Kroatië

Met de camper naar Istrië (Kroatië): de mooiste camperroute

Istrië is de noordwestelijke provincie van Kroatië én ook nog eens een hele mooie! Waarschijnlijk zullen de meeste mensen Istrië wel kennen omdat de populaire badplaats Porec hier ligt, maar Istrië heeft nog veel meer te bieden dan alleen dit stadje. Prachtige watervallen, pittoreske dorpjes, helderblauwe zee en indrukwekkende rotsen. Daarnaast kunnen ze er heerlijk koken en verkopen ze op iedere straathoek onwijs lekker schepijs. Het is een toeristische regio, maar als je de juiste plekjes opzoekt is dat helemaal niet erg. Omdat er zoveel verschillende mooie plaatsen zijn, is het een ideale provincie om met een camper of busje te ontdekken. Wij reden van de ene camping naar de andere en maakten zo een toffe reis. Ik zet de hoogtepunten van de regio voor je op een rij!

1. Porec

Begin je reis in het redelijk noordelijk gelegen Porec. Porec is dus een van de meest toeristische bestemmingen in het hoogseizoen, maar het stadje is dan ook écht de moeite waard. Doordat we er zelf in het laagseizoen (september) verbleven, hebben we in alle rust het stadje kunnen ontdekken maar ook in het hoogseizoen is het er mooi. Vlakbij Porec heb je ontzettend veel campings liggen. Bovendien is het landschap langs de kust redelijk lang vlak, waardoor het erg leuk is om er te fietsen. In de naastgelegen dorpjes (bijvoorbeeld Funtana) kun je de wijnvelden in fietsen en een hele fijne rust ervaren tussen de kilometers druiven.

2. Rovinj

Het stadje Rovinj ligt een stukje onder Porec, ook aan de westkust. Een voordeel van deze kustlijn is trouwens dat de zon hier onder gaat. Je hebt dus lang zon en kunt overal van een prachtige zonsondergang genieten. Rovinj vond ik echt een onwijs leuk stadje. Heel knus, met hele smalle straatjes en overal fantastisch uitzicht op zee. Je kunt langs de oude vissersbootjes struinen en als je er langer verblijft kun je met een bootje Red Island bezoeken. Ben je er vooral om lekker op het strand te kunnen luieren? Ga dan zeker een keer Mulini Beach en Cuvi Beach. Beide prachtige stranden met mooie rotsen en vooral een hele blauwe zee. Dat is overigens vaak zo in Kroatië. Voornamelijk omdat het gewoon heel schoon water is, maar ook omdat er bijna nergens zandstranden zijn die het water troebel maken.

3. Bale

In het binnenland van Istrië kom je onder andere Bale tegen. Een heel klein dorpje hoog op een berg. Je kunt er een dag verblijven (of langer maar wij hadden na een dag eigenlijk alles gezien). Het is er dus vooral klein en ook zeker niet toeristisch. Je kunt er heerlijke olijfolie kopen en gewoon lekker even rondstruinen.

4. Pula

Bijna helemaal in het zuiden van Istrië ligt Pula. Rondom Pula liggen een aantal campings. De meeste op ongeveer vijf tot tien kilometer afstand van Pula. Prima te fietsen dus. Heb je geen fietsen? Er zijn voldoende parkeervoorzieningen in het stadje zelf. Pula staat onder andere bekend om het oude Romeinse Amfitheater en de Tempel van Augustus. Ook hier vind je fantastische stranden rondom het stadje en natuurlijk heerlijke terrassen in de binnenstad. Wil je wat meer van de natuur zien? Neem dan vanuit Fasana de boot naar de naastgelegen eilandengroep: het Brijuni National Park.

Istrië

5. Kamenjak

Het schiereiland Kamenjak is de ideale bestemming voor een rondreis met een camper. Het is er supermooi en je kunt er makkelijk en betaalbaar kamperen. Sterker nog, echt vakantiehuisjes vind je pas een stukje verderop. Met de camper of met de fietsen kun je vervolgens het schiereiland betreden voor een klein bedrag. Daar vind je de mooiste kliffen en kun je heel goed snorkelen. Het is hier bovendien bijna altijd droog. Vanuit het zuiden bezien is het eiland namelijk het eerste stukje land en het heeft weinig bergen. De bergen beginnen pas op het vastenland waardoor de regenwolken de regen daar pas loslaten. De weinig regenval is ook te zien aan de natuur op het schiereiland. Het is er super droog en daarom ook heel stoffig. Maar dat maakt het juist wel heel bijzonder! De camper of fietsen kunnen na een dagje Kamenjak wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken.

6. Kotli

Aan de oostkust van Istrië is wat minder te beleven dan aan de westkust. Onze laatste stop in Istrië was daarom Kotli. Een klein dorpje dat een stuk noordelijker ligt dan Pula. Ideaal dus ook om vanuit hier weer naar Nederland te kunnen rijden. Kotli is nog helemaal niet zo bekend bij toeristen maar wel een hele fijne bestemming. Je kunt hier onder andere genieten van de kleine watervallen waar je lekker kunt zwemmen!

Gerelateerde berichten