Denemarken Europa

Kopenhagen bruist en leeft!

Kopenhagen

Afgelopen lente ging ik met een vriendin voor vier dagen naar Kopenhagen. Deze stad heeft me altijd al aangesproken: natuurlijk niet alleen vanwege de leuke, gekleurde huisjes, maar ook door het vriendelijke karakter dat de stad uitstraalt op foto’s. Kopenhagen is bij uitstek de ideale stad voor een stedentrip in Denemarken.

In juni vertrokken we met het vliegtuig vanaf Eindhoven en verbleven drie nachten in het Annex Hotel in Kopenhagen. Dit hotel hoort bij het Absalon Hotel, aangezien ze dezelfde receptie hebben. De locatie is top: vlakbij het Centraal Station en dus ook vlakbij het centrum.

Extreme rust

De eerste dag ervaarden we een complete rust in Kopenhagen. Het verkeer is druk, maar het gehele centrum is voetgangersgebied, waardoor je er rustig kan rondwandelen. Hier vind je vooral de grote winkelketens, maar ook de kleine boetiekjes, waar je handgemaakte kleding kan kopen. Vlakbij het grote pretpark Tivoli (waar we overigens geen bezoekje aan brachten uit angst om onze dagen misselijk door te brengen) lag het schattige ontbijttentje MAD. Je kunt hier overigens ook lunchen en dineren, maar wij ontbeten er graag met pancakes en veel thee. Hoewel Kopenhagen bekend staat om het dure leven (wat we ook hebben ervaren), was MAD één van de tentjes waar je relatief goedkoop en kwalitatief goed kon eten. We verkenden daarna Strøget: het zogenoemde voetgangersgebied. Het hele centrumgebied is beloopbaar en het kost je zeker een halve dag om het hele gebied te bekijken.

We vervolgden onze weg naar de Botanische Tuinen bij de Universiteit. We liepen recht op het eerste gebouw af wat we tegenkwamen en werden bijna verstikt door een hitte van minstens 35 graden voordat we beseften dat we in de overdekte tropische binnentuin stonden. Nadat we een liter water naar binnen hadden getankt en gewend waren aan de hitte, besloten we eens rond te kijken. Je bevindt je in een soort jungle en als je een klamme hitte van 40 graden aankunt, neem dan zeker de trap omhoog om de tropische tuin van bovenaf te bekijken. In de tuinen buiten kun je heerlijk rondkijken en genieten van de weelderige natuur.

 

Kopenhagen

Fietsend de stad verkennen

De perfecte manier om Kopenhagen te verkennen is met de fiets. Je hoeft niet de ondergrondse ‘schoonheid’ van Kopenhagen te zien als je met de metro gaat: boven de grond is alles namelijk veel leuker! De bezienswaardigheden liggen een stukje uit elkaar, maar met de fiets valt het allemaal heel erg mee. Daarom huurden we prachtige paarse fietsen van het Absalon hotel. Bang voor asociale weggebruikers hoef je in Kopenhagen niet te zijn: de Denen zijn een heel net en vriendelijk volk. Ze houden continu rekening met fietsers en net zoals in Nederland is fietsen echt een ding in Denemarken. Er zijn speciale fietspaden en genoeg stoplichten, dus het fietsen ging ons gemakkelijk af. We maakten een rondje door Kopenhagen. Eerst bezochten we de Runde Taarn (ofwel de Ronde Toren). Voor deze toren betaal je een paar euro entree en dan heb je toegang tot een museum en een mooi uitzichtpunt van 360 graden.

Daarna bezochten we Christiana, een zelfverklaarde semi-onafhankelijke vrijstad. Veel hippies uit Kopenhagen bouwden hier hun eigen huizen en verklaarden zichzelf onafhankelijk van Kopenhagen. De wijk is echt totaal anders dan de rest van Kopenhagen, maar wel de moeite waard om even een kijkje te nemen. De inwoners van de wijk zijn wel gewend aan toeristen, maar kijk niet vreemd op als je mensen op straat ziet handelen in softdrugs. Bij de uitgang hing er een bord met: “You are now entering the European Union”.

We fietsen door naar de foodhallen van Kopenhagen: een echte hemel voor de voedselliefhebbers onder ons (inclusief mezelf). In de foodhallen vind je allemaal kleine eettentjes van allerlei verschillende culturen en met verschillende gerechten. Keuzestress natuurlijk, maar er wordt heerlijk eten geserveerd!

Natuurlijk onmisbaar bij een fietstocht door Kopenhagen: de Kleine Zeemeermin. Hoewel we in het nieuws hadden gelezen dat de Kleine Zeemeermin een paar dagen geleden nog in een roze jasje was gestoken, had ze (helaas) weer haar natuurlijke kleur toen wij arriveerden. Maar: nog steeds een fotootje waard natuurlijk. We drongen ons een beetje naar voren tussen de toeristen, maar de stenen waren we op stonden waren nat van het zeewater. Let daar dus een beetje op voordat je zowel je zonnebril als je flesje water laat vallen omdat je uitglijdt (welkom in mijn leven). De rest van de dag smaakte mijn water naar een zout aftreksel van de zee.

Om de zoute smaak weg te spoelen met voedsel, dineerden we ‘s avonds bij Ristorante Italiano, waar we heerlijk hebben gegeten. Eén tip: reken van tevoren even de Deense Kronen om naar euro’s voor je plaatsneemt in een restaurant.

Kopenhagen

Het nachtleven

Vol goede moed bevonden we ons op woensdagavond in het centrum van Kopenhagen om een legendarische avond te beleven. We vroegen een beetje rond bij de vriendelijke Denen en één van hen vertelde ons dat we geluk hadden: het was Graduation Day. Alle geslaagden van de middelbare scholen gingen daardoor toevallig op stap op woensdagavond, want normaal is er op woensdagnacht eigenlijk niet veel te doen. Bij de Australian Bar stond een enorme rij met allemaal geslaagden met hoedjes in allerlei kleuren. Later leerden we dat elke kleur een andere soort opleiding symboliseert. In ieder geval, we waren zowat de enigen zonder hoedje, dus we deden maar alsof we hem verloren hadden. De Australian Bar is een typische mix van een café en een club. Er is een ruimte om flink te dansen, maar ook een ruimte om te poolen of om gewoon lekker te chillen in banken. Wij bevonden ons op de dansvloer en maakten toen de beslissing om onze jas in een hoek te gooien (slechte beslissing). De avond was erg leuk, maar ik eindigde zonder jas (misschien in gebruik genomen door iemand anders, maar hij bleek onvindbaar). Er volgde een koude fietstocht naar het hotel, maar toen we eindelijk in bed lagen, beseften we wel dat we een paar hele gave dagen Kopenhagen achter de rug hadden!

Gerelateerde berichten

Nog geen reacties

Plaats een reactie