Europa Kroatië

Het prachtige Kroatische eiland Brac

Kroatië eiland Brac

Tijdens onze tocht door Kroatië, met Zagreb, de Plitvice meren en Split kwamen we ook op het eiland Brac. En wat voor een eiland. Dit prachtige eiland gelegen aan de kust voor Split, Dalmatië, is een ideale locatie voor iedereen die lekker wil genieten van het Kroatische zonnetje. In het laagseizoen (oktober tot mei) gaat er 9 keer per dag een boot van Split naar Supetar (het grootste stadje van Brac) en in het hoogseizoen zelfs 12 keer per dag. Deze boottocht doet er slechts een uurtje over waardoor het eiland zowel voor dagtripjes als voor langere verblijven een super plekje is.

Supetar Brac Kroatië

Supetar

Eenmaal aangekomen in Supetar zul je overladen worden door opdringerige taxichauffeurs die je zo snel mogelijk naar Bol willen brengen. Waarom Bol? Dat vertellen we je zo dadelijk (of spiek alvast naar de onderstaande foto). Supetar zelf is namelijk ook al een heel leuk stadje, met ongeveer 3500 inwoners het grootste van het eiland. Overigens schrijft men in Kroatië Brač wat je, als wij het goed hebben onthouden, uitspreekt als “Bratsj”. Aangezien het overgrote deel van het toerisme direct naar de zuidkant van het eiland vertrekt is Supetar veel minder toeristisch ingesteld, maar wij vonden het hier minstens zo gezellig. Misschien wel mooiste plekje zelfs. Tussen de smalle steegjes vind je namelijk leuke (kleding)winkeltjes en in de haven kun je heerlijk eten.

Zlatni Rat beach Brac

Bol en Zlatni Rat 

Oke, nu zie je direct waarom al die taxichauffeurs je zo snel naar Bol willen brengen. Het bekendste strand van Brac, het Zlatni Rat, staat op veel lijstjes als een van de mooiste stranden van Europa en dat mag gerust terecht genoemd worden. Een taxi is zeker de snelste manier om aan de zuidkant van het eiland te komen, tenzij je natuurlijk zelf met de auto bent en die kans is vrij groot aangezien veel Nederlanders met de auto door Kroatië trekken of een huurauto hebben om alle prachtige plekjes van het land te bezichtigen. Wij kozen er echter voor om slechts een vijfde van de taxiprijs te betalen en een uurtje in de bus te zitten. Vanaf Supetar gaan er namelijk volop bussen, die altijd perfect aansluiten op de ferry tussen Split en Supetar (ze wachten op elkaar) die je naar Bol brengen. Dit busritje duurt ongeveer een uur.

Eenmaal aangekomen in Bol zie je direct dat dit het toeristisch gebied van het eiland is, souvenir kraampjes in overvloed! Vanaf Bol is het nog maar een klein stukje lopen naar Zlatni Rat. Ook hier loop je weer langs het ene na het andere souvenir kraampje, maar gelukkig wel in de schaduw. Het kan namelijk erg warm worden in het zuiden van Kroatië. Op Zlatni Rat zijn er uiteraard, zoals op ieder toeristisch strand, mogelijkheden om een strandbedje te huren, maar het mooiste plekje is misschien toch wel op de uiterste punt. Let er wel op dat je je goed insmeert en niet te lang blijft liggen. Op de punt waait het namelijk wat harder waardoor je minder snel merkt dat je verbrandt. Tip: haal een heerlijke zomerse smoothie op het strand, het verse fruit met ijs zorgt voor een lekkere verfrissing. Oja, dat strand bestaat dus wel volledig uit stenen. Lekker geen zand op je handdoek of ’s avonds in de douche op plekken waar je het liever niet hebt.

Zlatni Rat strand Brac

Beste reistijd voor Brac en Zlatni Rat 

Wij bezochten Kroatië in mei en waren daar maar wat blij mee, zowel in Brac als de andere hoogtepunten van Kroatië merk je dat in mei de reizigers weer langzamerhand naar het zuiden van Europa trekken, maar het is absoluut nog niet te druk. We kunnen ons voorstellen dat je in het hoogseizoen een stuk meer moeite moet doen om een plekje op het strand of tafeltje bij een leuk restaurantje in Supetar te bemachtigen. Daarnaast hadden wij in mei al te maken met temperaturen van 30 graden Celsius, wat (meer dan) warm genoeg is om nog lekker op het strand te kunnen liggen, in het hoogseizoen loopt dit alleen maar op. Wij raden dan ook aan om Brac te bezoeken in de maanden april, mei, september of oktober.

Bol Brac

Nog een klein beetje geschiedenisles 

Het eiland is vernoemd naar de steensoort Brač, deze steensoort vind je overal op het eiland terug. Bijna alle gebouwen op het eiland zijn ervan gebouwd en ze maken er super leuke souvenirtjes van. Maar de steensoort is ook terug te vinden in andere beroemde witte gebouwen op de wereld, de bekendste: Het Witte Huis in Washington D.C. Wil je meer van het eiland te weten komen? Loop dan vooral eens binnen bij de verschillende musea op het eiland. Je vindt er namelijk niet alleen vertier in de zin van zon en strand, naast de musea zijn er bijvoorbeeld ook nog veel mooie kapelletjes.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie