Tips & Lijstjes

Zo ontwijk je enorme files tijdens je vakantie

files

We kennen allemaal het vervelende gevoel van in de file staan. Bijna bij je bestemming, maar toch niet helemaal. Een file zorgt namelijk voor flink wat vertraging. Soms sta je in de file door extreem slecht weer en kan je hierdoor je bestemming niet op tijd halen. Dan moet je ergens een overnachting boeken. Wil je zorgeloos op vakantie? Dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Met een reisverzekering van bijvoorbeeld Centraal Beheer kan je je verzekeren voor extra kosten, zoals een extra overnachting.

Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je hier wat tips om files te ontwijken.

Vermijd Zwarte Zaterdagen

Zwarte Zaterdag is tegenwoordig een bekend begrip. Zwarte Zaterdag duidt op de dag waarop je niet moet gaan rijden. Vooral in Frankrijk is het begrip bekend. In vakantieparken kan je vaak een huisje huren van zaterdag tot zaterdag. Daarom zijn de vertrek- en aankomstdagen op zaterdag. Hierdoor is het op de wegen op de zaterdagen erg druk. Vaak valt de drukste Zwarte Zaterdag in het laatste weekend van juli. Dan hebben de Fransen namelijk ook vakantie en wordt het extra druk. Let er wel op dat er tegenwoordig meerdere Zwarte Zaterdagen bestaan. Houd de sites daarvoor goed in de gaten. Je kan natuurlijk ook altijd de zaterdag als reisdag vermijden. Door Zwarte Zaterdagen te vermijden, kan je al wat files ontwijken!

Rijd binnendoor

De TomTom geeft vaak de snelste route aan. Deze route is vaak de snelweg, omdat je hier hard mag rijden. Maar vergeet de provinciale wegen niet. Het is mogelijk dat je dan een beetje omrijdt. Soms kan je hierdoor echter de files op de snelwegen vermijden. Uiteindelijk blijkt de binnendoor route dan de snelste route te zijn! Een ander pluspuntje: je komt door mooie dorpjes als je binnendoor rijdt. Zo zie je ook nog wat meer van de omgeving.

files

Bekijk verkeerssites

Bekijk ook verkeerssites. Sites zoals rijkswaterstaatverkeersinformatie.nl geven de drukte per reisdag aan. Je kan hierop zien welke wegen je het best kan vermijden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet druk, normaal druk en zeer druk. Als je flexibele vakantiedagen hebt, kan dit erg fijn zijn. Zo kun je een rustige dag uitkiezen waarop je kan gaan rijden.

files

Rijd ’s nachts

Misschien wel de beste tip van allemaal. ’s Nachts heb je veel minder last van de files. Stel dat je bijvoorbeeld rond elf uur ’s avonds vertrekt. Rond 6 uur ’s ochtends komt de drukte opzetten. Dan heb je er al zeven uur opzitten. Je bent dan al ver op weg naar je bestemming!

Deze tips kunnen je hopelijk helpen bij het vermijden van de files. Vermijd de Zwarte Zaterdagen en hou verkeerssites in de gaten. Binnendoor wegen kunnen je ook helpen om een file te ontwijken. Of denk tegen de massa in en begin ’s nachts je reis!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie