Marokko

Een traditionele hammam ervaring in Marrakech

Op veel straathoeken van Marrakech zie je bordjes hangen met hammam. Dit zijn stoombaden die typerend zijn voor de Marokkaanse cultuur. Iedere hammam is anders maar het idee ervan is zoals je hier zou noemen een spa. Het is dus echt eventjes een tijdje ontspannen. Een hammam houdt vaak een behandeling in. Het is dus niet zo dat je en middagje in de baden en jacuzzi dobbert (dan moet je naar een moderne spa in Marokko gaan). Je wordt juist meegenomen in een behandeling van verschillende oliën, massages en douches. Lees in dit blog over de traditie ervan, het verschil tussen traditionele hammams en moderne, mijn ervaring met een hammam en mijn tip om naartoe te gaan!

Oorsprong

Een hammam is eigenlijk een plek bedoeld voor het wassen van jezelf. Niet zoals in Nederland een plek om te ontspannen. Dit is inmiddels wel veranderd, maar het wel leuk om in je achterhoofd te houden dat mensen hier kwamen om te douchen en te kletsen. Niet iedereen had en heeft thuis namelijk een douche.  Vroeger moesten Moslims zich wassen voordat ze gingen bidden en daarom werden er allerlei badhuizen gebouwd om dit mogelijk te maken. Inmiddels is het gegroeid tot een soort spa zoals we die in Nederland kennen, maar wel echt nog met traditionele trekjes.

Traditie

De meeste hammams die je tegenkomt als je goed zoekt, zijn erg traditioneel. Dat betekent dat man en vrouw gescheiden moeten in de Turkse baden. Dit zijn de hammams die daarom ook echt alleen door de locals gebruikt worden en daarom staan deze ook nooit zo duidelijk aangegeven. De inwoners van de stad weten ze toch wel te vinden. Als je houdt van en authentieke ervaring, dan zijn deze hammams echt een aanrader. Over het algemeen gaan toeristen graag naar andere hammams, waar er ook genoeg van zijn.

De ervaring van de hammam

Mijn vriend en ik gingen vrij blanco de behandeling in. We hadden aan onze host gevraagd of hij een traditionele hammam kende en hij kon ons er wel een wijzen. Omdat het als host verboden is in Marrakech ook als gids te dienen, moesten we 6 meter achter hem aanlopen door de straten van Marrakech zonder hem aan te spreken, waarna hij ons onopvallend de hammam wees. Binnen werd niets gezegd en werden we van kamertje naar kamertje geduwd waar ze in het Frans wat aan het brabbelen waren.

Toen we onze papieren string aanhadden (ja echt) werden we op een warme stenen plaat gelegd en volledig gedoucht, gescrubd en ingesmeerd met allerlei magische oliën. Daarna kregen we een full body massage met een heerlijk muziekje op de achtergrond en nergens een klok te bekennen. En na afloop krijg je een kopje typische Marokkaanse thee en sta je weer buiten alsof er niets veranderd is. Ik kan je vertellen: ik was voor de rest van de dag helemaal zen!

Hammam Lalla

De hammam waar wij geweest zijn heet Hammam Lalla. We waren hier voor de behandeling zoals ik net beschreef (die in totaal ongeveer 2 uur duurde) zo’n €30 per persoon kwijt geweest. In verhouding tot de toeristische hammams die je in de stad ziet is dat erg weinig. Daar betaal je al gauw voor een uur €50. Als je wel echt behoefte hebt aan ontspannen daarna kun je altijd een kaartje kopen voor een zwembad ergens anders, of toch bij een moderne hammam een behandeling doen. Daar is vaak namelijk wel een bubbelbad of zwembad na afloop.

Kortom: sla een bezoek aan een hammam echt niet over. Pas nadat we dit gedaan hadden, kregen we allebei het gevoel dat we de Marokkaanse cultuur een beetje leerden kennen. Natuurlijk sloten we af met een Tajin als avondeten en onze dag was compleet!

 

Gerelateerde berichten