Voorbereidingen

Open jaws, wereldtickets, combinatietickets en open tickets: wat zijn het?

Open jaw tickets boeken, wereldtickets, open tickets…internet strooit met begrippen, maar wat ze allemaal betekenen kan onduidelijk zijn. Je kunt een vliegticket natuurlijk op de normale manier kopen. Dat wil zeggen dat je een bestemming kiest en een retourtje boekt. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je graag vanuit een andere bestemming terug wil vliegen. Of dat je in de stad van je overstap wat langere tijd wil doorbrengen. Misschien wil je wel een terugticket boeken maar weet je nog niet precies op welke datum je terug wil vliegen. Als oplossing kun je natuurlijk twee losse tickets boeken, maar er zijn andere manieren waarmee je makkelijker en goedkoper aan je wensen kunt voldoen. In deze blog leggen we uit wat al die soorten tickets betekenen en hoe ze werken.

Wat is een open jaw en hoe boek je het?

Een open jaw wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt door mensen die een stukje willen reizen op hun bestemming. Het betekent dat je een ticket boekt naar een bestemming, maar wel vanuit een andere stad terugvliegt. Dus je vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam naar New York en op de terugweg vanuit Las Vegas naar Amsterdam. Het stuk ertussen dat je moet overbruggen, dat is de open jaw. Je moet hier dus zelf vervoer voor regelen. Ideaal als je op bestemming een stukje wil reizen en aan het einde niet terug wil reizen naar je beginbestemming. Het voordeel van een open jaw ten opzichte van twee enkeltjes is dat een open jaw vele malen goedkoper is dan losse tickets. Ook een dubbele open jaw is mogelijk. Hierbij zijn er twee stukken die je zelf moet reizen. Je vliegt dan bijvoorbeeld van Amsterdam naar New York en van Miami naar Frankfurt. Dit wordt vaak voor zakenreizen gebruikt waarbij meerdere steden bezocht moeten worden.

Je boekt een open jaw door bij de luchtvaartmaatschappij op deze optie te klikken. Maatschappijen noemen dit allemaal net anders. Vaak vind je het onder het kopje “andere terugvlucht” of “meerdere bestemmingen”.

Wat zijn wereldtickets en hoe boek je ze?

Wereldtickets zijn uitermate geschikt om verschillende bestemmingen te bezoeken. Het heeft niet voor niets deze naam en wordt dus gebruikt door wereldreizigers. Het idee erachter is dat je een groot aantal vluchten boekt voor een bepaalde prijs. Het is een fijne optie als je route die je wil reizen vastligt en als je geen zin hebt om alle losse vluchten zelf uit te zoeken. Nadelen van wereldtickets zijn echter wel dat je de route na het boeken niet meer kunt veranderen en dat het net iets duurder is dan dat je alles los boekt. Je kunt wereldtickets boeken bij verschillende organisaties zoals Kilroy maar ook bij vliegmaatschappijen zoals KLM. Per aanbieder verschilt het minimale en maximale aantal stops. Lees dus goed de regels door voordat je een keuze maakt voor een aanbieder.

Wat zijn combinatietickets en hoe boek je ze?

Combinatietickets lijken vaak erg op wereldtickets, alleen is het uitgangspunt dat een combinatieticket minder bestemmingen heeft dan wereldtickets. Mensen die een combinatieticket boeken, willen vaak twee bestemmingen zien. Bijvoorbeeld Sri Lanka in combinatie met de Malediven. Zelf kun je alles los boeken, maar dat is veel zoekwerk. Sommige organisaties maken daarom een totaalprijs waarin allebei die bestemmingen zitten. Je boekt dus bijvoorbeeld Amsterdam naar Sri Lanka, Sri Lanka naar Malediven en Malediven weer naar Amsterdam allemaal op één ticketprijs. Het verschil met een open Jaw is dus dat hierbij het vervoer van Sri Lanka naar de Malediven ook geregeld wordt.

Wat zijn open tickets en hoe boek je ze?

Open tickets zijn van oudsher tickets van en naar een bepaalde bestemming, maar waarbij de datum van de terugvlucht nog niet vastgelegd is. Als je dus niet weet wanneer je precies terug wil vliegen, is dit een fijne optie. Wel is het zo dat deze tickets online eigenlijk nooit te koop waren. Omdat de meeste mensen inmiddels online hun tickets boeken wordt er van deze optie dus eigenlijk weinig gebruik meer gemaakt. De vervanging voor de open tickets, zijn de flexibele tickets geworden. Hierbij kun je door een klein bedrag bij te betalen de datum verplaatsen naar eerder of later dan wanneer je geboekt had. Als je van deze optie gebruik wil maken, moet je de voorwaarden hiervan checken voordat je boekt. Goedkope vliegtickets hebben namelijk vaak als voorwaarde dat het wijzigen van de datum een hoog prijskaartje heeft. Kwalitatieve luchtvaartmaatschappijen (waar je ook meer betaalt voor een ticket), hangen hier een lagere prijs aan.

Gerelateerde berichten