Tips & Lijstjes

Op vakantie met kinderen: tips om de kids bezig te houden tijdens een lange autorit

We zijn er bijna, maar dan niet heus. Veel ouders zullen het herkennen: je hebt een lange reis voor de boeg. Jullie zitten net een kwartier in de auto en dan komen de vragen van de kinderen al: zijn we er al bijna? Duurt het nog lang voor we op vakantie zijn? En dat terwijl de reis nog minstens acht uur duurt. Wat een uitdaging kan het zijn, om het met kinderen in de auto gezellig te houden. Wat kun je er aan doen om te voorkomen dat de kinderen elkaar op de achterbank in de haren vliegen en jouw stemming naar niveau nul daalt? Lees snel verder voor tips en adviezen om je lange autorit zo leuk mogelijk te maken.

Een goed begin is bet halve werk!

– Neem dingen mee om je kinderen bezig te houden: zoals speelgoed, eten en drinken. Ook is het een leuk idee om bijvoorbeeld een bal en een springtouw mee te nemen voor als jullie pauze nemen.
– Maak een comfortabele zitplaats voor ze in de auto met bijvoorbeeld kussens en een dekentje. Ook is het heel leuk en praktisch om een vakkenzak aan de achterkant van de voorstoelen te hangen. Hier kunnen ze bun eigen spulletjes in stoppen.
– Bedenk spelletjes voor onderweg.

Hoe houd je je kids bezig tijdens de reis?

– Lezen en luisteren: voor een kind dat niet wagenziek is, is een leesboek of tijdschrift erg leuk. Ideaal is dus om voor je vertrekt een proefabonnement om een tijdschrift te nemen. Een aanbieding vinden is online zo gedaan. Zo heb je meteen een aantal tijdschriften zodat de kinderen zich op de achterbank niet hoeven te vervelen. Daarnaast is een ipad natuurlijk ook een uitkomst. Hierop kunnen ze allerlei spelletjes doen en filmpjes kijken.
– Een pop of een knuffel: vooral voor een kind dat slaapt in de auto is er niets zo fijn om weg te dromen met een eigen pop of knuffel in zijn handen.
– Doe leuke spelletjes zoals automerken raden en ik zie ik zie wat jij niet ziet. Laat ze in een schrijfboekje opschrijven welke plaatsnamen jullie tegenkomen.
– Zet muziek aan of zing zelf liedjes om de stemming erin te houden.

Wat is er verder belangrijk?

– Heb je een kind met wagenziekte: laat bet vlak voor vertrek niet teveel eten en drinken maar ook zeker niet te weinig. Met een te lege maag heb je meer kans om misselijk te worden. Zet een kind dat snel wagenziek wordt voorin de auto of in het midden van de achterbank, zodat het zo ver mogelijk van zicb af kan kijken. Dat helpt echt! Er zijn ook speciale reistabletjes en armbandjes verkrijgbaar. Zorg voor het geval het wel mis gaat dat je een plastic zak bij je hebt.
– Zorg voor rust en een buiten speelpauze voor de kids: het nemen van voldoende rust en pauzes is niet alleen van belang voor de bestuurder, maar zeker ook voor de kids. Stop regelmatig en zorg dat ze even kunnen rennen of spelen op een grasveld of speelplaats zodat ze hun energie kwijt kunnen. Gebruik deze momenten gelijk als plaspauze, zodat je niet als je net weer tien minuten in de auto zit weer moet stoppen. Ook is het leuk en handig om tijdens deze rustpauzes gelijk te eten. Neem een kleed mee en ga lekker picknicken of zoek ergens een picknicktafel op aan de kant van de weg.

Gedeelde smart is halve smart

Ondanks al jouw goede voorbereidingen en goede wil kan het natuurlijk gebeuren, dat de kids de lange reis toch zat worden, dat ze gaan zeuren of ruziemaken op de achterbank. Probeer daar nuchter mee om te gaan en blijf zelf rustig. Ook aan deze reis komt een eind. Probeer de sfeer positief te houden door bijvoorbeeld je kinderen dingen te laten bedenken die ze graag willen doen op vakantie. Maak er het beste van, en bedenk dat veel ouders dit leed moeten doorstaan, vooral in de vakantietijd.

Gerelateerde berichten