boerderijen, afgewisseld met kloosters en kapellen. Sla de Steengroeve ook niet over als je hier bent. Hier werd decennia lang aan industriële kalkwinning gedaan en er zijn nu nog fossielen en ‘Winterswijks Goud’ (oftewel pyriet) te vinden. Houd de agenda in de gaten, want een aantal keer per jaar worden er open dagen georganiseerd en kun je alles in het echt bewonderen. Op de overige dagen is de omgeving sowieso leuk om in rond te wandelen.

Tip: Blijf een weekend of week overnachten in een vakantiepark in de Achterhoek. Sommige huisjes zitten midden in de natuur, dus je komt er ook echt tot rust.

3. Grolsch Brouwerij

Iedereen kent natuurlijk Grolsch, het bier uit de Achterhoek. De oorsprong is te vinden in 1615, toen het bier voor het eerst gebrouwen werd in Groenlo. Later verhuisde de brouwerij naar Enschede. Tegenwoordig kennen we Grolsch van de groene fles met beugel, maar de brouwerij brengt ook een aantal andere biersoorten en speciaalbieren uit. Je kunt de brouwerij in Enschede bezoeken en het is mogelijk om een arrangement te boeken. Je leert dan alle ins en outs van het bierbrouwen door bijvoorbeeld een tour, bierproeverij of pub quiz te doen. Uiteraard kun je niet naar huis gaan zonder hier een paar flessen Grolsch bier te hebben gekocht.

4. Museum MORE

Museum MORE is gelegen in het dorp Gorssel. Hier vind je modern-realistische kunst van voornamelijk Nederlandse makelij. Het museum bevat voornamelijk de kunstcollectie van Hans Melchers. Je kunt er kunst bekijken van onder andere Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Jan Beutener, Co Westerik, Barend Blankert, Philip Akkerman, Erwin Olaf en Annemarie Busschers. Museum MORE is gesitueerd in het oude gemeentehuis en dat is al een plaatje op zich. Sinds 2017 is er trouwens een tweede vestiging geopend in Kasteel Ruurlo. Hier is de collectie van Carel Willink/Fong Leng te bewonderen.

5. Villa Mondriaan

Villa Mondriaan in Winterswijk is ook een leuk museum als je geïnteresseerd bent in kunst. Zoals de naam Villa Mondriaan al verklapt, vind je in het museum alles over Piet Mondriaan. Met name de beginjaren van deze schilder worden uitgelicht en het is dus zeer interessant voor degenen die fan zijn van Mondriaans kunstwerken. Het museum zit interactief in elkaar en je komt er op een spelende wijze achter welke fases Piet Mondriaan heeft doorgemaakt. Zo zijn er ook vooral schilderingen van landschappen en portretten uit het begin van Mondriaans carrière te vinden. Uiteraard vind je er ook een aantal iconische abstracte en non-figuratieve kunst waar Mondriaan bekend om is geworden. Na afloop koop je een souveniertje in de winkel of drink je een kop koffie in het kleine café.

Gerelateerde berichten