Tips & Lijstjes

Top 9 bezienswaardigheden in IJsland

IJsland, een prachtig eiland midden in de Atlantische oceaan. Een magische plek vol met gletsjers, waterbronnen, watervallen en vulkanen. Het zal je niet verbazen dat IJsland erg dunbevolkt is, iets wat de natuur zeker ten goede komt. Natuurfanaten, avonturiers en winterliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Welke 9 bezienswaardigheden mag je in IJsland zeker niet missen? Ik neem je mee!

1. Bezoek het gletsjermeer Jökulsárlón

Het gletsjermeer bestaat eigenlijk nog helemaal niet zo lang als écht gletsjermeer. Vroeger was het een gewoon meer, maar sinds er veel smeltwater ontstaat, storten delen van de omliggende gletsjers in het meer waardoor een soort ijs-meer is ontstaan met drijvende rotsen van ijs.

 2. Dippen in de warmwaterbronnen Myvatn en Blue Lagoon

De meest bekende warmwaterbron van IJsland is het Blue Lagoon. Dit natuurlijke warme en helderblauwe meer is omringd door lavagebied. Vanaf €45 heb je een ticket waarbij je ook gebruik kunt maken van de vele reinigende crèmes. Wil je echt voor een dagje volledige ontspanning gaan? Boek dan een ticket waarmee je ook gebruik kunt maken van de wellness-faciliteiten rondom het Lagoon of boek een massage erbij. Al met al een hele bijzondere ervaring zo midden in de natuur. Hoewel Blue Lagoon de meest bekende warmwaterbron is, zijn er nog veel meer van dit soort plaatsen in IJsland. Het andere uiterste is bijvoorbeeld Myvatn. Bij deze bron kun je voor veel minder geld genieten van natuurlijk gevormd warm water waar ook nog eens veel minder toeristen ronddobberen. Alle opties hebben hun eigen charme!

 3. Ga diepzeeduiken bij de Silfrakloof

Ik heb het zelf nog nooit aangedurfd om te duiken helaas, maar mocht je dat wel durven dan is dit the place to be. Bij de Silfrakloof kun je namelijk iets ervaren wat nergens anders op aarde mogelijk is: je kunt duiken tussen twee continentale platen in. Door het bijzonder schone water kun je op sommige plekken tot wel 110 meter ver kijken. Voor de niet-duikers onder ons: dat is érg ver!

 4. Bekijk het Noorderlicht

Afhankelijk van welke reistijd je kiest om IJsland te ontdekken, is de kans aanwezig dat je het Noorderlicht kunt bewonderen. De magische groene gloed in de lucht heb je vast wel eens op foto’s gezien, maar wanneer je eronder staat is het nog veel specialer! Raadpleeg deskundigen en het internet om te bepalen welke nachten je de meeste kans hebt om dit natuurwonder waar te kunnen nemen. Als je er écht voor wil gaan, kun je misschien zelfs een speciale iglo huren zodat je vanuit je bed de sterrenhemel in de gaten kunt houden!

 5. Daal af in de ijsgrotten

IJsland leeft en beweegt en door de verschuivingen van verschillende gletsjers ontstaan ijsgrotten. Dat zijn daadwerkelijk grotten die bestaan uit ijs. Je loopt op ijs, naast je is ijs en boven je is ijs. Met gidsen kun je deze grotten verkennen, een héle spectaculaire ervaring! In sommige grotten kun je zelfs aan touwen de diepte in.

 6. Kampeeravontuur bij de Skogafoss waterval

De Skogafoss watervallen zijn ontstaan door het terugtrekken van het zeewater. De waterval eindigt dus op een stuk grond dat vroeger de bodem van de zee was. Het is omringd met veel groene natuur en grasvelden. Dichtbij de voet van de waterval kun je kamperen op een camping. Niets leuker dan ’s ochtends wakker worden met het geluid van het water en het uitzicht op de machtige rotswand. IJsland kent nog vele andere prachtige watervallen, zo ook bijvoorbeeld de Gullfoss waterval. Zeker ook een aanrader! 

7. Spot meerdere walvissen tijdens een boottour

Walvissen zijn een vaak gespotte diersoort rondom IJsland. Allerlei verschillende soorten zwemmen er rond. Tijdens een tocht met een speciale boot kun je de walvissen bekijken. Je kunt bijvoorbeeld een tour boeken in de haven van Akureyri of Husavik.

 8. Bezoek het uitzichtspunt van de Hallgrimskerk

Voor geïnteresseerden in architectuur is de Hallgrimskerk een must see. Voor degenen die er minder verstand van hebben is hij ook prachtig en lijkt hij van dichtbij op een soort druipstenen bouwwerk (laat het de architecten maar niet horen). Daarnaast biedt de toren een fenomenaal uitzicht over de stad Reykjavik. Een uitzicht dat nog specialer is omdat de besneeuwde bergen op de achtergrond boven het stadse leven uittorenen.

9. De stad Reykjavik

Tot slot kan een bezoek aan het centrum van Reykjavik natuurlijk niet ontbreken in je rondreis door IJsland. In deze stad woont meer dan de helft van de gehele bevolking. Wanneer je kortere tijd in IJsland verblijft, kun je vanuit deze hoofdstad allerlei tripjes plannen naar omliggende natuurwonderen. De inwoners zijn bovendien supervriendelijk en je kunt er ook nog eens erg lekker eten!

 

Gerelateerde berichten