Tips & Lijstjes

5 tips voor bellen en internetten op vakantie binnen de EU

Heb je een vakantie binnen de EU in het vooruitzicht? Dan neem je uiteraard je smartphone met je mee. Maar wanneer je met je telefoon de grens over gaat, is extra bewustzijn over bellen in het buitenland geen overbodige luxe. We geven vijf tips voor bellen en internetten op vakantie binnen de EU.

Staat bellen in het buitenland wel aan?

Niet bij alle sim only abonnementen is het direct mogelijk om ook van een buitenlands telefoonnetwerk gebruik te maken. Deze optie is dan als voorzorgsmaatregel uitgezet. Dat is niet iets waar je pas ter plekke achter wilt komen. Check daarom vóór vertrek bij je sim only provider (of in de app van de provider) of de mogelijkheid tot het gebruikmaken van een buitenlands netwerk ‘aan’ staat.

Onbeperkt bellen

Als je op vakantie gaat, bestaat de kans dat je je telefoon meer gaat gebruiken dan op normale dagen in Nederland. Je hebt er immers de tijd voor, zeker als je meer komt om te ontspannen dan om actief bezig te zijn. Gelukkig kun je in de EU van je Nederlandse belbundel gebruikmaken. Maar wanneer je tegoed voor bellen en internetten op is, ga je alsnog internationale tarieven betalen voor je verbruik. Daarom is het handig om voor vertrek een abonnement voor sim only onbeperkt bellen af te sluiten om hoge kosten te voorkomen.

Let op bij de buitengrenzen

Op telefoonnetwerken binnen de Europese Unie maak je gewoon gebruik van je Nederlandse belbundel. Maar aan de buitengrenzen van de EU loert het risico dat je telefoon ongemerkt overgaat op een netwerk van over de grens, en dan betaal je meteen voor al je verbruik internationale tarieven. Let daarom goed op wanneer je in de buurt van de buitengrenzen bent, of kies voor het handmatig selecteren van een telefoonnetwerk.

Bellen via wifi

Waarom meer beltegoed verbruiken dan nodig? Maak optimaal gebruik van de lokale wifi door te bellen of zelfs videobellen via het internet met WhatsApp of Skype. Je moet natuurlijk wel checken of je daadwerkelijk op de wifi zit, want bellen via je mobiele internetverbinding is een verspilling van je datategoed.

Kaart downloaden

Wil je ter plekke kunnen navigeren met Google Maps? Dan kun je (op de wifi) een kaart van de omgeving downloaden in de app, zodat je zonder mobiele data te verbruiken kunt navigeren ter plekke. Dat kun je ook al vóór vertrek regelen en kost je niets, op wat ruimte op je telefoon na.

Binnen de EU zijn de zaakjes gelukkig goed geregeld en zullen in de meeste gevallen geen hoge telefoonrekeningen ontstaan. Maak je een uitstapje naar een gebied buiten de EU, weet dan dat al je verbruik op hoge internationale kosten komt te staan.

Gerelateerde berichten