Italië

Wat te doen in het Italiaanse stadje Lucca?

Rome, Florence en Pisa kennen we allemaal waarschijnlijk wel, maar heb je ook wel eens gehoord van Lucca? Italië kent enorm veel minder grote steden die in feite de kleine zusjes van de toeristentrekpleisters zijn. Net zo mooie architectuur, fenomenale sfeer maar wel een heel stuk minder toeristisch. Fantastisch dus dat je alles kunt bewonderen zonder dat er meteen een hoop toeristen om je heen staan. Zo ook in Lucca, die gelegen is in het mooie en glooiende Toscane. Het is een perfecte bestemming voor een stedentripje of als uitgebreide stop tijdens een roadtrip door Italië. Het stadje ademt pizza en ontspanning. En bovendien heeft Lucca een hele interessante historie, voldoende bezienswaardigheden en lekkere restaurants. Wat kun je allemaal beleven in Lucca? We lichten de leukste activiteiten voor je uit!

1. Wandel over de stadsmuren

Om de stad te kunnen verdedigen zijn destijds een aantal imposante stadsmuren gebouwd. Gelukkig zijn deze bewaard gebleven en kun je er nu in alle rust overheen wandelen. Vanaf meerdere plekken heb je een prachtig uitzicht over de stad en de architectuur die Lucca kenmerkt. De wandeltocht die helemaal rondloopt is ongeveer vier kilometer, dus met de nodige pauzes en fotomomenten ongeveer een uurtje lopen. Kies vanuit de uitzichtpunten je nieuwe activiteit voor die dag. Want ineens zie je vanaf deze hoogte allerlei schattige pleintjes en knusse restaurantjes waar je naartoe wil.

2. Bezoek Piazza del Mercato

Misschien wel de meest bijzondere bezienswaardigheid van Lucca is het ovalen plein, ofwel Piazza del Mercato. Ieder verhaal uit de rijke historie van de stad, leidt uiteindelijk terug naar dit plein. Het plein is eigenlijk een overblijfsel van een oud amfitheater. Een rond theater waar in het midden voorstellingen gehouden werden. En onder voorstellingen verstonden de oude Grieken en Romeinen niet alleen lieflijke concerten, maar ook heftige dierengevechten en shows met gladiatoren. Op de banken van het theater konden wel 10.000 mensen plaatsnemen. Je kunt je dan wel een beetje voorstellen hoe groot het plein is. Het gehele plein was de ring en de huizen staan op de plek van de vroegere tribunes.

Inmiddels is het geen amfitheater meer, maar een plein met woonhuizen. In de tussentijd heeft het nog verschillende doelen gediend. Zo is het gebruikt als een gevangenis, een plaats voor zoutopslag en een slachthuis. Met iedere exploitatie is de vorm altijd ovaal gebleven. Wanneer je midden op het plein staat, sta je dus op een plek met ongelofelijk veel geschiedenis en dat is een indrukwekkend gevoel. Inmiddels kun je er heerlijk uit eten, terrassen en lekkere ijsjes eten.

3. Check de evenementen

In de zomer is Lucca een populaire plaats voor verschillende concerten en andere evenementen. Check daarom zeker even het programma van de stad want het is zonde om zo’n bijzonder Italiaans evenementje te missen!

4. Bezoek de Guinigi toren

Vanuit bijna iedere plek in Lucca is het mogelijk om de Guinigi toren te spotten. Niet zo gek aangezien hij bijna 45 meter hoog is. Deze toren is niet gebouwd met een praktische functie, maar een ongeschreven adellijke wedstrijd te winnen. Het was vroeger namelijk een teken van macht om een bepaald aantal torens te bezitten. Om elkaar af te troeven werd er door de families iedere keer een toren gebouwd. Nog maar enkele staan overeind vandaag de dag. Des te bijzonderder is het om deze te bewonderen. Bezoekers kunnen hem beklimmen met de bijna 350 treden-tellende trap. Zeker doen, want op het dak groeien zowel bloemen als een paar bomen. Een hele bijzondere gewaarwording zo hoog boven de grond.

5. Geniet van de restaurants en delicatessen

Lucca ligt in Italië en ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat ze daar van lekker eten en drinken houden. Op iedere straathoek vind je wel een delicatessezaak of een speciaalzaakje voor voedingswaren. Natuurlijk moet je soms even denken aan je portemonnee, maar je moet ook zeker genieten van je vakantie. Kies voor het ontbijt een keer een bijzonder plekje (bijvoorbeeld Pinelli) en kies een andere keer een extra bijzonder ijsje. Zo zie je niet alleen de pracht van de stad maar proef je het echte Lucca ook nog!

6. Maak een dagtripje naar een andere stad

Lang genoeg de tijd? Of ook nog gewoon zin in een grote drukke stad? Lucca ligt vlakbij verschillende grote steden zoals Pisa. Met de auto of het openbaar vervoer ben je er zo. Een dagtripje vanuit Lucca kan dus altijd nog!

Gerelateerde berichten