Tips & Lijstjes

Verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde buiten Nederland

Verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde buiten Nederland

Met de auto op vakantie gaan geeft je vrijheid die je niet hebt als je per bus, trein of vliegtuig op pad gaat. Je kunt gaan en staan waar je wilt én nog belangrijker: wanneer je wilt. Elk land heeft een eigen cultuur als het op verkeer aankomt, dus goed opletten over de grens is altijd verstandig. Maar los van de maniertjes van andere weggebruikers is het ook goed mogelijk dat het land waar je je op de weg begeeft regels kent die afwijken van wat we gewend zijn in Nederland. Toch fijn om dat soort dingen van tevoren te weten. Hier een aantal nuttige voorbeelden.

Links rijden

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland wordt er links gereden. Dat vergt een flinke omschakeling van een bestuurder die dat niet gewend is. Je zult rechts moeten inhalen en de rotonde linksom moeten nemen. Neem je een huurauto ter plaatse, dan zit het stuur rechts en de versnellingspook aan je linkerzijde. Het zal een aantal ritjes kosten voordat je daaraan gewend bent.

Bij de buren

Hoe zit het eigenlijk bij onze directe buren? We rijden zomaar de grens over, zonder te beseffen dat we misschien niet geheel op de hoogte zijn van afwijkende regels.

Als je in België met pech langs de snelweg komt te staan, mag je slechts tot de eerstvolgende afrit weggesleept worden. Let ook op ronde verkeersborden met daarop ‘cruise control’: dit betekent dat je tot het volgende kruispunt je cruise control niet mag gebruiken. Zie je een rood, driehoekig bord waarop een bromfietser afgebeeld staat? Dan betekent dit dat het verkeer dat rechtsaf wil slaan voorrang moet verlenen aan (brom)fietsers. In Duitsland mag je geen radardetectieapparatuur (zoals voor het detecteren van flitspalen) gebruiken, dus ook niet op je navigatiesysteem. Honden moeten op de achterbank van de auto in een transportbox of speciale hondengordel vervoerd worden. Ook moet je altijd een verbanddoos en een gevarendriehoek in de auto hebben.

Even en oneven dagen

In Frankrijk moet je op een rotonde waar geen driehoekig waarschuwingsbord staat het naderende verkeer voorrang verlenen. Ook mag je je auto alleen aan de rechterkant van de straat parkeren, tenzij het een eenrichtingsweg betreft. In Spanje mag je op een eenrichtingsweg alleen op even dagen aan de zijde van de weg met de even huisnummers parkeren. Op oneven dagen mag je alleen aan de andere kant parkeren. Heb je minder dan twee jaar je rijbewijs, dan geldt er een lager toegestaan alcoholgehalte voor jou (0,3 promille in plaats van 0,5 promille).

Op naar Italië

Ga je afdalen naar Italië? Dan is het handig om te weten dat op de bergwegen in Zwitserland stijgende voertuigen in principe voorrang moeten krijgen op dalende voertuigen. Dit is zo, tenzij het stijgende voertuig vlakbij een uitwijkplaats rijdt. Rijd je door Oostenrijk en zie je langs de snelweg knipperende lichten op praatpalen? Dan word je geacht je snelheid te minderen. Het onnodig laten draaien van je motor is verboden in Oostenrijk. In Italië geldt een alcoholverbod voor bestuurders die nog geen drie jaar hun rijbewijs hebben. Om luchtvervuiling te beperken zijn in enkele stadscentra delen gesloten voor gemotoriseerd verkeer. Zo’n zone herken je aan en verbodsbord met het daarop ‘zona traffico limitato’.

Goedkope autoverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het buitenland. Zorg daarom dat je een passende autoverzekering hebt die je kan helpen als je in het buitenland met een ongeluk te maken krijgt. Je kunt online een goedkope autoverzekering met de juiste dekking zoeken en afsluiten. Gedaan? Check dan nog even wat je verplicht in je auto moet hebben, en dan kun je goed voorbereid met de auto naar het buitenland!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie