Italië

Met de auto naar Rome (Italië) – Praktische tips voor jouw roadtrip

Rome is een prachtige stad gelegen in Italië en staat voor velen op het lijstje van mooiste steden die zij ooit hebben gezien. Veel mensen vergeten echter hoe gemakkelijk het kan zijn om naar Rome te reizen, dit kan namelijk zeer gemakkelijk met de auto! Een groot bijkomend voordeel van het reizen met de auto, is dat je ter plekke ook direct de beschikking over een auto hebt. Natuurlijk heb je de auto in het mooie centrum van Rome niet nodig, maar als je een tripje wilt maken komt de auto zeer goed van pas.

Er zijn een aantal zaken van belang als je jouw reis naar Rome met de auto gaat maken. Er zijn bijvoorbeeld speciale zaken rondom het parkeren, kun je boetes voorkomen door bijzondere verkeersborden te kennen en zijn er een aantal afwijkende verkeersregels in Italië. Daarnaast ben je wellicht bekend met het betalen van tol en hoe vervelend het kan zijn hiervoor in de rij te staan. Daarom helpen we je graag snel op weg met een tip waardoor je sneller het land door kunt reizen en de rijen kunt overslaan!

De rit naar Rome

De duur van jouw autorit naar Rome kan van lengte verschillen, het is namelijk afhankelijk van wanneer je gaat rijden. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je de drukste zaterdagen in de zomer (ook wel bekend als zwarte zaterdag) vermijdt. Daarnaast kun je ‘s nachts het snelste rijden, omdat het dan minder druk is op de wegen. Het kan ook slim zijn om ervoor te zorgen dat je niet tijdens de spits aankomt bij grotere steden, zo voorkom je dat je hier vast komt te staan.

Vanuit midden-Nederland is het naar Rome ongeveer 1600 kilometer rijden. Stel dat je deze rit in één keer zou doen, zou dit ongeveer 15 uur duren, wat goed te doen is indien je met meerdere mensen kunt rijden. Wanneer je met één of twee personen gaat rijden, is het aan te raden om onderweg een heerlijk hotel te boeken in bijvoorbeeld Oostenrijk. Zo kun je voldoende rust pakken en uitgerust op weg. Dit maakt je reis een stuk prettiger onderdeel van je vakantie.

Tijdbesparing tijdens de rit

We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn om in een lange rij te staan voor de tolpoortjes. Is je weleens opgevallen dat, aan de linkerkant van de tolpoortjes, auto’s bij een speciaal poortje veel sneller door kunnen rijden? Hier kun jij ook gebruik van maken! Je kunt namelijk gebruk maken van de app van Travelcard waarmee je snel de poortjes kunt passeren. Je hoeft dan niet in de rij te staan en zelfs op het moment dat je bij de poortjes bent niet te betalen, je koppelt namelijk jouw rekening aan de app en het bedrag wordt automatisch afgeschreven van deze rekening. Je moet voor een enkele rit naar Rome rekening houden met ongeveer €85 aan kosten voor de tol.

Verkeersregels

Op de provinciale wegen in Italië met twee banen mag je vaak 90 kilometer per uur rijden, tenzij er iets anders staat aangegeven langs de weg. Let hier dus goed op om boetes te besparen, want het is vaak langzamer dan je zou denken. Ook is flitspaalapparatuur niet toegestaan en apps die aangeven dat er flitspalen op jouw route staan mag je dan ook niet op jouw telefoon hebben. Dit kan ook beboet worden, al is het wat lastiger te controleren. Stel dat je onderweg aan de kant gezet wordt is het dus slim om de app even af te sluiten. Verder is het goed om te weten dat je tijdens het rijden geen koptelefoon op of twee oortjes in mag, maar één oortje is wel toegestaan. Parkeren langs de linkerkant van de weg mag niet, behalve op wegen waar eenrichtingsverkeer is.

Verkeersborden

Alle verkeersborden zijn in het Italiaans. Het niet kunnen begrijpen van de Italiaanse teksten is helaas geen reden om geen boete te kunnen ontvangen, ook kunnen boetes later nog thuisgestuurd worden. Des te meer reden om je goed bewust te zijn van de regels. Bordjes met de tekst ‘zona traffico limitato’ betekenen dat het inrijden van deze wegen niet toegestaan is op specifieke dagen en/of tijden. Deze staan onder de tekst benoemd. Staan er hamertjes naast de tekst weergegeven, mag je op feest- en- zondagen wel gewoon op deze wegen rijden.

Gerelateerde berichten