Afrika Marokko

Een bezoek aan het traditioneel Marrokaans vissersplaatsje Essaouira

Essaouira Marokko

Wie ooit in Marokko is geweest, en dan maakt het niet uit waar, heeft ongetwijfeld gehoord dat Essaouira een must-see is. En terecht! Het traditionele vissersdorpje is een absolute aanrader voor iedereen die naar Marokko op reis gaat. Of je nou houdt van een actieve of juist een luier vakantie, in Essaouira ben je op de juiste plek!

Eenmaal aangekomen ruik je meteen de Atlantische Oceaan en zullen de herkenbare blauwe vissersbootjes een van de eerste dingen zijn die je opvallen. Essaouira is ook voor de Marrokanen zelf een enorme trekpleister, vooral onder de windsurfers. De stad, op ongeveer 3 uur rijden ten westen van Marrakesh, staat namelijk ook bekend om de harde wind die er kan waaien, maar ook omdat de stad in tegenstelling met bijvoorbeeld Agadir nog niet is volgebouwd met resorts en daardoor veel authentieker overkomt.

Essaouira Marokko
Een stukje geschiedenis

Voor we gaan vertellen wat er zoal te doen is in de prachtige Medina en de rest van de kustplaats nemen we je eerst even mee naar een stukje geschiedenis. De stad is in 1760 gesticht en in 1844 gebombardeerd door de Fransen. De bombardementen vonden plaats omdat Marokko gestopt diende te worden, aldus de Fransen, om de leider van een Algerijnse verzetsbeweging te steunen. Van de bombardementen zie je vandaag de dag weinig terug, maar dat de stad al zo oud is zie je zeker terug. Zo heeft de stad nog enorme buitenmuren en uitkijkpunten die ook als decor van Game of Thrones hebben gediend.

Wat te doen in Essaouira?

Maar wat is er dan te doen in dat prachtige vissersplaatsje in Marokko? Dat vertellen we je graag. Net als in iedere oude stad van Marokko is de medina het centrum waar alles te doen is. Verder moet de haven natuurlijk bezocht worden, maar de stad kent dus ook een prominente rol in Game of Thrones. Tot slot biedt het strand een groot scala aan activiteiten aan de wat meer traditionele toeristen.

De medina

De medina van Essaouira is opgenomen als werelderfgoed op de welbekende lijst van UNESCO. Net als iedere andere medina in Marokko is deze ook herkenbaar aan de muren rondom het ‘centrum’ die in het verleden als stadsmuren en dus bescherming van de stad dienden. Het speciale aan de medina van Essaouira is dat hier een multiculturele samenleving is ontstaan in de loop der jaren. Zo vind je hier Imazighen, Arabieren, Afrikanen en Europeanen en wat betreft religie dus naast moslims ook Joden en Christenen.

De haven

Als de stad bekend staat als vissersplaats dan moet de haven ook wel het bezoeken waard zijn toch? Dat is het zeker! Wie ooit in Essaouira is geweest en wordt gevraagd de stad kort te beschrijven zal direct zeggen: Blauwe bootjes! Waarom? Dat zie je vanzelf als naar onderstaande foto kijkt.

Astapor – Game of Thrones

Zoals al gezegd heeft de medina van Essaouira als decor gediend in de wereldberoemde serie Game of Thrones, namelijk als Astapor oftwel Slaver’s Bay. Astapor is de stad waar Daenerys Targaryen de bijna 9000 slaven vrij kocht en ook Missandei zich aansloot bij Daenerys. De hele stad Astapor is gebaseerd op Essaouira en de echte Game of Thrones kenners zullen dit dan ook zeker niet ontgaan zodra ze een rondje door de stad lopen.

Astapor
Activiteiten op het strand

Het toerisme in Marokko en Essaouira zijn in opkomst en dat zul je dan ook merken aan de verschillende activiteiten die er worden aangeboden. De een zal het als iets negatiefs beschouwen en de ander zal er blij mee zijn. Wij zitten hier een beetje tussenin. Zo is het namelijk mogelijk om op mishandelde paarden en kamelen een rondje te maken over het strand, hier zijn we dus duidelijk op tegen! Daarnaast is het ook mogelijk om een quad te huren en (gelukkig wel op een ander stuk als waar de paarden en kamelen het strand op gaan) over het strand te cruisen. Ondanks dat dit een beetje standaard kan overkomen was dit toch een aangename afwisseling tijdens onze rondreis door Marokko. Het strand van Essaouira staat echter wel bekend om de enorm sterke wind, dit is zeker iets waar je rekening mee moet houden. Zo worden er ook surfcursussen aangeboden, maar dit is niet altijd even goed te doen door de wind. Voor de ervaren surfers is het overigens wel een zeer goede spot en het zal je dan ook niet verbazen dat er verschillende surftoernooien worden georganiseerd.

Strand Essaouira
De vismarkt

Tja, je bent nu eenmaal in een vissersplaatsje. Dan mag een bezoek aan de vismarkt natuurlijk niet ontbreken. Eenmaal op de markt aangekomen ruik je direct de sterke vislucht die niet voor iedereen is weggelegd, maar het aanblik van oude vissersmannen, vis verser dan vers en de verschillende vissersboten naast de haven maken het beeld compleet en daarom absoluut het bezoeken waard.

Geniet van de Marokkaanse keuken

De Marokkaanse keuken is heer-lijk, echt. Die moet je geproefd hebben dus. Het meest bekende Marokkaanse diner wat je overal in het land kunt krijgen is zonder twijfel Tajine. Niet iedereen is er fan van, maar wij absoluut wel. Of je er nu wel fan van bent of niet, je moet er op zijn minst een keer een bestellen en als je dan toch in een vissersplaats bent, dan natuurlijk ook met vis! Genieten maar!

Hoe kom je er?

Tot slot, hoe kom je in Essaouira? Er is een luchthaven, namelijk Essaouira-Mogador Airport, maar helaas hebben wij nog geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland kunnen vinden. Wel is het mogelijk om rechtstreeks op Marrakech of Casablanca te vliegen, deze vluchten zijn eenvoudig via een vluchtvergelijker als Momondo te vinden.

Verblijf in Essaouira

Wie in Marokko verblijft zou eigenlijk altijd in een ‘riad’ moeten verblijven en dat is in Essaouira niet anders. Wij raden Ryad Watier aan, bij Booking.com beoordeeld met een 9,8! Een riad is een traditioneel Marokkaans huis waar het gebouw altijd rondom een tuin gebouwd is en vaak aan de binnenkant open is. Gelukkig dat het vrijwel nooit regent in Marokko dus!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie