Nederland

De mooiste stranden van Nederland

Nederland en strandvakantie. Het is misschien een combinatie die (nog) niet in je systeem zit. Omdat het ons thuisland is, zijn we geneigd om te vergeten hoe heerlijk Nederland als strand-land kan zijn. Ik bedoel maar: alles bij elkaar opgeteld hebben we in Nederland een kustlengte van bijna 530 kilometer! Geloof maar dat daar een aantal parels van stranden tussen zitten. Daarom neem ik je in deze blog mee langs de zes mooiste stranden van Nederland.

1. Schiermonnikoog

De stranden op de Waddeneilanden horen zonder twijfel thuis in dit rijtje. Het strand op Schiermonnikoog springt er echter met kop en schouders bovenuit. Voornamelijk omdat het Noordzeestrand op Schiermonnikoog bekroond is tot een van de schoonste stranden van Europa. En dat zegt een hoop als je denkt aan de helderblauwe wateren met witte stranden die de Mediterrane gebieden van Europa kenmerken!

2. Kijkduin

Kijkduin is eigenlijk het kleine zusje van het bekende Scheveningen. In Scheveningen is het erg gezellig, maar ook vaak druk en minder schoon. In Kijkduin geniet je vaker van rustigere stranden en ook schone en opgeruimde straten. Je kunt er fietsen, wandelen, lunchen, haring happen, zwemmen en ga zo maar door. Er hangt eigenlijk altijd een gemoedelijke sfeer waar je langer wil blijven hangen.

 3. Cadzand

Cadzand is een bekende Nederlandse badplaats die verrassend dichtbij de Belgische kust ligt. Sterker nog, je kunt er na je middagborrel op het strand zo naartoe wandelen. Bijvoorbeeld naar het plaatsje Knokke, of gewoon even de grens over en weer terug. Ze besteden in Cadzand veel aandacht aan kwaliteit van eten bij de restaurantjes. Je kunt er dan ook de lekkerste creaties bestellen, allemaal even vers!

 4. Westkapelle

Westkapelle staat onder andere bekend om de brede stranden. Waarschijnlijk ken je ze wel van de foto’s met de paaltjes die meters ver de zee in lopen. Door de relatief geringe afstand tot Vlissingen (bijna 13 kilometer) kun je er ook nog eens een hele leuke wandeling maken. Geniet in Vlissingen van een goede pan mosselen en pak de bus terug naar de strandhuisjes als je geen zin meer hebt om te lopen.

5. Terschelling

Erg bijzonder aan de stranden op Terschelling zijn de kilometers lange duinen. Sommige mensen nemen zelfs hun fietsen mee tot aan het einde van de duinen zodat ze niet alles hoeven te lopen voordat ze op het strand aankomen. Ook de stranden zijn onwijs breed. Soms moet je wel 100 meter lopen om van de duinen bij de zee te kunnen komen. Het zorgt voor rustige stranden, zeker nu het op Terschelling al een stuk minder drukbevolkt is dan op het vastenland van Nederland.

6. Bloemendaal

Bloemendaal ligt centraal in Nederland en wordt daarom ook altijd wel drukbezocht. Het is een wat drukker strand en dus ook een wat vollere kustlijn. Wat het strand in Bloemendaal zo leuk maakt, is onder andere het brede scala aan hippe strandtentjes. Je kunt er tot in diep in de nacht borrelen tussen de palmbomen, techno-deuntjes en obers in open blouses. Als je ze vertellen dat je op Mallorca bent, zou je het ook geloven! Leuk feitje: beschik je over elektrische fietsen (of ben je een fervent fietser zonder motortje), dan kun je in ongeveer 1.5 uur naar het Leidseplein in Amsterdam fietsen. Ideale combinatie om een dagtripje van te maken!

Strandhuisjes in Nederland

Wel eens gedacht om gewoon lekker een weekje of een weekend ook daadwerkelijk óp het strand te slapen? Wakker worden met een uitzicht over de blauwe zee en met nog net niet met je kussen in het zand. Ik vind het een fantastische ervaring. In Nederland kun je eenvoudig een strandhuis huren. Van tiny houses tot luxe villa’s.

Kortom, ga je een jaartje in eigen land op vakantie? Zoek je favoriete Nederlandse strand uit en het enige wat je te doen staat is: genieten! Dit zijn maar zes van de ontelbaar veel mooie stranden die Nederland kent. Hoe lekker is het dat je in eigen land zo onwijs veel keuze hebt! Ik vind het pure rijkdom en geniet daarom regelmatig van een stranddag in eigen land. Mijn favoriete bestemming is toch wel de Waddeneilanden maar als ik wat minder tijd heb, fiets ik graag naar Bloemendaal aan zee.

Gerelateerde berichten