Kroatië

Het eiland Krk: deze bezienswaardigheden wil je zien!

Het eiland Krk is de ideale vakantiebestemming voor iedereen die een unieke tijd wil beleven. Het is net wat anders dan veel andere ‘standaard’ bestemming voor de zomer en het ligt bovendien op een goede rijafstand van Nederland. De zon schijnt er bijna altijd in de zomer, de stranden zijn wit, het water is blauw en de stadjes bieden een mix van rust, gezelligheid en cultuur. Ook niet onbelangrijk: je kunt er onwijs lekkere ijsjes eten! We hebben een aantal hele bijzondere bezienswaardigheden gezien en ook leuke activiteiten gedaan toen we twee weken op het eiland Krk verbleven. Deze geef ik je graag als tip mee!

 1. Waan je in horrorfilm bij het verlaten hotel van Malinska

Vlakbij het stadje Malinska vind je een verlaten hotel. Verlaten? Jazeker en eng is het er ook! Vroeger heeft het pand hele korte tijd dienstgedaan als hotel voor hele rijke mensen. Er zijn films opgenomen, er werden vrouwen ingevlogen vanuit Amerika en de gasten konden hun lol niet op in de luxe lounge en het zwembad. Een jaar na de opening werd er door de overheid echter een wet ingevoerd waardoor het hotel op deze manier niet door kon gaan. Later kwam er oorlog en ging het hotel failliet. Tijdens de oorlog is het pand daarom maar gebruikt als vluchtelingenopvang en daarna is het bezet door krakers. Het pand was inmiddels zo verwoest dat niemand er meer iets van heeft gemaakt. Het staat inmiddels al jaren leeg, de planten groeien uit het zwembad en alles wat ooit overeind stond is vernield. De sfeer is grimmig maar het is een onwijs interessante plek om te bezoeken. Je kunt er gratis inlopen, waarschijnlijk omdat het op eigen risico is wegens het niet kunnen garanderen van veiligheid. Immers, de balken hangen los, het lekt aan alle kanten en overal ligt glas, rotzooi en lege bierblikken. Heel spooky dus maar ook heel erg fotogeniek en zeker een aanrader!

Krk

2. Krk rondtoeren op een quad

Een quad is het ideale vervoersmiddel om het eiland Krk rond te touren. Je kunt bij alle stadjes komen zoals Baska, Stara Baska, Malinkska, Vbrnik, Krk (gelijknamig met het eiland) en nog veel meer! Neem je zwemkleding mee voor als je onderweg een mooi strand tegenkomt en ook zeker een warme trui voor als het een beetje gaat waaien. In het stadje Krk kun je een hele fijne en betaalbare quad huren. Je kunt dan zelf kiezen hoelang je de quad wil, bijvoorbeeld zes uur, negen uur of een hele dag en nacht.

Krk

 3. Bezoek op Krk het bruisende Baska

Baska is het meest bruisende stadje waar we geweest zijn tijdens onze vakantie op het eiland Krk. Doordat Baska in een grote inham van de zee ligt, heb je een hele lange en gezellige boulevard. Je kunt dus overal aan het water eten of van een terrasje genieten. Daarnaast kun je de pier opwandelen om goed zicht te hebben op de andere eilanden die nog wat verder in zee liggen. De stranden in het stadje hebben een fijne kleine kiezel en het water is zo ontzettend helder!

 4. Bezoek het uitzichtpunt bij de Saint Ivana Church

Vanuit Baska kun je in ongeveer een kwartier naar het uitzichtpunt van de Saint Ivana Church rijden. Je kunt er ook wandelend naartoe, dat zal ongeveer drie kwartier in beslag nemen. De route is mooi en niet te steil. Met een auto is het goed te doen maar als er een auto van de andere kant aankomt, wordt het iets lastiger. Met een busje zou ik het daarom afraden en gewoon lekker te voet gaan. Bovenop de top ligt een kerkje en een mooi kerkhof. Er heerst een hele fijne rust en je hebt een fantastisch uitzicht over Baska en over de zee met de vele eilanden.

 5. Loop in Vrbnik door het smalste straatje ter wereld

In het stadje Vrbnik, wat overigens sowieso een bezoek waard is, vind je het kleinste straatje van de wereld. Het straatje is op het smalste punt maar 40 centimeter breed waardoor je er schuifelend doorheen kunt lopen. Een erg grappige gewaarwording dat dit ooit serieus zo gebouwd is om als doorgang te dienen. Als je dan toch in Vrbnik bent kun je net zo goed op het terras even een wijntje drinken. Ze hebben hier namelijk een hele speciale druif waar ze hun huiswijnen van produceren. Erg lekker en uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat die erg goed smaakt met een huisgemaakt pizzaatje erbij (en uitzicht op zee)!

Gerelateerde berichten