Italië

De leukste route voor een roadtrip door Italië

De meeste mensen bezoeken Italië meerdere keren tijdens korte vakanties. Vaak wordt er gekozen voor stedentrips naar bijvoorbeeld Rome, Florence en Venetië. Italië leent zich echter ook zeer goed voor een roadtrip. In een week of twee kun je met de auto heel wat prachtige plaatsen bezoeken en Italië op een relaxte manier ten volle ervaren.

Milaan

We beginnen de roadtrip door Italië bij Milaan. Milaan is de tweede stad van Italië en telt 1,3 miljoen inwoners. Fashionista’s kunnen er hun hart ophalen, maar ook als je geen winkelliefhebber bent kun je er prima vertoeven. Er is namelijk genoeg te zien en te doen.

Met stip op 1 staat de Duomo Santa Maria Nascente. Deze enorme kathedraal, gelegen aan de Piazza del Duomo is een van de meest indrukwekkende kerken ter wereld. De gotische façade is zeldzaam fraai en gedetailleerd uitgewerkt. Naast dat je de kerk kunt bezoeken kun je ook het dak op, waar je de stijlelementen van het gebouw goed kunt bekijken. Je hebt er ook een prachtig uitzicht over de stad. Er zijn lange wachtrijen voor het bezoeken van  het gebouw. Het is dus slim om je toegangskaarten vooraf via internet te kopen.

Heb je de Duomo gezien? Ga dan even lekker ontspannen in het stadspark Parco Sempione. In het park ligt een kasteel, Castello Sforzesco, waarin een aantal goede musea gevestigd zijn. Ook leuk!

Milaan is ook bekend om het Scala Theater. Het behoort tot één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Wil je daar naar de opera, houd er dan rekening mee dat je maanden van te voren kaarten regelt, anders kom je er niet in.

Bologna

Na Milaan rijd je door naar Bologna. Het contrast met Milaan kan niet groter zijn. Deze stad is compleet anders qua sfeer. Het heeft de oudste universiteit van Europa en is dan ook een echte studentenstad. De vele portico’s zijn tekenend voor Bologna. Er is meer dan 40 kilometer aan deze overdekte galerijen in de stad, die je tijdens de warme zomermaanden beschermen tegen de zon. Er zijn veel mooie kerken, een aantal interessante musea, knusse parken en pleinen die zeer de moeite waard zijn om te zien. Bologna staat bovendien bekend om de bolognese saus. De echte, wel te verstaan. Heel anders dan we in Nederland gewend zijn en overheerlijk. Vooral de lasagne bolognese is om je vingers bij op te eten, zo lekker!

Florence

De volgende stop is Florence. Deze stad is de bakermat van de renaissance en kunst- en cultuurliefhebbers kunnen er dus ook hun hart ophalen. Na een week in deze stad heb je nog niet alles gezien!

De architect Filippo Brunelleschi heeft in de renaissance zijn stempel op de stad gedrukt met zeven schitterende gebouwen, waaronder de koepel van de Cattedrale di Santa Maria del Fiore en de Basilica di San Lorenzo.

In het vermaarde Uffizi museum kun je een aantal van de grootste werken van de renaissance zien.

Het Baptisterium San Giovanni is een van de oudste bewaard gebleven gebouwen. Het bevat kleurrijke 13e eeuwse mozaïeken van het Laatste Oordeel en de deuren van Ghiberti, of de ‘Poorten naar het Paradijs’ van Michelangelo zijn prachtig.

Dan hebben we nog de Ponte Vecchio, de bekendste brug van de stad met winkeltjes erop. Vergeet niet om af en toe een pauze te nemen onder het genot van een lekker ijsje.

Siena

Hierna gaan we door naar Siena. Deze stad is bijzonder fotogeniek. Je kunt er heerlijk ronddwalen door de smalle straatjes en over de schelpvormige Piazza del Campo met de elegante Torre del Mangia.

Duomo di Siena Sinds is met zijn rijkelijk gedecoreerde gevel een opvallende verschijning in de stad en een bewonderenswaardig stukje architectuur. Het bouwwerk is opgetrokken uit wit en zwart marmer, de kleuren van Siena. De vloer en de kunstwerken van onder andere Donatello, Benvenuto di Giovanni en Arnolfo di Cambio zijn adembenemend.

Wil je niet wéér een museum in dat vol hangt met topstukken van oude meesters, dan kun je naar de ruim twee hectare tellende botanische tuin achter het prachtige Piazza Sant Agostino.

Pisa

Als je aan Italië denkt, denk je ook automatisch aan de toren van Pisa. Het scheve bouwwerk moet je dus gewoon een keer gezien hebben. Het is wel heel erg toeristisch, dus ook vooral in het hoogseizoen vreselijk druk. Heb je de beruchte Pisa-pic gemaakt? Wandel dan nog even naar de Orto Botanico dell’Universita waar je lekker kunt ontspannen in een mooi stadspark.

Lucca

Vanaf Pisa is het maar een klein stukje rijden naar Lucca. In dit schilderachtige stadje ervaar je het typisch Italiaanse gevoel. Huur een fiets, beklim de stadsmuren en bewonder de vele kerken die Lucca rijk is, zoals de prachtige San Michele kerk. Strijk neer op een terrasje of wandel met een ijsje over het Piazza dell’Anfiteatro. In het oude, autovrije centrum kun je de Torre Giunigi bezoeken. Op deze toren staat een gigantische eikenboom. Een mooie afsluiter van je reis.

Zo plan je deze roadtrip

Voor deze roadtrip kun je naar Milaan vliegen en daar ter plekke een auto huren, maar je kunt ook in Nederland in de auto stappen. Vanuit Nederland ben je via Zwitserland in ongeveer 11 uur rijden in Milaan. Heb je geen zin om zo lang in de auto te zitten, dan kun je  halverwege een tussenstop maken. (Tip: maak de tussenstop vóór de Zwitserse grens. Daarmee bespaar je een hoop geld want Zwitserland is heel duur.) Zorg voor je vertrekt voor een goede check van de auto, zodat je eventuele gebreken kunt verhelpen voor ze tijdens je reis voor problemen kunnen zorgen. Zorg daarnaast ook voor een goede reis- en autoverzekering.

Op vergelijkingswebsites als Tripadvisor kun je goede hotels zoeken, maar je kunt natuurlijk ook gaan kamperen, of kiezen voor Airbnb of bed & breakfasts. Je kunt alles van te voren boeken, maar de praktijk wijst uit dat er eigenlijk altijd wel goede adresjes te vinden zijn.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie