Europa

5x doen in de winter in Fribourg – Zwitserland

Zwitserland vind ik een intrigerend land. Het lijkt alsof ze alles goed geregeld hebben en alles goed voor elkaar hebben. Ze spreken meerdere talen, verdienen veel en hebben prachtige natuur tot hun beschikking. Tijd om Zwitserland te ontdekken dachten wij, dus we stapten in de auto op naar Fribourg, een Noordwestelijke provincie van Zwitserland. Intrigerend was het zéker. De inwoners zijn extreem vriendelijk en komen zeer betrouwbaar over. Ze zijn trots op hun land en geven graag tips over de omgeving aan toeristen. Ik zet onze bevindingen hieronder op een rij en sluit af met wat algemene tips!

1. Wandelen langs Lac de Montsalvens

Vlakbij het stadje Bulle is het prachtige meer Lac de Montsalvens gelegen. De zomerse beelden hiervan zijn prachtig, maar in de winter is het al helemáál een wonderland. Op het water ligt een dun laagje ijs, de dennen zijn bedekt met sneeuw en ze maken een mooie spiegeling in het water. Je kunt verschillende wandelroutes nemen rondom het meer. Ik zou zeker aanraden naar de loopbrug te wandelen (deze staat aangegeven). Vanaf deze brug heb je een prachtig uitzicht over de slingerende rivier.

2. Kaas proeven in de streek Gruyère

Misschien heb je wel eens kazen uit Gruyère geproefd, ik kan je in ieder geval vertellen dat het hemels smaakt. Nog specialer is het om in de streek zelf deze kazen te proeven, hier worden ze immers gemaakt. In vele restaurants gebruiken ze de kazen ook om allerlei lekkere gerechten mee te maken of om mee te fonduen.

3. Skiën in Jaun en Charmey

Freiburg staat bekend om meerdere kleine skigebieden. We hebben er een aantal getest en kwamen tot de conclusie dat Jaun en Charmey de beste prijs-kwaliteit garantie hadden. Beide gebieden bieden ongeveer 30 kilometer aan skipiste en ongeveer vier tot vijf liften. Vanaf het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over de puntige besneeuwde toppen van de omgeving. De liften zijn in goede staat en de pistes worden mooi bijgehouden. Als je ervoor kiest om een appartement of hotel te huren in Freiburg is het verstandig te betalen met creditcard. Mochten er problemen zijn met jouw accommodatie, dan kun je via de creditcard aanbieder namelijk je geld terugkrijgen. Om meer daarover te weten te komen checkte ik deze tips voordat ik op reis ging.

3. Genieten van het uitzicht bij Barrage de Rossens

Helemaal aan de bovenkant van het Lac de la Gruyère ligt het plaatsje Rossens. Je kunt de auto langs de weg parkeren en een stuk naar boven lopen. Vanuit hier heb je een fenomenaal uitzicht over het meer, het stadje en de waterkering. Neem (zeker in de winter) goede wandelschoenen mee en misschien zelfs wel stokken. Het kan glad en steil zijn dus wat extra steun is geen overbodige luxe.

5. Sleeën in Fribourg

Bijna alle skigebiedjes in Fribourg bieden tevens de mogelijkheid om een sleetje te huren en naar beneden te sleeën. En dat is niet zomaar sleeën: het zijn kilometerslange paden waar je alleen met een slee mag komen. Ze slingeren tussen de bomen door, komen langs prachtige uitzichten en je kunt gemakkelijk met de lift weer omhoog. In sommige gebieden kun je zelfs nachtsleeën, een hele bijzondere ervaring! 

Algemene tips

Er is een aantal zaken waar je op moet letten om van een zorgeloze vakantie in Zwitserland te kunnen genieten. Wanneer je met de auto gaat is het bijvoorbeeld belangrijk dat in de winter het meenemen van sneeuwkettingen sterk aan te raden is. Daarnaast is het gebruik van apps als Flitsmeister verboden (en hier staan stevige boetes op). Ook is het hebben van een vignet verplicht. Deze is online te koop of bij het laatste tankstation voor de grens. De kosten hiervan zijn ongeveer gelijk. Tot slot worden snelheidsovertredingen op de weg streng gecontroleerd en de boetes zijn schrikbarend hoog. Groot voordeel daarvan is wel dat de meeste mensen erg veilig rijden op de Zwitserse wegen. Verder zijn levensmiddelen erg duur in Zwitserland. Als je genoeg ruimte hebt in de auto kun je bijvoorbeeld veel eigen eten en drinken meenemen. Tanken daarentegen is in Zwitserland vaak weer goedkoper dan in Duitsland.

Gerelateerde berichten