Europa Nederland

Ons eigen prachtige Texel! Wat is daar te doen?

Wat te doen op Texel

Wat te doen op Texel?

Texel is ieder moment van het jaar een goed idee! Of je nu een weekend, week of zelfs dagje gaat er is genoeg te doen voor jong en oud. Het Ibiza van het noorden noemen sommige het zelfs. Niet zomaar een naam natuurlijk en in 2016 nog uitgeroepen tot een van de beste plekjes om naar toe te gaan in Europa door de Lonely Planet. Maar wat is er te doen op het grootste Waddeneiland?

Zeehonden spotten Garnalen vissen Texel

Ga mee op Garnalen vissen en Zeehonden kijken met de TX10 en TX20 

Frido neemt je mee het Wad op! Vanuit de haven van Oudeschild vaart in het laagseizoen 1 maal per dag en in het hoogseizoen 3 keer per dag de TX10 of TX20 uit en jij moet daar bij zijn! Voor nog geen twee tientjes kun je kiezen of je kiezen of je mee gaat op garnalen jacht met grote kans op zeehondjes zien of dat je gaat wadlopen en zeehonden spotten. Wij hebben ervoor gekozen om mee te gaan met het garnalen vissen. In een tocht van ongeveer 2 uur vertelt Frido je alles over het leven van een garnalenvisser en laat zien hoe ze te werk gaan en wat daarbij nog meer gevangen wordt. En daar hoort natuurlijk ook het eten van de net gevangen garnalen bij, verser ga je ze echt niet krijgen! Je krijgt zelfs een eigen zakje met net gevangen en gekookte garnalen mee om nog lekker van na te genieten.

Leer alles over de natuur op Texel in Ecomare (inclusief geredde zeehonden en bruinvissen) 

Genoeg garnalen gevangen? Dan vind je aan de andere kant van het eiland (vlakbij het bekende strandpaviljoen Paal 17) Ecomare. Ecomare is een zeehondenopvang waar gestrande zeehondjes kunnen revalideren totdat ze weer sterk genoeg zijn om de natuur in te gaan. Al zijn er ook vaste bewoners, zo kan het namelijk voorkomen dat zeehondjes blind zijn geraakt of een andere ‘handicap’ hebben opgelopen waardoor ze het niet meer redden in de natuur. Met enige regelmaat zijn er ook bruinvissen in Ecomare te zien. Ook deze zijn er soms voor zeer lange tijd. Zeehonden en Bruinvissen zijn echter niet de enige dieren die je kunt zien in Ecomare. Zo zijn vrijwel alle dieren die voorkomen in de Waddenzee, van kleine vissen tot krabben, hier te zijn en wordt er vanalles verteld over het ecosysteem van de Waddenzee. 

Ecomare Texel

Bezoek de Texelse Bierbrouwerij

Trek in een biertje? Dan ben je op Texel ook absoluut op het juiste adres. De Texelse Bierbrouwerij staat voornamelijk bekend om de Texels Skuumkoppe die door vrijwel heel het land geschonken of verkocht wordt. Wat weinig mensen echter weten is dat er in totaal 12(!) verschillende bieren gebrouwen worden in het pand van de brouwerij. Deze vind je halverwege de weg van Den Burg naar Oudeschild (of andersom natuurlijk). Voor 11 euro krijg je een rondleiding door het pand en wordt er met liefde verteld over de Texels Skuumkoppe, Goudkoppe, Eyerlander, Dubbel, Tripel, Springtij, Wit, Bock, Stormbock, Noorderwiend, Donkerd en Vuurbaak. Achteraf krijg je je eigen glas mee en komt er ook nog een proefplankje met verschillende biertjes voor je klaar te staan! 

Lammetjes lente Texel

Lammetjes kijken in de lente

Bezoek je Texel in de lente? Dan is de kans zeer groot dat je pasgeboren lammetjes door de wei ziet huppelen. Wij hebben dit geluk gehad en het is prachtig om te zien. En je hoeft er vaak niet eens ver voor te zoeken. Texel is rijk aan weilanden en schapenhouders waardoor je maar even hoeft te stoppen langs de weg en voor je het weet zie je de lammetjes al rond springen op hun nog jonge pootjes.   

Heerlijk eten en drinken

Voor lekker eten en drinken ben je op het grootste Waddeneiland ook zeker op de juiste plek. Een visje haal je in de haven van Oudeschild, voor overheerlijke spare-ribs ga je naar de Smulpot in Den Burg, voor een lekkere lunch ga je naar strandpaviljoen Paal 17 en de lekkerste Texels speciaalbiertjes zijn natuurlijk op het hele eiland verkrijgbaar. Let maar op dat je met een volle buik het eiland weer verlaat! 

Wat te doen op Texel - strand

Genieten op het strand

Op een eiland is natuurlijk strand, en wat voor eentje. Het strand van Texel bestrijkt de hele westkant van het eiland en het is er prachtig! Doordat het strand zo langgerekt is kun je er het hele jaar door lekker rustig uitwaaien of genieten van het zonnetje en de zee. Neem gerust een paar uur de tijd om te genieten op het prachtige strand, aan het eind van de dag staat er weer een heerlijk biertje voor je klaar! 

Huur een fiets!

De beste manier om al deze heerlijke plekjes op het eiland te bezoeken en ondertussen heerlijk van de natuur te kunnen genieten is natuurlijk op de fiets. Ben je nou niet in staat je eigen fiets mee te nemen, raden wij zeker aan om een fiets te huren op Texel. Laat de auto dus maar lekker in Den Helder staan, te voet de boot op is nog goedkoper ook zelfs!

 

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie