Portugal

4x doen in Lissabon

Lissabon staat ook wel bekend als de witte stad. 1200 jaar v.C. vestigden de Feniciërs zich hier en zij noemden de stad Alisubbo, wat fijne baai betekent. Deze naam heeft de hoofdstad van Portugal natuurlijk te danken aan de mooie baai waarin het zich bevindt! Het is de ideale plek voor een korte vakantie en daarom delen we in dit artikel onze top 4 leukste to do’s die je absoluut moet zien in Lissabon!

1. Alfama

Alfama is de oudste wijk in Lissabon en het is gelegen op een heuvel, tussen het Castelo de São Jorge en de rivier Taag. In 1755 vond er een grote aardbeving plaats, maar Alfama werd niet getroffen. De naam komt van het Arabische woord voor bad: Al-hamma. Beneden aan de heuvel waren vroeger namelijk warmwaterbronnen te vinden.

De tocht naar boven is nogal steil, dus veel mensen nemen de tram vanaf de rotonde Praça Duque da Terceira. Eenmaal aangekomen in Alfama vind je een groot doolhof van kronkelige straatjes, smalle steegjes, historische poorten en allerlei trappen. Wij vinden het erg leuk om de wijk te verkennen door een beetje rond te struinen. Misschien verdwaal je op een gegeven moment, maar uiteindelijk kom je toch weer op een bekend punt uit. Of je loopt tegen een gezellig terrasje aan waar je een fraai uitzicht over de oude wijk hebt! De bekendste en grootste terrassen (ook wel miradouros genoemd) zijn Miradouro das Portas do Sol en Miradouro de Santa Luzia.

2. Museu Nacional do Azulejo

In het zestiende-eeuwse klooster Madre de Deus is het Museu Nacional do Azulejo gevestigd. Het klooster zelf heeft veel muur- en plafondschilderingen van heiligen en alleen dat al is de moeite waard om te bezoeken. Maar het museum is natuurlijk ook één van de mooiste bezienswaardigheden in Lissabon die je niet mag overslaan!

In het Museu Nacional do Azulejo is een paneel van 23 meter lang te bewonderen. Deze bestaat uit witte en blauwe tegels en deze vormen samen een panorama van Lissabon in 1738. Dit was dus voor de aardbeving die grote schade aanrichtte in de stad. Verder zijn er nog andere panelen van tegels te zien in het museum en een aantal stammen nog uit de vijftiende eeuw. De tegelkunst wordt nog steeds beoefend in Portugal en daarom zijn er ook een aantal moderne stukken in dit museum te zien.

3. Torre de Bélem

Torre de Bélem, gelegen aan de Taag, is een verdedigingstoren. Deze is gebouwd tussen 1515 en 1521 en is een mooi voorbeeld van de Manuelstijl, vernoemd naar koning Manuel. Deze stijl herken je aan de mix tussen renaissance, gotische en Moorse stijl. Vlak nadat de bouw van de toren klaar was, kwam Portugal in handen van Spanje en toen diende de toren een tijdje als gevangenis.

De kerkers van de toren liepen regelmatig onder water, want het stond voor de aardbeving van 1755 nog op een zandbank. Na de aardbeving is de loop van de Taag echter veranderd en staat de Torre de Bélem weer op het vasteland.

De toren herinnert je aan de tijden waarin Portugal erg machtig was, want er zijn veel aanwijzingen verwerkt van de ontdekkingsreizen die de Portugezen deden. Zo moest het standbeeld van Maria de ontdekkingsreizigers beschermen tijdens hun tochten op de oceaan. Maar staat ook een standbeeld van een neushoorn, waarvan wordt gedacht dat dit de eerste afbeelding van het dier in West-Europa is.

4. Parque das Naçoes

In Parque das Naçoes zijn nog steeds een aantal attracties van de Lissabon Expo 1998 te bezoeken. Verder kun je hier ook uitgaan in de vele bars, restaurants en bioscopen of lekker shoppen in het winkelcentrum Vasco da Gama. Een van de grootste attracties van de Wereldtentoonstelling 1998 is het Oceanarium, het grootste Europese aquarium! Het bestaat uit vijf bassins, waarin de vijf wereldoceanen worden nagemaakt. Verder zijn er ook een aantal kleinere watertanks met bijzonder onderwaterleven. In totaal zit er ongeveer 7 miljoen liter water in alle bassins en tanks bij elkaar!

Gerelateerde berichten