Tips & Lijstjes

Vakantie in het buitenland weer mogelijk met negatieve PCR-test en reiscertificaat

Afgelopen week maakte het door de coronapandemie geldende algehele negatieve reisadvies plek voor een advies per land. Tegelijkertijd klinken uit vrijwel heel Europa positieve geluiden over het ontvangen van buitenlandse toeristen, ondanks COVID-19. Daarmee lijkt de weg vrij voor een zomervakantie buiten Nederland. Toch zijn er een aantal zaken waar je bij een vakantie naar het buitenland door corona mogelijk rekening mee moet houden, zoals een reiscertificaat of coronavrijverklaring na een negatieve PCR-test.

Het reisadvies is niet bindend en de vakantieganger is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar veiligheid en de keuze om wel of niet op reis te gaan, zo stelt de overheid zelf op haar website. Desondanks hebben de reisadviezen wel degelijk gevolgen, bijvoorbeeld voor het afsluiten van eventuele reisverzekeringen en test- en quarantaineverplichtingen in zowel Nederland als het land van bestemming. Ook zijn de verschillende adviezen niet in alle gevallen representatief voor de overige plaatselijke coronamaatregelen, zoals een mondkapjesplicht en beperkingen van het publieke leven.

Code rood, oranje, geel en groen

Voor wie de draad even kwijt is, bij code rood (niet reizen) of oranje (alleen noodzakelijke reizen) worden vakantiereizen afgeraden en dienen vakantiegangers bij terugkomst in Nederland een negatieve testuitslag te kunnen laten zien. Daarna moeten zij in quarantaine. Bij code geel (er zijn veiligheids- of gezondheidsrisico’s) of groen (risico’s vergelijkbaar met Nederland) is dat niet verplicht, maar ook dan raadt de overheid aan goed voor te bereiden op een reis. Zeker ook gezien de snelheid waarmee de situatie ter plekke kan veranderen.

In alle gevallen geldt bovendien dat Nederland dan wel een land als veilig mag hebben aangemerkt, omgekeerd is dat niet altijd het geval. Nederland kent immers nog steeds relatief hoge besmettingscijfers. Aangezien het aangekondigde coronapaspoort naar verwachting pas vanaf juli beschikbaar is, bestaat er een reële kans dat landen een reiscertificaat op basis van een negatieve PCR-test verplicht stellen.

Reiscertificaat na coronatest

De testcapaciteit in Nederland is aanzienlijk verbeterd vergeleken met de situatie in de beginmaanden van de crisis. Wie zich bij de GGD meldt voor een test, kan in de meeste gevallen snel terecht en heeft soms al binnen enkele uren de uitslag. De GGD stelt echter duidelijk dat het geen verklaringen afgeeft als bewijs dat de geteste personen coronavrij zijn.

Voor een dergelijke verklaring of een reiscertificaat zijn vakantiegangers aangewezen op andere (commerciële) testlocaties, die zulke verklaringen wel verschaffen. Bijvoorbeeld Coronasnelcheck, een van de eerste – en ook nog eens de goedkoopste – van die testaanbieders. Via Coronasnelcheck kan een sneltest of PCR-test worden afgenomen bij een van de testcentra in Amersfoort, Amsterdam, Haarlem, Huizen, Laren of Utrecht. Bij een negatieve uitslag wordt desgewenst een reisverklaring of certificaat afgegeven, eventueel met extra spoed. Bij de PCR-test is dit reiscertificaat standaard inbegrepen bij de prijs, bij de sneltest is deze aanvullend te bestellen (de meeste landen vereisen echter een PCR-test). Dat reiscertificaat is een officieel en door een van de artsen ondertekend reisdocument, verkrijgbaar in acht talen en wereldwijd erkend.

Veilig op reis

Initiatieven zoals Coronasnelcheck maken het mogelijk om deze zomer veilig op reis te gaan, met een negatieve PCR-test en een medisch certificaat op zak. Dergelijke documenten zijn naar alle waarschijnlijkheid voorlopig nog wel even noodzakelijk om een land in te mogen reizen. Bovendien kunnen deze de bezitter vrijwaren van eventuele quarantaine- of testverplichtingen bij aankomst in het land van bestemming. Daarmee komt een onbezorgde en verantwoorde vakantie in het buitenland steeds dichterbij.

Gerelateerde berichten