Marokko

De mooiste bezienswaardigheden van Marrakech

Samengevat is de hele stad een grote bezienswaardigheid. Ieder straathoekje, tegeltje, winkeltje, restaurantje en gebouw is werkelijk het bewonderen waard! Mijn vriend en ik vertrokken redelijk onvoorbereid naar Marokko, een land waar we beiden nog nooit geweest waren. Maar Marrakech heeft naast het feit dat alles mooi is, ook een aantal echte hoogvliegers wat betreft bezienswaardigheden. Sommige liggen wat verder buiten de stad, anderen er middenin. Om te zorgen dat je niets overslaat waar je later spijt van krijgt, geef ik je hier de mooiste bezienswaardigheden van Marrakech op een rij.

Het Bahia Paleis

Als je aangekomen bent in de drukte van het centrum, snak je waarschijnlijk in de middag wel even naar een paar uurtjes rust. Deze vind je in het Bahia Paleis. Een prachtig paleis welke vroeger als woning diende voor mensen die het goed voor elkaar hadden. Een kaartje kost 70 Dirham wat gelijk staat aan ongeveer €6.80 en je kunt er heerlijk twee uurtjes rondstruinen op de marmeren pleinen, de groene binnentuinen en in de donkere kamertjes met glas-in-lood. Let op: je krijgt geen boekje met uitleg of geschiedenis mee en er hangen ook geen informatiebordjes in het paleis zelf. Als je benieuwd bent naar de achtergrond ervan, moet je dat dus van tevoren opzoeken.

De Koutoubia Moskee

Dit is de meest bekende moskee van Marrakech en daarmee ook de grootste. Je ziet de minaret vanuit veel plekken in de stad uitsteken boven de rest. Op bepaalde tijdstippen wordt door de hele stad vanuit de moskee een oproep gedaan om te komen bidden. Als je op dit moment op een drukke plek bent, zie je veel Moslims de kant van de moskee oplopen. Als niet Moslim mag je niet naar binnen in deze moskee. Sommige toeristen doen dit in het eerste stukje tóch, zorg dan in ieder geval dat je je schouders en knieën bedekt hebt en dat je je schoenen uit hebt.

Het park van de Moskee

Achter de moskee ligt een prachtig park waar je de rust voelt die in de rest van de stad ontbreekt. Het ligt pal aan het centrum, maar je bent even verwijderd van het verkeer en geschreeuw. Genoeg bankjes om even te rusten. In de hoek van het park is een openbaar toilet (nee niet erg hygiënisch maar letterlijk een ervaring om mee te maken). In het park is een fontein en het staat vol met sinasappelbomen.

Jardin Majorelle

De naam zegt het al een beetje, Jardin Majorelle is een prachtige botanische tuin! Deze is gebouwd door een Fransman toen de Fransen nog overheersten in Marokko. Het is niet groot, dus in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn. Wel is het een heerlijke oase van rust. Ik zou zeker aanraden online te boeken, want dan hoef je niet in de wachtrij te staan voor de kassa. Een kaartje kost ongeveer €7 en een groot deel daarvan gebruiken ze voor het onderhoud van de tuin en de planten. Je kunt ook een combinatieticket kopen met het Berbermuseum erbij, afhankelijk van je interesse.

Djemma el Fna

Dit is de grootste cultuurshock die je mee gaat maken als je voor het eerst naar Marokko reist. Het is een plein van wel honderden vierkante meters helemaal gevuld met mensen en kraampjes. Overdag is het er vrij kalm en in de namiddag begint de opbouw van de kramen voor ’s avonds. Dan verandert het langzaam in een groot mierennest. Je ziet locals met aapjes of slangen die daarmee geld proberen te verdienen, eettentjes met proppers, allerlei fruitkramen die voor €0.40 verse sappen verkopen, vrouwen die henna willen zetten op je armen en ondertussen een aantal auto’s dat zich er gewoon doorgeen mag wurmen. Overal is gelui, trommels, muziek, gezang en geroep. Het is dé plek om beroofd te worden van je waardevolle spullen, maar gelukkig kun je tien meter verderop voor €20 een nieuwe iPhone 8 kopen… Je wordt afgezet waar je bij staat en het leven op het plein is voor toeristen 10x duurder, maar ach dat weet je van tevoren.

Tip: zoek in de namiddag een van de roof-top terrasjes uit die rondom het plein gevestigd zijn, zoek een plekje aan de rand en ga gewoon een uur lekker zitten kijken. Op afstand van alle chaos maar een geweldig uitzicht op wat iedereen aan het doen is.

Gerelateerde berichten