Afrika Marokko

Het Djemaa El Fna plein in Marrakech

djemaa el fna

Ideeën om Marokko te bezoeken? Of in het bijzonder Marrakech? Dan kom je vanzelf terecht op het Djemaa El Fna plein. Van slangenbezweerders, verschillende traditionele kraampjes, verhalenvertellers en verkopers van Marokkaanse kruiden overdag tot ontelbaar verschillende eettentjes in de avond. Hier komen de locals en de toeristen samen. In 2001 werd het toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is wat mij betreft meer dan terecht. Urenlang heb je hier de mogelijkheid om je ogen uit te kijken. Mijn advies is dan ook echt om dit te doen en ook daadwerkelijk op alle tijden van de dag dit plein eens te bezoeken als je in Marrakech bent.

In de ochtend vind je hier namelijk een traditionele markt, de bekende Marokkaanse kruiden en tal van kraampjes met sinasappelsap staan hier opgesteld om met name toeristen en enkele locals te voorzien van alles waar je in de ochtend naar op zoek bent. Wel is het hier wat duurder dan vergelijkbare markten elders in de medina van Marrakech vanwege het hoge aantal toeristen op dit plein.

Djemaa El Fna avond

In de middag vind je op het Djemaa El Fna allerlei kramen met prachtige artikelen en souvenirs, maar helaas ook slecht behandelde slangen en apen waar je als toerist mee op de foto kan of een foto van mag maken voor een vergoeding. Het mooist is het plein, vind ik zelf, in de avond. Dan pas stroomt het plein echt ramvol met zowel locals als toeristen. Entertainment is volop aanwezig en de eettentjes lijken overal uit de grond geschoten te zijn. Maak ook echt gebruik van deze eettentjes, zelf heb ik namelijk 1 avond de fout gemaakt om te willen eten bij een van de restaurants aan het plein, maar zelden heb ik zo slecht gegeten, voor een te hoge prijs als toen.

Kruiden Marrakech

Ook vind je vlakbij het plein een ‘soek’,(souq) een plek waar allerlei handelaren hun waren aan de man brengen. Vergeet dan ook zeker niet hier door te lopen. Let er wel op dat als je iets wilt kopen van deze handelaren dat onderhandelen aan de orde van de dag is, verkopers zullen altijd beginnen met een veel te hoog bedrag, dat is het begin van het spel der onderhandelingen.

eetkraam djemaa el fna

Djemaa el Fna markt avond

Zelf wel eens in Marrakech geweest? Dan ben ik heel benieuwd naar je mening over het Djemaa El Fna en Marrakech.

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie