Voorbereidingen

Hoe maak je een lange autoreis zo comfortabel mogelijk? 8 tips!

Met de auto op vakantie. Het heeft enorm veel voordelen, maar tegen de reis zelf zien we altijd wel een beetje op. Lang zitten, weinig om handen hebben en veel rechte stukken rijden. Er zijn gezelligere bezigheden te bedenken. Het doel van de autorit is waarschijnlijk een heerlijk zonnig strand, maar toch zou het leuk zijn als die autorit ook een gezellige bezigheid zou kunnen zijn. Om deze reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen, zetten wij acht tips op een rij!

1. Neem lekker eten en drinken mee

Het kunnen knabbelen op verschillende delicatessen maakt een lange reis al een stuk leuker dan wanneer je tien uur lang op kleffe broodjes moet sabbelen. Er zijn een heleboel etenswaren en gerechten die gemakkelijk mee te nemen zijn in de auto en bovendien heel erg lekker zijn. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte pastasalade, fruitsapjes en kleine pannenkoekjes. Natuurlijk is het ook belangrijk om voor de nodige zoutjes en borrelnootjes te zorgen. Neem ook voldoende water mee, want je betaalt je blauw als je dat bij tankstations moet kopen. En vergeet niet wat tussendoortjes met suiker als je even een kleine energie-boost nodig hebt. Het is natuurlijk het lekkerste als je aan het eind van de rit ook nog van een koud drankje kunt genieten. Dus een koelbox of koeltas is ook geen overbodige luxe.

2. Verzamel bezigheden voor in de auto

Er is natuurlijk niet enorm veel wat je tijdens een autorit kunt doen, maar zeker genoeg om je een dag te vermaken. Neem bijvoorbeeld een boek mee in de auto of een spelletje wat je makkelijk achterin kunt spelen. Ook kun je een massagevorkje in de auto leggen en een slaapmasker zodat je overdag kunt slapen. Reis je met kinderen? Zoek dan wat spelletjes op die je in de auto kunt spelen en je kunt uren vooruit.

 

3. Neem genoeg pauzes

Een korte pauze kan al enorm veel doen aan een dipje. Lekker even de auto uit, de benen strekken en iets drinken. Zorg ervoor dat je tijdens de pauzes een stukje loopt of even blijft staan. Zo komt je doorbloeding weer goed op gang en krijg je extra energie. Als de rit echt lang is, boek dan zeker ergens een overnachting. Het lijkt alsof je reis er langer van wordt maar feitelijk ben je al aan het genieten van het reizen zelf.

4. Muziek doet veel

Als je het even niet meer ziet zitten, kan een muziekje een hoop doen om in de vakantiestemming te komen. Zoek van tevoren je favoriete playlist uit, neem een goede box mee of een kabeltje waarmee je de telefoon op de auto aan kunt sluiten. Met de juiste muziek waan je je tijdens de reis al op de plaats van bestemming.

5. Plan je reis

Even goed na denken over de tijd en dag waarop je gaat rijden, kan een hoop uurtjes reizen schelen. Zo kun je bijvoorbeeld zwarte zaterdagen vermijden. Ook kun je nadenken over wanneer je bepaalde drukke punten (zoals tunnels en passen) het beste kunt passeren. Wanneer je rondwegen langs grote steden zoals Antwerpen moet hebben, kun je het zo plannen dat je daar niet tijdens spitsuren langs moet.

6. Rust van tevoren goed uit

Een autorit is misschien al niet je favoriete bezigheid maar wanneer je moe bent, is het nog erger. Slaap dus van tevoren goed uit en stap uitgerust de auto in. Misschien nog wel net zo belangrijk: zorg ervoor dat je reisgezelschap dat ook doet. Want met een chagrijnige bijrijder wordt de reis er zeker niet leuker op.

7. Neem spulletjes mee om jezelf op te frissen

Na een paar uur in de auto en misschien zelfs na een dutje, voel je je waarschijnlijk niet meer zo fris als toen je in de auto stapte. Om met hernieuwde moed de auto in de stappen kunnen een paar toiletspulletjes al veel doen. Deo, natte doekjes, tandenborstel en een luchtje zorgen ervoor dat het weer lijkt alsof je net uit de douche gestapt bent.

8. Ontspan en geniet

Het schijnt normaal te zijn dat de autorit maar een stressvolle situatie is. Neem dingen die fout gaan voor lief en geniet ook gewoon van het feit dat je op weg bent naar je droombestemming. Rij je een keer verkeerd? Is er file waar je hem niet verwacht had? Of kom je er tijdens de reis achter dat je zonnebril nog op het dak lag toen je wegreed bij de vorige stop? Relativeer! Voor alles is een oplossing en het doel is een heerlijk ontspannen vakantie.

Gerelateerde berichten