Europa Tips & Lijstjes

Een bezoek aan de stad Skopje in Macedonië

Een van de leukste feitjes die wij over Skopje leerden, is dat de hele stad eigenlijk gewoon in scène gezet is. Een aantal jaar geleden hebben de hoge chefs in Noord-Macedonië besloten dat ze meer toerisme wilden trekken. Overal zijn standbeelden geplaatst om de stad aantrekkelijk te maken en het hele centrum is in een straal van ongeveer vijf kilometer autovrij gemaakt. Of de standbeelden nou uit de oudheid stammen of van vijf jaar geleden, ze zijn even mooi. In samenwerking met luchtvaartmaatschappijen is het ze gelukt wat enthousiaste toeristen te trekken, maar wees gerust, het is absoluut niet te veel. Noord-Macedonië is een onontdekt land, net als de stad Skopje, en het straalt aan alle kanten authenticiteit uit. Welke plekjes moet je zeker niet overslaan? Waar kun je het lekkerste eten? Wat kost alles en waar moet je slapen? Lees vooral verder om wat te weten te komen over Skopje!

De leukste restaurantjes

Hoewel het volledig tegen onze principes is om twee keer naar hetzelfde restaurantje te gaan, konden we er in dit geval niet omheen. Zowel de ontbijtkaart als dinerkaart is bij Kolektiv enorm uitgebreid. Het restaurantje grenst aan het centrale plein met de grootste fontein, dus je hebt een gezellig uitzicht. De bediening spreekt goed Engels, heeft verstand van speciaalbier en het is er absoluut niet duur. Probeer zeker de Ribs van de BBQ en kies een van de biertjes die van hun eigen Kraft afkomen!

Een anders restaurantje waar we helemaal fan van geworden zijn is Kaj Serdarot. Dit schattige restaurantje ligt iets meer in de knusse binnenstraatjes en je kunt er heerlijk vlees eten. Met maar zes tafels heeft de ober alle tijd voor je en iedereen is zijn grootste vriend. Voor drie halve liters bier, twee ciders, een frisje en drie hoofdgerechten rekenden we in totaal €15,80 af. Tot slot kun je een heerlijk hapje eten bij The Tourist. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat het een toeristisch oord is, is het juist erg lokaal met typisch Macedonische gerechten.

 

De mooiste bezienswaardigheden

De stad zelf is één grote bezienswaardigheid, maar daarnaast liggen ook nog een aantal leuke dingen net iets buiten de stad. Je kunt Skopje niet verlaten zonder bij de Matka kloof geweest te zijn. Op ongeveer 13 kilometer rijden, vind je dit natuurwonder. Je kunt er een kano huren om de kloof mee te verkennen of een boottochtje maken naar een van de verlichte grotten. Daarna kun je zwemmen in het water van 12 graden (lijkt koud maar was echt een welkome verkoeling aangezien het 45 graden was toen wij de stad bezochten). Neem genoeg water mee want er zit geen supermarktje. Parkeren is er gratis en er zijn twee leuke restaurantjes waar je kunt eten.

Loop ook zeker even naar het Fort van Skopje. De muren zie je al vanuit bijna de gehele stad. Verder kun je gaan winkelen in de oude bazaar met smalle straatjes en leuke boetiekjes. Op een of andere manier verkopen ze op iedere straathoek bruidsjurken (het zal dus wel een romantische stad zijn).

Waar moet je slapen

Je kunt in de meest luxueuze hotels in de binnenstad slapen, waarvan veel een binnenzwembad en sauna hebben, maar wij kozen voor een lokaal motel. Het motel genaamd Atika was ideaal. Voor €8 per persoon per nacht sliepen wij heerlijk op ongeveer tien minuten lopen van het centrum. Er was een 24-uurs receptie en een privé parkeerplaats. Dat is iets wat je wel echt nodig hebt in Skopje, want je auto staat niet zo veilig op straat leerden wij van de host.

Munteenheid en prijzen

De economie van Macedonië draait op de Denar. Er zijn allerlei munten en briefjes van en de waarde van €1 is ongeveer 60 Denar. Je kunt in Skopje op redelijk veel plaatsen pinnen, zelfs soms bij restaurantjes (wat nieuw was voor ons tijdens onze rondreis). Desondanks is het altijd fijn genoeg cash bij je te hebben. Pinnen met een pinpas is hier goedkoper dan met een creditcard. Wij kwamen er helaas te laat achter, dus vandaar de tip. Een accommodatie heb je dus ongeveer vanaf €10 per persoon en een driegangen diner vanaf €7. Biertjes kosten er €1.50 per halve liter en taxi’s zijn ook goedkoop.

Gerelateerde berichten