Kroatië Tips & Lijstjes

Top 6 mooiste steden van Kroatië

Kroatië is écht een prachtig land. De ruige kust, hoge gebergten, witte stranden en blauwe zee maken het tot een waar paradijs. Het is wel een redelijk stuk rijden vanuit Nederland, maar het is zeker de moeite waard! De wegen in Kroatië zijn goed en veilig dus je komt snel bij alle mooie stadjes. Voornamelijk langs de kust van Kroatië vind je fantastische steden. Dit zijn de zes mooiste steden om te bezoeken!

1. Porec

Porec ligt redelijk noordelijk in Kroatië en is dus de perfecte eerste bestemming. Het is meteen een van de meest toeristische gebieden, zeker in het hoogseizoen, maar dat heeft altijd een reden. Namelijk dat Porec simpelweg een fantastisch stadje is. Je kunt er leuke boottours boeken, goed uit eten bij verschillende visrestaurants en slenteren over de boulevard met gezellige winkeltjes.

 2. Rovinj

Iets onder Porec ligt het stadje Rovinj. Het is iets minder toeristisch en ook nog een stuk knusser dan Porec. Het centrum is geheel autovrij en ook gevuld met allerlei lekkere eettentjes en winkels. Je kunt er heerlijke wijnen uit de regio scoren, een wandeling naar de haven maken, een bezoek brengen aan de centrale kerk en uiteraard een goede borrel drinken. Een bijzonder weetje over Rovinj is dat deze stad vroeger een eiland was, maar inmiddels niet meer. In de tijd dat er veel geweld en armoede was, kon deze stad dus niet gemakkelijk bereikt worden. Veel van de gebouwen, cultuur en details is dus niet kapotgemaakt en nog altijd te bewonderen. Hetgeen niet over iedere stad in Kroatië gezegd kan worden.

 3. Rijeka

Rijeka is een ruim opgezette stad met veel oude kenmerken. Door de centrale ligging en de locatie aan zee wordt Rijeka de laatste jaren veel gebruikt als havenstad. Daardoor doet een deel van de stad je vooral aan een industriestad denken. Als je echter verder kijkt, kom je een prachtige plek is met veel authentieke kenmerken en hele vriendelijke mensen. Je kunt er uitermate goed shoppen bij zowel boetiekjes als grotere kledingconcerns. Dwaal vervolgens door de kleine straatjes om de wat kleinere eettentjes op te zoeken, deze zijn een stuk leuker dan de massazaakjes op de grote pleinen (en bovendien ook goedkoper).

 4. Zadar

In het midden van Kroatië ligt het oude stadje Zadar, direct aan zee. Wanneer je over de zee uitkijkt, zie je allerlei kleine eilanden. Naar veel van deze eilanden kun je een boottour boeken om daar vervolgens de onontdekte strandjes te verkennen. En natuurlijk ook om een duik te nemen in het helderblauwe water. Verblijf je wat langer in Zadar en heb je zin in wat uitstapjes? Voor natuurwonderen kun je bijvoorbeeld een dagtrip maken naar de Plitvice meren of de Zrmanje rivier.

Kroatië

 5. Split

Split is een van de meest bekende steden van Kroatië. Een zeer toeristische en ook een wat grotere stad. In de haven liggen een aantal cruiseschepen en ook komen er veel bussen aan met toeristen die het vliegtuig nemen naar Split. De brede boulevard leent zich uitstekend voor een hapje en een drankje. Maar vergeet ook zeker niet het oude centrum binnen de stadsmuren te verkennen. De marmeren stenen, hoge gebouwen en pleinen vol met kerken en paleizen doen erg Middeleeuws aan. Het is dan ook zeker een fotogenieke stad. Rondom Split vind je een aantal parkeerplaatsen waar je met een busje gratis mag overnachten (lees: het wordt vaak gedoogd). Een ideale manier om op een redelijk betaalbare manier deze stad te ontdekken.

 6. Dubrovnik

De stad Dubrovnik is net als Split een van de grootste steden van Kroatië. Zeer toeristisch maar ook onwijs mooi! Binnen de stadsmuren heerst een en al gezelligheid. Plein na plein wordt gevuld met restaurants, livemuziek en andere gezellige spektakels. Aan het uiteinde van de stad kun je zwemmen en opdrogen op de pier. ’s Avonds is er een aantal barretjes waar je uit kunt kiezen voor een hoop gezelligheid. Dubrovnik is een populaire bestemming voor onder andere de Engelsen. In een Irish Pub kun je daarom altijd wel terecht voor een goed feestje. Vaak worden er ook (klassieke) concerten gegeven in de stad. Als je dat mooi vindt, houd dan zeker de agenda van Dubrovnik in de gaten of vraag aan de locals welke concerten er plaatsvinden. Fietsen en scooters kun je makkelijk parkeren bij de stadsmuren, met de auto is dat iets lastiger. Meestal kun je echter vanuit de locatie waar je overnacht ook een bus nemen voor ongeveer €2.

Kroatië

Gerelateerde berichten