Tips & Lijstjes

De mooiste sauna’s van Nederland

Het is pas drie jaar geleden dat ik voor het eerst naar een sauna ging, maar sindsdien ben ik echt fan. Het is de combinatie van de ultieme rust die er hangt, het feit dat je de hele dag niet bij je telefoon kunt en het eindeloos genieten van bubbelbaden en je eigen gedachten. Je slentert er door de groene buitenpaadjes, geniet van een verse smoothie en wikkelt jezelf in een zachte badjas. De moeilijkste keuze van de dag is waarschijnlijk welk type sauna je wil en of je voor die lekkere salade of pokebowl moet gaan. Tot slot waardeer ik enorm dat je merkt dat er acceptatie is van ieders lichaam. Geen blikken en vooral geen oordelen. Het zal je niet verbazen dat wij meer dan eens de Nederlandse sauna’s getest hebben. En ik kan je vertellen, er zitten een hoop parels tussen. Vandaar dat ik je dit rijtje met de mooiste sauna’s van Nederland niet wilde ontnemen.

1. Elysium

In Bleiswijk (tussen Rotterdam en Zoetermeer) ligt Elysium. Het is mijn meest favoriete sauna in Nederland. Door de grote omvang van de sauna heb je alle mogelijkheden om er een ontspannen dag van te maken. Het meest unieke aan deze sauna zijn naar mijn mening de grotten. Je vindt er een soort douchegrotten met baden, bubbelbaden en stromend water. Je kunt dus onder een waterval gaan zitten waardoor het water je een nek- en schoudermassage geeft. Daarnaast vind je er meer dan 20 sauna’s en een lekker restaurant.

2. De Veluwse Bron

Ook de Veluwse Bron is een hele grote sauna. Gericht op massa maar wel op een knusse manier. Het meest leuke aan deze sauna vind ik dat je er in natuurwater kunt dompelen. Vanuit de sauna kun je zo het aangrenzende meer in wandelen. Vervolgens kun je plaats nemen in de grote stoffen hangmatten op het strand naast de fontein. De sauna is vooral in de breedte uitgebreid waardoor je ook een leuke wandeling kunt maken rondom het complex. Veel van de sauna’s die je buiten vindt, hebben uitzicht op het natuurwater en op de fontein. Doordat ze wat hoger gebouwd zijn, kijk je bovendien over de mensen heen waardoor je een heerlijke rust ervaart.

3. Fort Resort Beemster

Ja, een sauna in een oud kasteel, wat wil je nog meer? Uiteraard kun je in Fort Beemster ook overnachten, wat je bezoek nog specialer maakt! De sauna’s en andere faciliteiten zijn tiptop in orde. Er is een klein Bali-eiland nagebouwd om helemaal in de vakantie- en kokosnotensfeer te komen. Ook kun je verschillende arrangementen boeken met behandelingen of maaltijden inbegrepen.

4. Thermae 2000

Als je van een fantastisch uitzicht vanuit het zwembad houdt: ga dan naar Thermae 2000. Het is gelegen in Zuid-Limburg en dus vanzelfsprekend in een mooie omgeving. Het gebouw en de ligging is zo mooi, je waant je bijna in een Scandinavische spa. Uniek aan deze sauna is dat ze het water uit een eigen bron pompen, diep onder de grond. Het is zuiverend water en daarom ook zeer goed voor je gezondheid. Ook hier kun je bij de sauna overnachten en uitgebreid uit eten. Ze hebben er tevens veel verstand van gezondheid en bieden daarom ook leefstijl begeleiding.

sauna Nederland

5. Spa Puur

In de rustig buitenwijk van Tilburg ligt Spa Puur. Een kleinere sauna, maar daardoor een sauna met een hele huiselijke en knusse sfeer. Veel sauna’s zijn geschikt voor twee of vier personen waardoor je vaak in je eentje kunt genieten van het hete hutje. Koel buiten af met de neveldouche of het dompelbad en geniet op het terras van een lekkere salade. Buiten staat een groot bubbelbad lekker in de zon en binnen vind je nog allerlei andere faciliteiten. Het zoutwaterbad, caldarium en de rustruimte zijn stuk voor stuk fantastisch.

6. Spa Sereen

De sauna Spa Sereen is niet zo bekend bij vele sauna-liefhebbers maar daarom niet minder mooi en interessant. Je kunt hier van alle mogelijke faciliteiten genieten. Aanrader: de bamboemassage en de ontspanningsmassage. Ook de aankleding is erg leuk. Boven het caldarium hangen rustgevende Marokkaanse lampen, de klankschalenruimte is gevuld met oranje- en roodtinten om een warme sfeer te creëren en de rustruimte op het water is aangekleed met veel groen.

Kortom, Nederland telt een hoop mooie sauna’s en dit zijn echt niet de enige. Het zijn wel mijn aanraders wanneer je een dagje wil genieten en ontspannen. Heb jij ook nog tips? Laat het me weten in de opmerkingen!

Gerelateerde berichten