Voorbereidingen

De 6 belangrijkste tips voor je eerste camperreis

Met een camper een aantal landen doorkruisen is een geweldige ervaring voor ieder mens. Of je nou met kinderen reist, als jong stel of in je eentje, een camper is er eigenlijk altijd geschikt voor. De grootte van de vierwieler kun je er natuurlijk wel op aanpassen. Heb je een camper gekocht of wil je een camper huren om aan je eerste camperreis te beginnen, dan zijn dit hele handige tips. Je wil natuurlijk niet de fouten maken die iedereen maakt die onvoorbereid op camperreis gaat

1. Slaap altijd waterpas

Bijna iedere camper heeft een waterpas ingebouwd zitten. Als dat niet zo is, raad ik erg aan deze mee te nemen. Ten eerste slaap je stukken lekkerder als je waterpas ligt. Veel mensen ervaren een minder diepe slaap als ze scheef slapen of worden vaker wakker omdat ze naar de rand gerold zijn. Je lichaam past zich nou eenmaal automatisch aan de zwaartekracht aan. Bovendien voorkom je dat het water in je wastafel en douchepunt de camper in loopt als je het gebruikt, maar zorg je dat het netjes de afvoer inloopt.

2. Zorg dat je kunt vinden waar loosplekken zijn voor campers

Waar je met een camper terecht kunt verschilt per land. Soms mag je wildkamperen en soms moet je verplicht op een camping staan. Als je wild kampeert moet je soms wel een plek hebben waar je het toilet kunt legen en water dat vies is kunt lozen. Dit kan op campings maar ook soms op camperservicepunten. Per land is er een aantal apps of websites die precies de plaatsen laten zien waar dat kan. Als je geen internetverbinding onderweg hebt, loont het dus van tevoren even uit te zoeken waar dat ongeveer is.

 

3. Zorg dat spullen niet kunnen verschuiven of vallen

Campers hebben over het algemeen verschillende interne trucjes om ervoor te zorgen dat spullen niet vallen of verschuiven wanneer je gaat rijden. Voordat je vertrekt moet je daarom wel even checken of alle kastjes geklikt hebben en of er geen losse spullen in de keuken of op tafel staan. Het is niet alleen zonde als er spullen kapot vallen, maar het is ook erg onveilig om te gaan slapen als er voorwerpen of je hoofd kunnen vallen. Om nog niet te spreken van de schrik die de bestuurder van de klap kan hebben. Ik vind het fijn om altijd wat extra spanbadjes mee te nemen om er zeker van te zijn dat je sommige spullen extra vast kunt zetten.

4. Bereid je route voor

Hoe heerlijk een camper ook is, het is fijn om te weten waar je heen gaat rijden. Het wegennetwerk in Europese landen is over het algemeen goed en de mogelijkheden voor campers zijn eigenlijk oneindig. Desondanks wil je (zeker als het je eerste camperreis is) een beetje weten wat je kunt verwachten. Zo is het fijn om op de hoogte te zijn van de relevantie regelgeving over een camper in het land van bestemming en wil je graag weten waar je kunt kamperen. Je kunt natuurlijk niet zomaar ergens parkeren op een bestemming of tussenstop dus dat is ook iets om rekening mee te houden.

5. Kies een camper die bij je past

Hoe cliché het ook klinkt, een camper uitzoeken is misschien wel de belangrijkste stap van je voorbereiding. De persoonlijke wensen van iemand die een camper huurt of koopt zijn heel specifiek. Houd niet alleen rekening met comfort, maar bijvoorbeeld ook met de grootte in verband met de benzineprijs. Hoe groter de camper hoe meer benzine je oprijdt. Als je met kinderen reist heb je wel bedden nodig die ook fijn liggen om te voorkomen dat je bij iedere stop een extra tent op moet zetten. Zoals genoemd is ook de parkeermogelijkheid een puntje om bij na te denken als je een camper uitzoekt. Als je geen grote afstanden plant te rijden, dan is juist een grote camper misschien wel een betere optie.

6. Ken je eigen rijvaardigheid

Ondanks dat je voor het besturen van een camper vaak geen bijzonder rijbewijs nodig hebt (of hij moet echt de grootte hebben van een vrachtwagen), is de ervaring anders dan in een auto. Je moet je er wel comfortabel bij voelen om de camper te besturen. Als je twijfelt, bekijk dan de mogelijkheden om het voorafgaand aan je reis een keer uit te proberen of huur een kleiner exemplaar. Belangrijk is ook dat je als je ermee gaat rijden, dat je bekend bent met de hoogte en breedte van de camper. Rij niet onder bruggen door met een kleinere maximale hoogte en houd ook de omgeving om je heen in de gaten. Bomen waar je in een auto geen rekening mee hoeft te houden, zijn bij het besturen van een camper wel essentieel.

Gerelateerde berichten