Europa Portugal

De parel van het zuiden: Lissabon!

Lissabon

Wie zegt dat Lissabon alleen een zomerbestemming is, heeft het mis. Afgelopen december vloog ik met mijn vriend richting het zonovergoten Portugal (20 graden in december valt onder zonovergoten). De prikkelende zon op onze huid liet ons meteen denken aan de zomer, maar de wind maakte het ietsje frisser (ik had misschien iets te enthousiast ook zomerjurkjes ingepakt). We sliepen in een AirBNB in de wijk Mouraria. Hoewel we eerst dachten dat deze wijk een stuk van het centrum verwijderd was, viel dat erg mee. Met vijf minuten lopen stonden op Praça Rossio: een van de bekendste pleinen in het centrum.

Mouraria en Baixa-Chiado

De eerste dag verkenden we het hoger gelegen gedeelte van Lissabon. We beklommen vele treden en ik moet toegeven dat mijn conditie nog slechter was dan ik dacht. Als je eenmaal boven bent in de wijk kun je over een balustrade naar onderliggend Lissabon kijken. Links van je, zoals je op de foto ziet, kun je het bekende kasteel van Lissabon zien: Castelo de St. Jorge. Entree kost hier (op vertoon van je studentenpas) slechts vijf euro en anders betaal je een tientje. Ik zeg je wel: het is absoluut de moeite waard om naar binnen te gaan! Je kunt genieten van (nog) een uitzicht over de stad en je kan een wandeling maken over de kasteelmuren. Binnen de kasteelmuren lopen zelfs pauwen los, dus als je geluk hebt zie je er een pronken! Vanuit Castelo de St. Jorge kun je gemakkelijk doorlopen naar Baixa-Chiado, het centrum van Lissabon. Hier vind je alle winkelstraten, die aansluiten op Praça de Comércio.

Lissabon

 

Shoppen en dineren

In Lissabon ben je op de juiste plek om te shoppen! Het centrum is te herkennen aan de rechte straten, die in hoeken op elkaar aansluiten. De winkelstraten gaan steil omhoog, dus zorg dat je lekkere schoenen aan doet en geen hakken (zoals ik). In Baixa-Chiado vind je zowel Nederlandse modezaken, zoals de H&M en de Zara, als lokale boetiekjes. Voor de shopper die een groot budget heeft te besteden is er ook een straat met alle luxe merken. Trek gerust een halve dag uit om te shoppen, want er zitten veel winkels! Voor wie ‘s middags flinke trek krijgt: ik raad je de burgertent “To Burger or Not To Burger” zeker aan. Deze verrukkelijke burgertent zit aan de Rua Capelo en is perfect om je trek te stillen.

Heb je even genoeg van de paskamers en de muffe kledingwinkels? Loop dan door de naar de Elevador de Santa Justa. Dit is een lift in het midden van het centrum. De lift verbindt het centrum Baixa-Chiado met de oude wijk Bairro Alto. Vroeger was er een slechte verbinding tussen deze twee stadsdelen en sinds de lift in gebruik is, is het zowel een toeristische attractie als een openbare vervoerder. Om met de lift omhoog te willen, moet je een retourkaartje kopen van ongeveer vijf euro. Vervolgens ga je tot de top, waar je nog een trap naar boven kan nemen om het zogenoemde plateau op te gaan. Vanaf dit plateau heb je een 360 graden uitzicht over de stad. Je kan daarna weer met de lift naar beneden of je stapt uit en vervolgt je weg in de Bairro Alto.

Lissabon

Mercado da Ribeira

Welke stedentrip is nu er compleet zonder een bezoekje aan de foodhallen? Juist, geen een. De grootste markthal van Lissabon ligt bij het strand, vlakbij het metrostation Cais do Sodré. Er is een traditionele markt, waar je groenten, fruit en vis kan kopen, en een echte foodhall, waar meerdere tentjes hun eten direct voor je klaarmaken. Het leukste hieraan is dat je meerdere kleine gerechtjes kan proeven. Heb je bijvoorbeeld al wel eens zwarte inktvisringen op? Dit soort exotische lekkernijen kun je hier allemaal proeven. Natuurlijk is er ook genoeg keuze uit lekker fastfood.

De markthallen lijken ver van het centrum vandaan te liggen, maar ik kan je verzekeren dat alles beloopbaar is. Als je vanaf de markthal richting de kust loopt, kom je op een stuk plateau aan het water. Hier spelen muzikanten, liggen mensen op houten bankjes te zonnen en kun je naar het kabbelende zeewater kijken. Vervolgens kan je langs de kustlijn teruglopen naar het centrum, waar je eerste herkenningspunt Praça de Comércio is. We sloten deze lange wandeling af met een diner bij een heerlijke Italiaan, genaamd “La Dolce Vita”. Dit betekent vertaald “Het heerlijke leven”. Nou, het leven was daar inderdaad fantastisch en meer hoeft er niet over gezegd te worden (want een plaatje zegt immers meer dan duizend woorden).

Lissabon

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie