Frankrijk

Met de scooter langs de mooiste Franse kustplaatsen

Touren over kustweggetjes met je haren in de wind en je gezicht in de zon. Je verplaatsen op een scooter is echt een van mijn favoriete activiteiten op vakantie. Geen lange autoritten, geen parkeerproblemen, geen uitputtende hikes. Met een scooter kom je overal en tot in het centrum van de leukste kustplaatsjes. De Franse zuidkust leent zich uitstekend voor een scootertrip. De ultieme route start wat mij betreft in Nice en eindigt in Toulon. Onderweg stop en overnacht je in leuke dorpjes en stadjes en kun je ultiem genieten van je vakantie. Tip: reis met een backpack (zo ben je nergens van afhankelijk) en neem vooral niet te veel spullen mee.

1. Huur een scooter in Nice

Waarom starten in Nice? Ten eerste omdat het een ideale stad is om op te vliegen. De vluchten zijn over het algemeen goedkoop en je kunt er gemakkelijk van de luchthaven in het centrum komen. Boek een overnachting dichtbij het strand en het oude centrum. Alvorens een scooter te huren zou ik zeker aanraden een dagje van de stad te genieten. Je kunt de historische kerken bezoeken, lunchen bij een lekker visrestaurant een duik nemen in de zee, over de stadsmuren wandelen en de schattige boetiekjes ontdekken. Huur vervolgens een scooter om de volgende dag verder te touren naar Antibes.

 2. Verblijf in het onbekende stadje Antibes

Velen zullen Antibes niet kennen maar toch staat het stadje bekend als een van de mooiste plekjes van de Côte d’Azur. Je kunt er uitstekend overnachten en bovendien allerlei prachtige bezienswaardigheden bezoeken. Zo zou ik zeker een bezoek aan de bloemenwijk aanraden. Ook een middagje naar de markt (die iedere dag op Cours Masséna staat), een beetje shoppen en cultuur snuiven in het museum van Picasso zou ik hoog op je lijstje zetten.

 3. Tour op de scooter verder naar Cannes

De volgende dag (of dezelfde dag als je geen overnachting in Antibes wil) tour je verder naar Cannes. De tocht langs de kust is werkelijk prachtig. Op weinig plekken wijkt de weg af van de zee en je hebt dus op ieder moment een fantastisch uitzicht. Cannes is een grotere stad en daarom ideaal om ook binnen de stad wat afstanden op de scooter af te leggen. Je kunt bijvoorbeeld op de scooter naar het strand en vervolgens naar de randen van het centrum om in de minder bekende straatjes een hapje te eten. Ook kun je met de scooter door Suquet touren: een middeleeuwse wijk gelegen in Cannes!

scooter

 4. Maak een tussenstop in Saint-Raphaël

In vergelijking met Cannes heerst in Saint-Raphaël een heerlijke rust. De grote stranden worden afgewisseld door kleine riviertjes waar je kunt uitrusten. In Saint-Raphaël kun je veel te voet doen. Als je van rust houdt, zou ik hier zeker een nachtje blijven. Wil je liever richting de drukte van de stad? Geniet dan van een lekkere lunch in Saint-Raphaël en rijd vervolgens verder naar Saint-Tropez.

 5. Ervaar de jetset in Saint-Tropez

In Saint-Tropez kijk je je ogen uit naar de grote boten in de haven. Veel boten worden amper gebruikt om echt mee te varen, maar slechts om het pracht en praal te kunnen tonen. Wil je een avond er even goed voor gaan? Ga dan de stad in om oesters te slurpen en vispannetjes te verorberen en geniet als het donker wordt van de vele cocktail-happy-hours!

 6. Scooter door naar Toulon

Toulon, het eindstation. Vroeger was Toulon een belangrijke vissersplaats en inmiddels is het ook erg bekend bij toeristen. Toulon wordt onder andere gekenmerkt door de prachtige kathedraal Sainte-Marie-de-la-Seds. Daarnaast moet je ook zeker naar het beginpunt van de kabelbaan Mont Faron rijden. Je kunt hier in enkele minuten grote hoogte bereiken en van een fantastisch uitzicht over stad en land genieten. Je kijkt bovendien wel honderden kilometers weg over de zee. Breng tot slot ook een bezoek aan het Place de la Liberté.

scooter

 7. Neem de trein terug naar Nice of vlieg vanuit Toulon naar huis

Je kunt uiteraard met de scooter terug als je dat makkelijk vindt. Dat is ongeveer 180 kilometer en dus wel een klein dagje scooteren. Er zijn ook verhuurbedrijven waar je de scooter in een andere stad in kunt inleveren dan waar je hem gehuurd hebt. Je kunt dan vanuit Toulon naar de luchthaven en terug naar huis vliegen of met de trein in twee uurtjes terug naar Nice. Dat laatste is vooral voordelig wanneer je een goedkoop retourtje kon boeken naar Nice. Twee enkeltjes zijn over het algemeen een stuk duurder. Nog een kleine tip voordat ik afsluit: tank op tijd (misschien wel bij ieder tankstation dat je tegenkomt). Je weet langs de kustwegen nooit wanneer je er een tegenkomt en in de steden zelf is het vaak erg duur.

Gerelateerde berichten