Nederland

Kamperen in Nederland: de top 6 beste plekken!

Kamperen in Nederland wordt steeds aantrekkelijker. Onder andere omdat de zomers heter en droger worden. Dus vragen we ons massaal (en terecht) af: waarom ieder jaar (soms wel meerdere keren) een veel te lang stuk rijden om een tent op te zetten en daar te genieten? Ik ben groot voorstander van kamperen in Nederland en heb dan ook al verschillende plekken geprobeerd. Mijn conclusie is: kamperen in Nederland kan op zóveel toffe plekken! In deze blog zet ik dan ook mijn top 6 beste plekken om in Nederland te kamperen op een rij!

1. Kamperen op Texel

Als er één locatie in Nederland is waar je je écht op vakantie kunt wanen en je het gevoel hebt er compleet tussenuit te zijn, dan is het Texel wel. De Waddeneilanden (zo ook Texel) bieden fantastische kampeermogelijkheden. Van campings die direct aan het water liggen tot meerdere mooie inlandse exemplaren. De locatie is uitermate geschikt voor verschillende activiteiten. Huur een aantal fietsen om het eiland te verkennen, wandel langs de duinen of ga te voet eilandhoppen met de pont.

2. Kamperen in Groningen

Groningen hoort wat mij betreft zeker in het rijtje thuis met de beste plekken om te kamperen in Nederland. Door de vele afwisseling in de provincie is er voor ieder wat wils. Wil je vanuit de camping een dagje shoppen? Dan weet je de hoofdstad van de provincie vast wel te vinden. Liever een dag naar het water? Huur dan een zeilboot op het Hoornse meer of ga surfen aan de kustlijn. Voor de waterliefhebbers, zou ik overigens ook zeker een camping in Groningen aanraden die bijvoorbeeld aan een meer ligt. Niets zo lekker als vanuit het water naar je tent of caravan kunnen struinen. En voor de echte fans: heb je wel eens gedacht aan een stacaravan in Groningen? Dé uitkomst voor iedereen die graag meerdere keren per jaar de rust van de natuur opzoekt!

3. Glamperen in Zuid-Limburg

Als je het met mij over kamperen hebt, dan denk ik direct ook aan glamperen. Zuid-Limburg is daarvoor zeer geschikt. In de groene heuvelachtige omgeving vind je verschillende accommodaties die deze mogelijkheden voor luxe kamperen aanbieden. Van grote safaritenten tot luxe lodges. Het is zo’n uitkomst, want voor een weekendje kamperen hoef je niet de hele zolder leeg te trekken en een zware tent op te zetten. Je komt letterlijk en figuurlijk in een gespreid bedje terecht. En dat is heerlijk na een dagje wandelen, fietsen, citytrippen of paardrijden. Mijn favoriet: een glamping met een minisauna erbij om ’s avonds helemaal tot rust te komen in de natuur.

4. Kamperen op een wijnboerderij

Is het ooit in je opgekomen om je twee hobby’s te combineren? Kamperen op een wijnboerderij is wat mij betreft de perfecte combinatie. Ook al denk je dat alle lekkere wijnen uit Mediterrane sferen komen, Nederland kan er ook wat van. Zoek een regio die je leuk vindt en verdiep je in de mogelijkheden wat betreft wijngaarden. Bijkomend voordeel: naast je andere activiteiten heb je meteen weer een dag gevuld, want een wijnproeverij in het ondergaande zonnetje kan natuurlijk niet ontbreken!

5. Glamperen in Noord-Brabant

Noord-Brabant is vaak (onterecht) een vergeten regio in Nederland. Het mag dan niet aan zee liggen, maar de provincie biedt fantastische vakantiemogelijkheden. Ten eerste omdat er zoveel groen en natuur te vinden is. Ten tweede omdat ze weten wat glamperen is. Zo kun je zelfs luxe kamperen in een tuinkas. Ik bedoel maar: hoe typisch Noord-Brabants wil je het hebben? Trek er voor je vakantiegevoel op uit naar de Efteling, het Safaripark de Beekse Bergen of naar de Biesbosch voor een kanotocht. Hou je van activiteiten? Huur dan zeker een stel mountainbikes om de omgeving mee te verkennen. Dat kan natuurlijk ook op een scootertje (voor degenen die iets minder geïnteresseerd zijn in hard werken tijdens de vakantie).

6. Kamperen midden in de natuur

Wildkamperen mag dan verboden zijn in Nederland, maar dat betekent niet dat je het gevoel van wildkamperen niet na kunt bootsen. Zo kun je bijvoorbeeld wel wildkamperen bij particulieren op het terrein (sommige boeren stellen hier hun weilanden voor open). En daarnaast bestaat het fenomeen ‘paalkampeerplaatsen’. Op deze plekken is wildkamperen toegestaan binnen een bepaalde afstand van een paal met waterpomp. Heb je toch liever een iets meer beschermd gevoel maar wil je wel graag in de natuur kamperen? Dan zijn er genoeg natuurkampeerterreinen om aan te raden. Zo doe je niets verkeerd, heb je wel bepaalde faciliteiten en ervaar je toch de vrijheid van de natuur!

 

Gerelateerde berichten