Kroatië

Wat te doen op het schiereiland Kamenjak bij Premantura?

Toen we bij Pula op de camping stonden, kregen we van de buurman de tip om het schiereiland Kamenjak een bezoekje te brengen. Het zou vlakbij zijn en het zou de meest mooie stranden en kliffen bieden. Hij had het over een hele speciale natuurbar en over mooie snorkelstranden. Uiteraard was onze interesse meteen gewekt dus de volgende ochtend stapten we in ons busje naar dit paradijs. Hij had over niets gelogen, het was een fantastische dag!

Vanuit Pula is het tot het meest zuidelijke puntje ongeveer een half uurtje rijden. Bij binnenkomst op het eiland betaal je een entreeprijs. Voor een busje is dat ongeveer €10 en voor een wandelaar ongeveer €4. Je kunt daarna van alle faciliteiten gebruik maken. Het is een goed bewaard stukje natuur zonder kunstmatige materialen. Alle trappen, hekjes en routeborden zijn gemaakt van materiaal dat in de omgeving te vinden is. Het regent er nauwelijks (wat ook te zien is aan de gortdroge natuur en het stof) omdat de regen hier nagenoeg altijd overeen waait naar de eerstvolgende bergen. Welke activiteiten en stranden mag je zeker niet missen wanneer je op Kamenjak bent?

1. De zuidelijke kliffen

Helemaal in het zuiden vind je een heel rustig strand. Je kunt op ongeveer tien minuten loopafstand parkeren (bij de meest zuidelijke parkeerplaats dus). Het strand bestaat uit een hele indrukwekkende rotspartij met geërodeerde gaten en geulen. Met waterschoentjes kun je gemakkelijk het water betreden. Neem zeker een snorkel mee. Het water is het onwijs helder en er zwemmen allerlei mooie vissoorten rond. Op de vlakke rotsen kun je opdrogen om je tocht te vervolgen naar de volgende mooie activiteiten.

 

2. Kamenjak Cliff-jumping

Wanneer je bij de Safaribar een stukje zuidelijker loopt, kom je bij een paar hoge kliffen. Waarschijnlijk herken je het wel aan het gejoel en de harde plonsen in het water. Van verschillende hoogtes springen er mensen van de kliffen af. Zelf hebben we gekozen voor een van de laagste (ongeveer 6 meter), maar er sprongen ook genoeg mensen van de 25 meter en nog hoger. Een héle ervaring! Als je dan toch in het water ligt, kun je net zo goed even om de hoek zwemmen naar de grot. Het schijnt dat je daar geregeld zeehonden kunt spotten. Zelfs als die er niet zijn is het de moeite waard om ernaartoe te zwemmen (in drie minuutjes).

Kamenjak

3. Borrelen bij de Safaribar

Net boven de kliffen ligt dus de Safaribar. Een bar/restaurant die volledig in en van de natuur gebouwd is. Alles is van hout en ligt in de schaduw van de hoge rieten stengels die op de helling groeien. Vanuit de strandkant zie je slechts vijf tafeltjes (en zelfs dan moet je goed kijken, zie foto) maar als je door de jungle landinwaarts loopt kom je nog véél meer tafeltjes en uiteindelijk ook de bar zelf tegen. Er hangen schommels van natuurlijke materialen en er is een glijbaan van bamboe. Je kunt er burgers bestellen en koude drankjes afhalen. Een heerlijk afkoeling na een wandeling dus!

4. Mountainbiken op Kamenjak

Bij de entree van het eiland krijg je een kaartje mee met allerlei mooie wandelroutes en stranden erop. Ook vind je hierop een mountainbikeroute. Deze is ongeveer 12 kilometer lang en wordt als heel bijzonder ervaren. We hebben hem zelf overgeslagen omdat het echt bloedheet was op de dag dat wij het eiland bezochten, maar anders hadden we hem zeker gefietst. Geen eigen fietsen? Geen probleem. Voor een relatief laag bedrag kun je een mountainbike huren om de route af te leggen.

5. Neem een duik bij een van de magisch mooie stranden

Op allerlei plaatsen vind je de meest magische stranden. De ene nog mooier dan de ander. Wij namen zelf een duik bij twee stranden aan de oostkust van het eiland. De eerste was een zandstrand. Het enige zandstrand op het eiland (voornamelijk omdat het zand gestort is). Rondom het strand vind je dus wel hele mooie rotsen alleen de ingang naar zee is zand zodat je zonder waterschoenen het water in kunt. Achter het strand ligt een gezellige bar in de zon met wat zomerse muziek. Een heel klein stukje zuidelijker vind je een strand met heel veel platte rotsen. Je hebt hier tot laat in de middag veel zon en kunt gemakkelijk het water in voor een verfrissende duik.

Kamenjak

 

Gerelateerde berichten