Portugal

Een bezoek aan Sintra: dit zijn de hoogtepunten van dit betoverde Portugese stadje

Tijdens een bezoek aan het Portugese stadje Sintra waan je jezelf in een sprookje met de vele paleizen en kastelen. Dit charmante stadje wordt vaak bezocht als dagtocht vanuit Lissabon, maar eigenlijk is dat zonde, want je kunt hier gemakkelijk meerdere dagen doorbrengen. In dit artikel delen we alle hoogtepunten, zodat je niks kan missen tijdens je bezoek aan Sintra.

Parque e Palácio Nacional da Pena

Het Pena Paleis is zo’n beetje de belangrijkste reden dat mensen naar Sintra komen en de foto’s van dit indrukwekkende gele paleis zie je dan ook op veel plaatsen terug. Wat ons betreft is dit paleis ook echt wel een must als je dit Portugese stadje gaat bezoeken.
Je kunt ervoor kiezen om het hele paleis te bezoeken (kosten hiervoor zijn 13,30€) of alleen de tuinen (7,50€), waarbij je het Pena Paleis alleen vanaf beneden kunt bewonderen. Je kunt dan niet over de terrassen lopen of meer van de buitenkant van het paleis zien. Voorheen kon dat wel, maar dit is onlangs veranderd. Wij raden je aan om het volledige paleis te bezoeken, want dit is echt de moeite waard. Let wel op dat het belangrijk is om van tevoren je tickets voor het Pena Paleis te kopen. Er wordt namelijk gewerkt met tijdslots en deze raken snel uitverkocht. Je dient echt op de uitgekozen tijd bij het paleis te zijn, want anders mag je niet meer naar binnen. Als je eenmaal bij de ingang van het park bent, is het nog zo’n 15 minuten lopen naar het paleis zelf, via een steile weg naar boven.
Het is slim om een van de eerste tijdsloten te boeken, want dan is het over het algemeen nog iets rustiger. Desondanks zal je vrijwel altijd in de rij moeten wachten voor je bezoek aan het Pena Paleis.

Het is namelijk altijd wel druk hier. Maar ondanks dat is het paleis zeker een aanrader, want oh wat is het mooi! Ook de tuinen zijn leuk om doorheen te wandelen.

Tip: Sinds enkele jaren kun je het Pena Paleis en het Moorse kasteel niet meer met je (huur) auto bezoeken, want de weg is afgesloten voor al het eigen vervoer. Er is een bus service ingesteld (nummer 434), waar je gebruik van kunt maken en ook kun je per tuktuk naar boven. Dit is echter vrij prijzig. Wat veel mensen niet weten is dat je ook een taxi kunt nemen naar het Pena Paleis en het Moorse Kasteel. De taxi komt je ophalen bij je hotel of een andere plek naar keuze en brengt je voor weinig geld naar de gewenste plek. Ideaal toch. Wij namen zelf ook een taxi naar boven en liepen na ons bezoek via een rustig wandelpad naar beneden. Ben je goed ter been dan is dit zeker een aangename wandeling van 45-60 minuten. Doordat het een flinke klim is, kiezen veel mensen ervoor om niet naar boven te wandelen, maar het is zeker wel mogelijk.

Castelo dos Mouros

Het Moorse Kasteel, wat op een heuvel naast het Pena Paleis ligt, is een niet te missen plek in Sintra. Het wordt door sommigen zelfs vergeleken met de Chinese muur vanwege de enorme lange kasteelmuren waar je overheen kunt lopen. Wat een bouwwerk is dit en het uitzicht vanaf de muur is adembenemend. Je kunt het Pena Paleis zien, maar ook kun je zover kijken als de Atlantische kust.
Voor het Moorse Kasteel gelden dezelfde vervoersregels als bij het Pena Paleis. Ook hier raden we je aan om vooraf entreetickets te kopen om tijd te besparen en je krijgt een kleine korting (€7,60 in plaats van 8€). Je kunt ze echter ook bij het kasteel kopen.

Monserrate Paleis

Monserrate Paleis wordt nog veel minder druk bezocht dan de andere paleizen in Sintra, maar wat ons betreft is het ook zeker een aanrader. Het paleis is een mix van Gotische, Indiase en Moorse invloeden en is gelegen in een hele mooie botanische tuin, waar je ook heerlijk een tijd kunt relaxen en rondwandelen.
Bij het Monserrate Paleis kun je gewoon met de auto komen en vrij gemakkelijk parkeren. Wel moet je een flink stuk slingeren over een kronkelweg om er te komen. Ook de bus is een optie, neem dan bus 435. Entreetickets kun je online (7,60€) of terplekke kopen voor 8€.

Quinta da Regaleira

Het mystieke Quinta da Regaleira is een bijzonder landgoed met een kasteel, prachtige tuinen, ondergrondse tunnels en een indrukwekkende wenteltrap die toegang geeft tot een diepe put. Deze laatste is het echte hoogtepunt van Quinta da Regaleira. Je kunt uren rondwandelen door de tuinen van het landgoed en het is vaak erg druk, dus neem zeker de tijd voor een bezoek hier. Als je vroeg komt, dan kun je op het kleine parkeerterrein parkeren. Dit is vaak al wel snel vol, dus het is handiger om het landgoed te voet te bezoeken vanuit het centrum van Sintra. Het ligt slechts op 1 km lopen vanaf het centrum. Bus 435 is ook nog een goede optie als je een bezoek aan Quinta da Regaleira wilt combineren met Monserrate Paleis. Entreetickets kun je voor 11€ online kopen of ter plaatse.

Centrum van Sintra

Ook het centrum van Sintra is de moeite waard. Behalve een bezoek aan het Palácio Nacional de Sintra (online 9,50 €) kun je lekker door de straatjes slenteren, een gebakje of ijsje eten en ergens neerploffen voor een lekkere lunch. Wij hebben onder meer overheerlijk gegeten bij Tascantiga, maar er is keuze genoeg.

Tip: Het is slim om je accommodatie in Sintra ruim van tevoren te boeken, want het is een onwijs populair plaatsje en veel fijne overnachtingsplekken zitten al snel vol.

Ook in de omgeving van Sintra zijn er nog verschillende mooie plekken te vinden, zoals Cabo da Roca, het stadje Cascais, het Paleis van Queluz en natuurlijk de hoofdstad Lissabon.
Kortom, Sintra is een indrukwekkende reisbestemming en een echt hoogtepunt tijdens een vakantie in Portugal. Wil je dit bijzondere stadje zelf gaan bewonderen? Bekijk dan op Zonnigopreis.nl het Portugese weer per maand en per regio.

Gerelateerde berichten