Europa Kroatië

De idyllische stad aan de Kroatische kust: Rijeka

rijeka

Afgelopen zomer vloog ik met mijn vriend voor een stedentripje naar Kroatië. We deelden de reis op in twee steden, waarvan Rijeka één bestemming was. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Rijeka gehoord voordat ik een vliegticket boekte, maar geef toe: dat zijn de leukste trips! We sliepen in een kleine, maar perfecte AirBNB. We moesten slechts drie trappen af en we stonden middenin het centrum (nu is het in Rijeka niet zo moeilijk om in het centrum te zitten, maar toch). Onze ontdekking van Rijeka kon beginnen!

De schoonheid en stranden van Rijeka

Rijeka is een kleine stad en het centrum bestaat uit één lange hoofdstraat. Aan deze straat bevinden zich meerdere winkels, restaurants en andere shops. Binnen de stad is het verboden om in de zee te zwemmen, dus voor een mooi strand moet je het buiten de stad zoeken. De eerste dag bracht onze verhuurder van de AirBNB ons naar een strandje dat ook gemakkelijk met de bus te bereiken was vanuit het centrum. Als je met de bus gaat: volg de mensen met strandspullen. Loop ze lekker achterna en zo vind je je bestemming het snelst! De stranden bestaan meestal uit kiezels of je ligt met je handdoeken op een paar rotsen. Waterschoentjes zijn geen must als je accepteert dat er om de stap zo’n acht scherpe kiezels in je kleine teen steken. Geniet in ieder geval van het helderblauwe water en vergeet zeker geen snorkel mee te nemen om de onderwaterwereld te bekijken!

 rijeka

Trsat Castle

Wie denkt dat je in Rijeka niets te doen hebt, heeft het mis. De tweede dag van ons verblijf in deze prachtige stad besloten we eens actief te gaan doen. Als je de hoofdweg helemaal afloopt, stuit je op een pad richting Trsat Castle. Hier beginnen de 563 treden richting de top (deze treden hebben we zelf geteld, dus het getal is zeer waarschijnlijk niet juist). Pak vooral je rust, want geloof me, je gaat het warm krijgen. Via een parkje loop je richting het kasteel, waar je gratis naar binnen kan. Vanaf een uitzichtpunt in het kasteel heb je een geweldig uitzicht over de stad! Drink een verkoelend drankje op een terras terwijl je van het uitzicht geniet en je bent zo weer afgekoeld (maar dan begint de afdaling nog).

Nadat we deze 563 treden weer afgedaald waren, hadden we behoefte aan lekker eten. Nou, voor kwalitatief goed eten moet je zeker in Kroatië zijn. Je kan natuurlijk altijd voor snelle hap gaan en neem dan vooral een hamburger met frietjes van de Food City. Deze keten zit in een van de zijstraten van de hoofdstraat Korzo en is erg geliefd bij de lokale bevolking (en bij mij). Aangezien de Kroatische keuken een tint Italiaans is, was het voor mij ook geen moeite om elke avond in een restaurant te eten. Pizzeria Bracera viel bij mij in de smaak, want ze serveren er heerlijke knapperige pizza’s!

 

rijeka

Rijeka by night

Hoewel Rijeka overdag al een kleurrijke stad is, wordt ze ’s nachts echt een plaatje. ’s Avonds gaan de inwoners massaal naar de boulevard om daar te genieten van het rustig kabbelende zeewater. We kregen de tip van een lokale bewoner om ’s avonds de zogenaamde sea walk te belopen. Dit is een pier met een lengte van anderhalve kilometer die vanaf de haven de zee in loopt. Om ons voor te bereiden op een flinke avondwandeling, dineerden we bij Café AS. De zeevruchtenpasta was overheerlijk en smaakte alsof de zeevruchten direct vanuit de zee op het bord waren gelegd (proeven dus!). Vervolgens begonnen we aan de wandeling over de pier. Vanaf de pier kijk je uit op de stad en hoe verder je de pier op loopt, hoe mooier het uitzicht wordt. Langs de kade van de pier zitten de hele avond vissers en muzikanten. Je kan zelfs nog een verdieping hoger gaan lopen, waarbij je het zeewater op de pier ziet en hoort botsen. Onderweg hoef je niet bang te zijn dat je je verveelt, want voor de oplettende bezoeker hangen er om de zoveel tijd bordjes met quotes van mensen over hun lievelingsstad Rijeka. Aan het eind van de pier kan je ook andere verlichte steden aan de Kroatische kust zien en dan is je wandeltocht ten einde (en dan komt de terugtocht nog). Kortom, een hele rustgevende avondwandeling over de pier kan je niet missen!

rijeka

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie