Tips & Lijstjes

Wat te doen in Tirana? De hoofdstad van Albanië

Albanië staat voornamelijk bekend om de fantastische natuurverschijnselen, onvoorstelbaar woeste gebergten en de lieve mensen. De grotere steden in het land doen vaak wat industrieel aan en bovendien heerst daar nog veel armoede. In Tirana is dat in feite niet anders, want een derde van de gehele bevolking van het land woont hier. Toch kun je Tirana naar mijn mening niet overslaan wanneer je Albanië bezoekt. Ten eerste omdat je er letterlijk niet omheen kunt. Vanwege het beperkte wegennetwerk zul je tijdens een trip door Albanië onvermijdelijk langs Tirana komen. Ten tweede omdat de stad super veel te bieden heeft. Ik neem je mee langs de hoogtepunten van Tirana!

1. Gratis wandeltour langs de hoogtepunten van Tirana

Je kunt in Tirana meelopen met verschillende wandeltours. Mijn favoriet is de ‘Free Walking Tour’. Dit initiatief bestaat in verschillende grote steden van de wereld. Op internet kun je zien waar en hoe laat de tour begint en je kunt dan op die plek verzamelen. Een enthousiaste gids neemt je een tot twee uur mee door de stad, langs de culturele hoogtepunten en vertelt je over het verleden. Ineens krijgen gebouwen een verhaal en een waarde. Ook in Tirana vonden we de tour ontzettend leuk. De gids vertelde over zijn verleden in Tirana, over de oude heersers, de standbeelden en tussendoor kon je alles aan hem vragen. Aan het einde van de tour kun je een bedrag betalen naar eigen keuze. Dus iets wat jij het waard vond. Voor degenen die hier altijd over twijfelen: eigenlijk iedereen die we spraken gaf ongeveer €5 per persoon. Het is het meer dan waard!

2. Met de kabelbaan naar het uitzichtspunt

Net buiten de stad kun je een gondel nemen naar de top van de nabijgelegen berg. Je hebt vanuit hier een fantastisch uitzicht over de stad Tirana, die in een soort dal tussen de bergen ligt. Bovendien kun je je op de top goed vermaken. Je kunt een rondje lopen, een drankje doen in de draaiende bar met 360 graden uitzicht. En als je wil, kun je er zelfs overnachten (mits je zin hebt om een smak geld neer te leggen dus die hebben wij even overgeslagen). Wel genoten we lekker even op een bankje onder een olijfboom van het uitzicht en besloten toen weer terug te gaan. Een kaartje kost ongeveer €8. Je kunt met de bus naar het startpunt of met je (huur)auto. Parkeren is erg makkelijk, ook in het hoogseizoen.

3. Tirana by night: op stap in de stad

Tirana is een grote stad en er wordt dus regelmatig flink geborreld. Een echte danskroeg kennen ze niet in het centrum, maar dat neemt niet weg dat er een hoop cocktails over de bar vliegen met goede harde muziek op de achtergrond. Hoe dan? In Tirana is het heel normaal dat je gewoon aan je hoge tafel blijft staan of hangen en daar kletst en drankjes drinkt. De sfeer is supergezellig en groot voordeel is dat je niet tegen elkaar geplakt staat. Zeker een aanrader dus! Je kunt dit ervaren bij verschillende barretjes door de stad heen. Aan de randen van de stad vind je bovendien nog een aantal feestlocaties waar zo nu en dan evenementen plaatsvinden en wel echt gedanst wordt.

4. Bezoek de bunkers en andere oorlogsoverblijfselen

Tirana blijft ondanks de snelle opbouw nog wel een beschadigde stad. Letterlijk en figuurlijk. Ze hebben jarenlange oorlog en onderdrukking ervaren en die littekens vallen op als je door de stad loopt. Overal liggen bunkers verscholen. Sommige zijn versierd met graffiti om ze wat minder angstaanjagend te laten ogen. Heel indrukwekkend als je je voorstelt dat vanuit deze bunkers gevochten en verdedigd werd. Daarnaast vind je ook een officieel stukje van de Berlijnse muur in Tirana. Deze is cadeau gedaan aan de stad. Her en der staan tot slot monumenten om slachtoffers te herdenken.

5. Tirana Skanderberg square

Het plein Skanderberg is het grootste en meest centrale plein van Tirana. Rondom het plein vind je allerlei bezienswaardigheden. Zo is er een grote authentieke boekenwinkel, een oud museum en verschillende panden van de gemeente. Intussen worden er ook veel grote hotels omheen gebouwd om toeristen te trekken. Op het plein zelf liggen mooie marmeren tegels in verschillende kleuren. Iedere kleur staat voor een deelstaat of provincie van Albanië. Hiermee heeft de overheid duidelijk willen maken dat ze samen een geheel vormen en samen sterk staan. Je vindt er tot slot een mooie moskee en ook een aantal lekkere terrasjes om een koffie of een borrel te drinken. Mijn favoriet zit naast de grote boekenwinkel. Ze verkopen hier de lekkerste gebakjes van heel Albanië als je het mij vraagt!

Tirana

Gerelateerde berichten