Canada

Alles over het aanvragen van een eTA voor Canada

Canada is een zeer mooi land om te bezoeken, vol bezienswaardigheden en unieke plekken. Ondanks de afstand en het feit dat het zeker geen budget bestemming is, is Canada toch immens populair als reisbestemming. Als je naar Canada wilt reizen, ben je verplicht om van te voren een eTA (visum) aan te vragen, hier in dit artikel lees je hoe dat moet.

Wat is een eTA precies?

eTA staat voor ¨electronic Travel Authorisation¨ en is simpel gezegd gewoon een elektronische toestemming dat je Canada in mag reizen. Een eTA is sinds november 2016 verplicht voor reizigers naar Canada die uit visum vrijgestelde landen komen. Je kan een eTA aanvragen als je bijvoorbeeld voor vakantie of zaken naar Canada gaat. Om een eTA aan te vragen, moet je wel aan paar voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld niet langer dan 6 maanden in Canada verblijven. Voor studeren en werken in Canada gelden ook andere regels. Het is zéér belangrijk om je eTA op tijd aan te vragen omdat een luchtvaartmaatschappij je simpelweg niet mee mag nemen zonder deze toestemming.

eTA aanvragen

Het aanvragen van een eTA aanvragen in het Nederlands is zeer eenvoudig en kan gewoon online. Het aanvragen gaat redelijk snel, je hoeft alleen wat gegevens in te vullen. Als er geen bijzonderheden rondom je situatie zijn, ben je zo klaar. Dubbelcheck absoluut of je je gegevens echt zo hebt ingevuld als hoe ze in je paspoort staan, denk aan voorletters, namen etc. Als je hier een fout in hebt gemaakt, neem dan direct contact op om de fout te verbeteren. Zo voorkom je problemen als je aankomt in Canada.

Als je je aanvraag hebt afgerond, kun je je eTA Canada betalen met onder andere iDeal, een creditcard is dus niet noodzakelijk. De kosten van het aanvragen van een eTA zijn €19,95 per stuk. Als je eTA is goedgekeurd, ontvang je deze toestemming per mail. Als er geen bijzonderheden zijn, worden bijna alle aanvragen meteen goedgekeurd.

Voorwaarden

Je eTA is bedoeld voor toeristische reizen richting Canada, er van uitgaande dat deze met het vliegtuig plaatsvinden. Als je per boot of over een weg Canada binnen reist, heb je geen toestemming nodig, je kan dan gewoon bij aankomst een formulier invullen. Een eTA is dus alleen verplicht als je met het vliegtuig naar Canada reist. Je eTA is na goedkeuring direct geldig en blijft dat 5 jaar lang, of tot je paspoort verlopen is. De douane bepaalt bij aankomst hoe lang je mag blijven in Canada, doorgaans is dit een half jaar. Bekijk ook de onderstaande video voor meer informatie:

Wanneer is een eTA niet nodig?

Een eTA is niet nodig voor de volgende personen:
– diplomaten
– personeel van de luchtvaartmaatschappij
– personen die al een geldig visum voor Canada hebben
– personen met een permanente verblijfsvergunning voor Canada
Aandachtspunt: Als je in het verleden hebt gewoond in Canada en toen de status ¨Permanent Resident¨ hebt gekregen, heb je die in principe nog steeds. De status vervalt niet automatisch en je hoeft geen eTA aan te vragen. Als je deze status hebt en wel een eTA hebt aangevraagd, krijg je van de overheid van Canada de vraag om een GCKey evenals een IRCC account aan te maken.

GCKey en IRCC account

Ongeveer 99% van de eTA aanvragen wordt meteen goedgekeurd door de overheid van Canada. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je de eerder genoemde accounts aan moet maken. De overheid wil dan graag meer over je te weten komen voor ze je eTA vraag kunnen gaan beoordelen. Welke informatie ze precies willen hebben, kun je pas zien als je de accounts hebt aangemaakt. Je hebt in principe maar een paar dagen om de gevraagde informatie te verstrekken, mits je uitstel aan vraagt met een geldige reden.

Het aanmaken van deze accounts gaat als volgt op de website van de IRCC:
– Je maakt een GCKey
– Je maakt een IRCC account, welke is beveiligd
– Je koppelt je eTA aanvraag aan je IRCC account
Nu kun je je berichten bekijken. In deze berichten kun je zien welke informatie er nodig is.
Verstrek de gevraagde informatie.
Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen wordt je aanvraag beoordeeld door IRCC, dit kan een paar dagen duren. Als er een beslissing is gemaakt, krijg je hier over bericht per mail.

Ooit in Canada gewoond?

Let op als je ooit in Canada hebt gewoond. In de ogen van Canadese overheid zijn ze nog steeds een officieel inwoner, ook al wonen ze alweer jaren in Nederland. Hun Canadese paspoort is waarschijnlijk al verlopen, maar omdat ze nog als inwoner gezien worden is het voor hen niet mogelijk om een eTA aan te vragen. Zo kunnen ze dus niet naar Canada reizen. Er zijn twee oplossingen, namelijk een nieuw Canadees paspoort aanvragen of de ‘inwoner’ status laten vervallen. De eerste optie kost geld en veel tijd en de tweede mogelijkheid is ook tijdrovend. Als je dus op korte termijn naar Canada wilt reizen, gaat dat erg lastig worden. Heb je dus ooit in Canada gewoond en wil je waarschijnlijk nog wel een keer terug? Zorg dan dat je dit meteen regelt. Zo kom je straks niet voor ongewenste tijdrovende klusjes te staan.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie