Verenigde Staten Voorbereidingen

ESTA aanvragen voor Amerika

visum

We kennen het allemaal: de lichtelijk stress voor het aanvragen van visums als we op vakantie gaan naar een land buiten Europa. Afgelopen zomer reisde ik naar Amerika voor een vakantie. Een westers land, maar een visum aanvragen is hier noodzakelijk. Zonder visum kom je simpelweg het land niet in en word je zelfs al tegengehouden bij het boarden van het vliegtuig. Hoe zit het dan precies met die visums? Soms verstikt alle informatie je over het aanvragen van een visum. Daarom zet ik het hieronder voor je op een rijtje.

Twee soorten

Als je niet al in het bezit bent van een ESTA, een visum of een Amerikaans paspoort, moet je één van deze drie aanvragen voordat je in het vliegtuig stapt. Als je alleen op doorreis bent, is het ook noodzakelijk dat je er een aanvraagt. In Amerika heb je twee soorten reisvergunningen: een visum en een ESTA. Het verschil tussen deze twee reisvergunningen zit hem vooral in de duur van je reis. Reizigers die bijvoorbeeld voor lange tijd willen studeren in Amerika, dienen een visum aan te vragen. Alle andere reizigers kunnen over het algemeen ook vooruit met een ESTA. De voorwaarde is dan wel dat je minder dan 90 dagen in Amerika verbleef. Ik vond het aanvragen van een ESTA veel gemakkelijker dan het aanvragen van een visum.

ESTA

Het ESTA, wat overigens staat voor Electronic System for Travel Authorization, is een reisvergunning. Zoals ik net zei, is het ESTA voornamelijk bedoeld voor reizigers die van plan zijn om minder dan 90 dagen in het land te verblijven. Daarnaast moet het reisdoel puur zakelijk of toeristisch zijn en moet je niet van plan zijn om er te gaan wonen of studeren. Mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort kunnen een ESTA aanvragen. Het is heel simpel om aan te vragen. Je vult een digitaal formulier in en betaalt naderhand €29,95. Vergis je niet en denk niet dat je het formulier in tien minuutjes wel ingevuld krijgt (zoals ik), want je moet een flinke vragenlijst beantwoorden. Meestal krijg je binnen één dag een bevestiging in je mail. Ben je te laat met aanvragen en heb je een spoedaanvraag nodig? Geen zorgen. Je kan ook een spoedaanvraag voor een ESTA doen. Binnen een halfuur heb je je bevestiging en het kost slechts vijf euro meer.

visum

Visum

Als je langer dan 90 dagen in de Verenigde Staten wil blijven, dien je een visa aan te vragen. In dit geval is het niet meer mogelijk om een ESTA aan te vragen. Het visum is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die gaan werken of studeren in Amerika. In grote lijnen heb je twee soorten visums: een non-immigrant-visum en een immigrant-visum. De namen zeggen het al een beetje, want de eerste geldt voor mensen die tijdelijk in Amerika verblijven. Het tweede visum is voor mensen die plannen om in Amerika te blijven. Let er trouwens wel op dat je voor een visum een afspraak moet maken bij de ambassade van Amerika in België of Nederland. Kijk van tevoren goed welk visum je precies nodig hebt, want er zijn veel mogelijkheden.

Kortom, als je van plan bent om te reizen, is het gemakkelijk om een ESTA aan te vragen. De aanvraag ervan kan gewoon online en je hoeft geen afspraken te maken met de ambassade. Het is een stuk sneller, dus bespaar jezelf de moeite van het toeristenvisum aanvragen.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie