Europa Italië

Een bezoek aan het chique Verona

Verona

Verona is als je het mij vraagt een van de pareltjes onder de Italiaanse steden. De stad heeft een Romeins en ook een erg chique karakter. Het is er knus en overzichtelijk en biedt genoeg mogelijkheden voor een hapje en een drankje. Een bezoek van zo’n twee dagen is genoeg om alle bezienswaardigheden te bezoeken en om een beeld te krijgen van de sprankelende sfeer van de stad. Nog een fijn voordeel: alles is op loopafstand. Als je écht geen zin hebt om te lopen, dan rijdt er natuurlijk altijd nog een bus, alleen niet in het verkeersvrije centrum.

De Arena van Verona en Piazza Bra

Midden op het centraalste plein van Verona, Piazza Bra, loop je tegen het eeuwenoude amfitheater aan. Sinds het jaar 0 worden hier voorstellingen gegeven voor ruim 20.000 man. Aardbevinden en oorlogen heeft het doorstaan en het is daarmee ook een van de best bewaarde amfitheaters van de wereld! Tijdens de zwoele zomeravonden is het plein verlicht en schijnen er geelachtige lampen op de oude stenen. Op het marmeren plein schuifelen rustig wat toeristen voorbij.

Verona

De avond dat we dit zagen, beseften we hoe stom het was dat we geen kaartje hadden gekocht voor de voorstelling van die betreffende avond. De voorstelling was dan ook de reden dat het plein volstroomde met mensen in mooie jurken en stropdassen. Op dat moment werd ons op (nog steeds mysterieuze wijze) door drie Amerikanen gratis kaartjes aangeboden. Onze alarmbellen begonnen te rinkelen: ‘afzetterij’, ‘klopt niet’, ‘valse kaartjes’, maar niets bleek minder waar. Ze hadden de kaartjes over en waren gewoon ontzettend vriendelijk.

Na een enthousiaste entree liepen we de arena binnen. Waar we dit aan hadden verdiend, geen idee (misschien toch goed dat ik dat oude vrouwtje die middag geholpen had over te steken). Alleen al voor het zien van de binnenkant is het de moeite waard een kaartje te kopen. De fluwelen stoelen waar de vips zitten, staan in het midden en de andere bezoekers zitten op stenen bankjes. Het mooiste vond ik dat er geen versterking gebruikt werd, maar dat de akoestiek zo goed is dat iedereen woord voor woord verstaat wat er gezongen wordt. Dat de Romeinen dit vóór het begin van onze jaartelling al konden maken, is verbazingwekkend. Kortom, het doel van het verhaal: kijk van tevoren even welke voorstellingen er in de Arena zijn op de dagen dat je de stad bezoekt.

Verona

Andere bezienswaardigheden in Verona 

Hoewel de stad dus vrij klein is, is er meer dan genoeg te zien. De meest beroemde plek is natuurlijk het huis van Juliet. Op de dag dat ik besloot hier een bezoek te brengen, besloot de hele stad dat ook te doen. Hoeveel ik over heb voor een foto met het standbeeld en balkon van Juliet heeft mijzelf ook verbaasd. Wil je meedoen met de menigte en verzekerd zin van je geluk in de liefde? Raak dan de linkerborst van Juliet aan en plak daarna een pleister met je eigen naam en die van je grote liefde op de muur. Anderen hangen een slotje aan de brug of het hek. Ook het huis van Romeo is te bezoeken, maar wel een stuk minder toeristisch (arme jongen).

Verona

Vanuit het huis van Juliet is het zo’n vijf minuten lopen naar het lekkerste restaurantje van de hele stad, genaamd Little Italy. Hier kun je heerlijk onder de parasols genieten van een salade of een pizza. Met een volle maag kun je vanuit Little Italy linksaf slaan en je loopt tegen de Arche Scaligere aan. Dit zijn de graftombes van de beroemde familie Scala. Het bijzondere is dat ze in de lucht hangen met gotische versieringen eromheen.

Winkelen in Verona

Voor het winkelen kun je terecht in de Via Mazzini, die op het Piazza Bra met de Arena begint. Deze winkelstraat is smal, gezellig en écht Italiaans. De ene ijszaak na de andere loop je voorbij (of je houdt er even pauze), afgewisseld met nationale kledingwinkels zoals de Pimkie. De ijszaak Grom zit aan het begin van de straat. Hier heb ik het lekkerste ijsje uit mijn hele leven gegeten. Geen wonder dat de rij tot aan de andere kant van de straat staat. Geloof me: het is het wachten waard!

Praktische zaken 

Overnachten buiten het centrum is geen enkel probleem aangezien het openbaar vervoer je gemakkelijk naar het centrum brengt. Bij een van de kiosken kun je voor €1.30 een buskaartje kopen. Lopen kan natuurlijk ook. Vanaf het station hoef je enkel de straat Corso Porta Nuova te volgen. In de omgeving van het centraal station liggen veel appartementjes. Ook op sites als Airbnb staat veel aanbod. Boodschappen doen kan bij kleinere supermarktjes rondom het centrum, maar ook bij de grote PAM. Deze ligt op de Via dei Mutilati 3, net buiten de stadpoorten bij het Piazza Bra.

Verona

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie